21
okt

Oud en nieuw op de werkvloer

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3083
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De tijd dat werknemers voor hun zestigste de arbeidsmarkt definitief vaarwel zegden ligt achter ons. Nederland kent een sterk stijgende arbeidsdeelname van ouderen. En dit is maar goed ook want de komende twintig jaar zal iedereen nodig zijn. De beeldvorming over oudere werknemers is vaak negatief. Terwijl het natuurlijk onzin is om alle ouderen over een kam te scheren. Leeftijd zegt niet alles over iemands fysieke en mentale fitheid en het zegt niet of mensen jobfit zijn.

Op de vingers getikt

Een zesenzeventig jarige medewerkster van de Intratuin werkt nog steeds met heel veel plezier. Haar werkgever denkt hier anders over. Intratuin vindt zesenzeventig jaar een mooie leeftijd om er een punt achter te zetten. Werknemers van die leeftijd lopen volgens het bedrijf een aanmerkelijk verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid. Daarom vindt men het alleszins redelijk om iemand van die leeftijd te vervangen door een jongere werknemer. Let wel, Intratuin heeft dus geen op- of aanmerkingen op haar functioneren. Ondanks dat de medewerkster aangeeft haar leeftijd niet als een probleem te ervaren, is Intratuin van mening dat het werk fysiek te zwaar voor haar is. De rechter heeft eind augustus Intratuin op de vingers getikt. De rechter oordeelde dat hier sprake is van leeftijdsdiscriminatie op het werk. Deze vorm van discriminatie is sinds 2004 verboden maar blijft helaas de meest voorkomende klacht van discriminatie op het werk.

Elkaars spiegelbeeld

Intratuin is niet uniek in deze perceptie van oudere werknemers. Jonge werknemers (35 jaar en jonger) worden voornamelijk gewaardeerd om hun harde kwaliteiten, vaardigheden die het uitvoeren van werkgerelateerde taken bevorderen. Hierbij kan men denken aan omgaan met nieuwe technologieën, leergierigheid, creativiteit en flexibiliteit. Oudere werknemers (50 jaar en ouder) worden gewaardeerd op hun zachte kwaliteiten, vaardigheden die het functioneren van de organisatie op een breder, sociaal niveau stimuleren. Deze kwaliteiten zijn loyaliteit, betrouwbaarheid en managementvaardigheden. De beelden van de oudere werknemer zijn bijna het spiegelbeeld van die van de jonge werknemer.

De opleidingskosten voor ouderen staan niet in vergelijking met de budgetten die werkgevers voor jongeren beschikbaar stellen. Het CPB ('09) geeft aan dat dertig procent van de ouderen doet aan scholing. In Oostenrijk is dit cijfer overigens tweeënnegentig procent. Ruimte voor verbetering, lijkt me. Ouderen leren overigens wel anders dan jongeren, bij voorkeur op de werkplek. Een belangrijke voorwaarde is ook dat de persoon het werken niet verleerd is. Dit betekent dat zowel werkgever en werknemer moeten blijven investeren in jobfit en topfit houden. Duurzame inzetbaarheid, wordt dit vaak genoemd.

Willen, kunnen en mogen

Ondertussen doet Nederland het goed als het gaat om de spreiding van onze beroepsbevolking. Maar liefst vijfenzeventig procent tussen de vijftien en vijfenzestig jaar werkt. Bovendien is het aandeel werknemers dat vijfenzestig jaar of ouder is de laatste jaren flink gegroeid: van zestien procent in 2006 naar zeventwintig procent in 2010. Nederlanders willen en kunnen een duurzame bijdrage leveren en zijn heel gelukkig met de balans tussen werk en privé. We werken niet veel uren, maar die uren leveren wel veel op.

Lost het probleem van beeldvorming en dus kansen voor oudere werknemers binnenkort op? En mogen oudere werknemers straks wel langer blijven werken? Dat is te optimistisch. Het is nog steeds meer uitzondering dan regel dat organisaties arbeidsparticipatie aanmoedigen en de mogelijkheden onderzoeken om werknemers langer door te laten werken.

Werkgever en werknemer, ga met elkaar in dialoog om hier samen antwoorden op te vinden. Neem beide uw verantwoordelijkheid. Er ontstaat anders een steeds grotere groep werknemers wiens arbeidspotentieel niet optimaal benut wordt. Mensen met passie voor hun werk die juist graag een bijdrage willen en kunnen leveren aan de maatschappij.

Landgoed Zonheuvel
Landgoed Zonheuvel is een hotel en trainingsinstituut van SBI. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en vinden ze inspiratie, motivatie, kennis en inzicht. In een omgeving die u en uw team of organisatie de ruimte biedt. De ruimte om uzelf te kunnen zijn, de ruimte om tot nieuwe inzichten te komen en de ruimte voor inspiratie en bezinning. Meer weten? Klik hier.

Waardeer dit blogbericht:
0

Frodo de Valk is specialist duurzaam participeren en trainer/adviseur bij SBI training en advies, Youmeus en Mediteren in Maatpak. Deze organisaties (labels) hebben alledrie gemeen dat organisaties effectiever zijn als werk(onder)nemers meedenken en meedoen. Op een duurzame wijze het potentieel van de mens, team en organisatie te herstellen, behouden en verbeteren door het versterken van het werkgeluk. Rekeninghouden met het samenspel tussen ons hoofd en ons hart.


linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties