04
okt

Onder de motorkap

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5156
  • 2 reacties
  • Afdrukken

Employee engagement richt zich op de motor van organisaties: medewerkers. Elk product en dienst staat of valt met de kwaliteit van deze medewerkers. Employee engagement sleutelt aan hetgeen zich onder hun motorkap bevindt.

'Employee engagement sleutelt aan hetgeen zich onder de motorkap van medewerkers bevindt'

Traditioneel

Traditioneel hr-management in organisaties richt zich vooral op wat er aan de oppervlakte zichtbaar is. Medewerkers worden voornamelijk aangenomen omdat ze jong zijn, de juiste opleiding hebben afgerond, ervaring hebben of nog beter: een combinatie van deze eigenschappen bezitten. Onderzoek wijst uit dat slechts elf procent van het succes van medewerkers afhankelijk is van leeftijd, opleiding en ervaring. Toch kunnen deze factoren niet zomaar aan de kant geschoven worden. Hier geldt het principe van de auto-industrie: innovatie is prachtig zolang de consument er maar weinig van merkt. Anders ben je je markt kwijt.

Motorinhoud

De auto-industrie is hèt voorbeeld voor bedrijven die meer willen met minder. De motor vormt nog steeds het centrum van het product auto. De filosofie achter het ontwerp van de motor is in de laatste tien jaar echter enorm veranderd. Groter en sterker is vervangen door kleiner en slimmer.
Zo heeft de nieuwe Ford Focus een motor ter grootte van een a4tje. Niet veel groter dan een naaimachine dus, maar wel met 125pk vermogen.

Als consument zie je niets van deze revolutie onder de motorkap. Toch is de auto een stuk lichter en zuiniger. De prestaties op het gebied van brandstofverbruik en CO2 uitstoot zijn indrukwekkend. Niet voor niets werd de motor tot Motor van het Jaar 2013 verkozen en de auto verkozen tot Zakenauto van het Jaar.

Lean

Employee engagement is een efficiencytrend die zich richt op het human capital, ofwel de medewerkers, van de organisatie. Deze hr-specialisatie richt zich op de bedrijfskundige aanpak van de bevlogenheid en betrokkenheid van werknemers. Geen prototype prietpraterij, maar een nuchtere en slimme aanpak waarbij de hr-poten stevig in de klei blijven staan. Een employee engagementtraject lijkt dan ook erg op een Lean-traject. Lean richt zich op het elimineren van verspilling binnen een productieproces. Het Lean-traject kan echter alleen maar een doorslaand efficiencysucces zijn, wanneer er mentaliteit- en denkverandering plaatsvindt bij medewerkers. Employee engagement elimineert de verspilling van competenties, potentie en drijfveren van medewerkers in organisaties.

Je moet onder de motorkap van medewerkers kijken en daar, voor het oog verborgen, liggen de factoren waar je als organisatie verspilling kan elimineren en kan tunen op de rest van het team en de organisatie. Dat is (meestal) geen eenvoudige klus die met een paar simpele interventies beter loopt. Het is een intensieve en uiterst complexe hr-specialisatie die soms om een flinke cultuurverandering vraagt binnen de organisatie.

'The Toyota style is not to create results by working hard. It is a system that says there is no limit to people's creativity. People don't go to Toyota to 'work' they go there to 'think'.' – Taiichi Ohno ontwerper Toyota Production System

Onconventioneel

De nieuwe Ford Focus is ook uniek omdat het de minimotor van ijzer heeft gemaakt (in plaats van het lichtere aluminium). De motor is voorzien van twee turbo's en de uitlaat is direct gekoppeld aan de cilinderkoppen. De autofabrikant heeft onconventionele aanpassingen gemaakt om de motor tot maximaal rendement te laten komen. De motor past zo bij de organisatiedoelstelling van Ford. Zo zal de organisatie die meer wil met minder, zich aan moeten passen aan de eigenschappen van de pk's op de werkvloer.

Uniek

Employee engagement richt zich op de organisatie, het team en het individu. De vragen die het aan de betrokkenen stelt zijn: Wat zijn de unieke competenties en drijfveren van deze medewerker? Hoe past deze medewerker in dit team? Welke medewerkers versterken elkaar? Welke medewerkers vormen de perfecte innovatieketen? Wat is de huidige bedrijfscultuur en wat voor effect heeft dit op individuele managers en medewerkers? Kunnen functieprofielen losgelaten worden en flexibel en er slim gebruik gemaakt kan worden van medewerkers?

Employee engagement raakt ook aan andere hr-terreinen zoals talentmanagement, retentie-management, vitaliteitsmanagement, innovatie en rekrutering. Een engaged medewerker voelt zich goed, verzuimt minder, sterk verlaagd burnout-risico, ziet zichzelf als een waardevol onderdeel van de organisatie en zal beter voor eigen gezondheid zorgen.

Engaged medewerkers voelen zich verbonden met de organisatie en denken dan ook niet aan vertrek. Engaged talent blijft loyaal aan de organisatie als er voldoende zingeving gevonden wordt en groei mogelijk is. Engaged medewerkers willen meedenken omdat ze weten dat dit gewaardeerd en gebruikt wordt in hun organisatie. Het is daarom met engaged medewerkers veel gemakkelijker innovatieprojecten op te zetten en deze succesvol te laten zijn.

Engaged medewerkers zijn de beste ambassadeurs van hun organisatie, ze delen hun enthousiasme over hun organisatie in hun omgeving. Engaged medewerkers hebben ook enorm positieve invloed op de klanttevredenheid en klantloyaliteit.
'...an engaged employee understands what to do to help her company succeed, he/she feels emotionally connected to the organization and its leaders, and she is willing to put that knowledge and emotion into action to improve performance, her own and the organization's.'

Closing the Engagement Gap, Julie Gebauer & Don Lowman

Employee engagement kan de ultieme efficiency impuls zijn voor elke organisatie. Je moet alleen wel oude denkkaders los durven laten. En van binnen naar buiten willen werken.

Meer cijfers en statistieken zijn hier te vinden.

Waardeer dit blogbericht:

Sander Oldenkamp is gespecialiseerd in employee engagement en eigenaar van 9:1 engagement. Zijn passie is het creëren van een topsportklimaat op de werkvloer. Sander verleent eerste hulp bij vastgelopen teams (team-versus-manager conflicten), geeft losse trainingen, managementtrainingen en lezingen en is auteur van de whitepaper 'Van Human Resource naar Human Value'.


linkedin hover 32 twitter hover 32


 

Reacties