22
feb

Minder vaak ziek door positieve emoties

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4547
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op het oog kleine gebeurtenissen hebben soms een enorme invloed op je stemming. Je bent de hele dag van slag. Er komt niets uit je handen en je hebt moeite met concentreren op het werk dat voor je ligt. Dat is de 'kracht' van negatieve emoties: ze geven je een pesthumeur.

Hoe jij je voelt, bepaal je zelf

Emoties kun je niet vergelijken met een regenbui die niet op buienradar stond. Je hebt zelf invloed op hoe jij je voelt. Meer dan je misschien beseft. Want wat en hoe je denkt en doet, bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt. Je kunt je zelfs terwijl je dit artikel leest al een stuk beter gaan voelen. Vraag je maar eens af wat er op dit moment een zegening voor je is. Waar ben je blij mee? Je partner misschien, je kind, de sneeuw, de zon, de cappuccino die voor je staat. Tel je zegeningen maar eens.

Alleen al hierover nadenken brengt waarschijnlijk al een glimlach op je gezicht en geeft je een warm gevoel. Zelfs je tempo vertraagt.

Positief is meer dan niet-negatief

Als jij positief gestemd bent, betekent dat meer dan dat je 'niet negatief' bent. Het is geen nulpositie. Het betekent echt dat je positieve, plezierige gedachten hebt, en dito woorden en gedrag laat horen en zien.

Omgekeerd heeft hoe jij in je vel zit, ook weer een enorme invloed op alles wat je doet. Bedenk maar eens hoe productief je bent wanneer je je gestrest, verdrietig of boos voelt, vergeleken bij wanneer je vrolijk, relaxed en dankbaar bent.

Je gaat floreren van plezierige emoties

De Amerikaanse psychologe Barbara Fredrickson deed onderzoek naar de toegevoegde waarde van plezierige emoties. De broaden-and-build theorie die zij ontwikkelde (2009) zoomt in op de voordelen van emoties zoals liefde, plezier en dankbaarheid.

Het broaden-effect betekent dat wanneer je een positieve emotie ervaart, je beeld wordt verbreed. Daardoor kun je creatieve verbindingen maken tussen ogenschijnlijk losstaande zaken. Je ziet en ervaar je verbondenheid met de wereld om je heen. Bovendien krijg je een heldere blik op eventuele problemen die je dan ook weer makkelijker kunt oplossen.

Het build-effect verwijst naar de persoonlijke groei die je doormaakt wanneer je er een gewoonte van maakt om die gelukkige gemoedstoestanden bewust op te zoeken. Je zoekt naar manieren om het beste uit je leven te halen. Dan verander je en word je een betere versie van jezelf. Dan floreer je, in plaats van dat je louter functioneert.

Voorwaarde voor beide effecten is wel dat je minstens driemaal zoveel positieve als negatieve emoties moet ervaren. Wanneer het fiftyfifty is gebeurt het niet.

Positieve emoties helpen je te overleven

Negatieve emoties als angst en kwaadheid zijn handig als je moet vluchten of vechten. Ze versmallen je perspectief en verminderen je gedragsopties. Vaak zijn het specifieke reacties, gericht op de korte termijn. Hard weghollen bijvoorbeeld. Positieve emoties als hoop en liefde helpen je openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Deze zijn vaak gericht op de langere termijn. Ze zijn daardoor belangrijker voor je overlevingskansen dan negatieve emoties.

Minder vaak verkouden door positieve emoties

Hoe vaker jij goed in je vel zit, des te minder vaak ben je ziek. Plezierige emoties zijn net zo belangrijk voor je als je dagelijkse twee ons groente en twee stuks fruit. Dat blijkt keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste tien jaar.

Mensen die veel en vaak positieve emoties ervaren zijn minder vaak verkouden en hebben minder hoofdpijn. Ook hebben ze lagere ontstekingswaarden in hun bloed, waardoor ze ook minder kans op hart- en vaatziekten hebben.

Het mechanisme hierachter werkt als volgt: door positieve emoties voel je je meer verbonden met anderen en heb je ook meer sociale contacten. Die verbondenheid beïnvloedt de zogenaamde vagale tonus. Dat heeft te maken met hoe je hart en je zenuwstelsel werken, en is een objectieve maat voor je gezondheid.

Plan voldoende tijd in voor positieve ervaringen

Het lastige is dat negatieve emoties vaak schreeuwen om je aandacht. Dat moet ook, want ze wijzen je op gevaar. Wanneer je dat niet waarneemt kan dat je dood betekenen. Positieve emoties wijzen je op kansen. Daarom laten positieve emoties zich stiller en subtieler gelden. Daarom is het goed om bewust tijd in te plannen voor het hebben van positieve ervaringen de leiden tot die plezierige emoties. Want je goed voelen is geen kers op de taart. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor je geluk en gezondheid.

Wat kun je doen? Ga dit weekend met een vriend naar de kroeg. Ga met een vriendin naar de film. Simpele dingen, als jij je er maar goed door voelt. Of maak er een gewoonte van om 's avonds even op te schrijven welke drie dingen die dag lekker liepen. Instantgeluk verzekerd!

Ook op je werk en in je team kun je meer ruimte voor positieve emoties creëren. Ontdek bijvoorbeeld de magie en kracht van onverwachte vriendelijkheid. Begin de dag met een compliment geven. Of stuur een collega een positief bericht. Start de vergadering met een rondje positieve en leuke gebeurtenissen. Loop de werkvloer op met een glimlach en kijk hoe mooi besmettelijk dat is. Onverwachts vriendelijk is goed voor jezelf en je helpt er ook anderen te stralen en floreren.

Wil je weten of dat ook bij jou kan? Neem dan contact op voor een gratis floreergesprek van 30 minuten, waarin we onderzoeken welke stappen jij kunt zetten naar positieve groei bij jullie op de werkvloer.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Vitaliteit

Pepijn Happel is oprichter van Floration. Als florateur (’s werelds enige) en expert in floreren helpt hij leidinggevenden en hun teams om beter samen te werken en beter te presteren door te floreren.  Zijn motto: florerende mensen maken florerende teams. Daarnaast is hij docent Strategic Business Management aan de universiteit van Greenwich/Zuyd Hogeschool. 


Pepijn heeft een gratis e-book geschreven, ‘Floreer op de Werkvloer’ 

Reacties