20
mei

Interview: Houd contact met je drijfveren!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 8777
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De komende weken interviewt Esmée Meulenkamp verschillende HR-specialisten over hun aanpak van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Vanuit een brede benadering wordt gezocht naar inspiratie en vernieuwende inzichten waar u uw voordeel mee kunt doen. Dit is het twaalfde deel uit de reeks.

CarinWormsbecher

“Als je iemands liedje nazingt, word je nooit zo goed als het origineel.” Aldus Carin Wormsbecher, trotse eigenaar van drukkerij Wedding. Carin onderneemt vanuit passie en levenswijsheid. Veerkracht en vitaliteit zijn niet het doel, maar een logisch gevolg.

Lees hier ook deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5deel 6deel 7deel 8deel 9deel 10, deel 11  of download de whitepaper

Wat is uw visie op vitaal en duurzaam organiseren?

“Mensen brengen een groot deel van hun leven door op het werk. Daarom voel ik als werkgever de verplichting om ervoor te zorgen dat iedereen zich hier fijn voelt en zichzelf kan zijn. Ik geloof dat wanneer mensen dingen doen die ze leuk vinden en ze mogen dat doen op hun eigen manier, vitaliteit eigenlijk vanzelfsprekend is. Het is een natuurlijk gevolg. Dan hoef je dus geen peptalks te houden of te vertellen dat ze een appel moeten eten. Uiteraard moeten hiervoor wel basisvoorwaarden aanwezig zijn. Het heeft alles te maken met de juiste instelling om samen te werken vanuit gezamenlijke waarden. Wij willen van waarde zijn voor de maatschappij en gaan daarom voor lange-termijnverbindingen met al onze klanten, medewerkers en leveranciers. Om die reden werken we ook veel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We weten waar het in essentie om gaat. Het is bijzonder om te zien dat meegaan en hun inbreng leveren vanuit vertrouwen.”

Kunt u meer vertellen over uw organisatie?

“Deze drukkerij was oorspronkelijk van mijn man. Ik was meewerkend echtgenoot. In 2001 overleed mijn man plotseling aan een hersenbloeding. Naast het verlies dat ik te verwerken had, kreeg ik de volledige verantwoordelijkheid over de drukkerij. Mijn diepste verlangen was om na tien jaar, hoe dan ook, nog steeds het bordje van drukkerij Wedding te zien hangen. En gelukkig wilden de mensen dit ook. We hadden dus een gemeenschappelijk doel. Wat mij beangstigde, was dat ik geen enkele opleiding had en eigenlijk geen flauw idee had hoe ik moest ondernemen. Laat staan dat ik wist hoe de machines werkte. En het bedrijf runnen op de manier zoals mijn man dat deed, kon ik al helemaal niet. Het enige wat ik nog had, was mijn hart. Dat heb ik met de mensen gedeeld en ik heb ze om hulp gevraagd. ‘Dit is wat ik wil en daar heb ik jullie hulp bij nodig’. Dat moment was ook direct het vertrekpunt van zelfstandig en autonoom werken, zonder toezicht. Eigenlijk gebeurde dat als vanzelf. Later bleek dit zeer succesvol, want we eindigden met meer omzet en meer winst als het jaar daarvoor.”

Welk beeld staat symbool voor de vitaliteit van uw organisatie?

bijCarin

“Deze bus staat echt voor Wedding. Met elkaar hebben we de bus rijdende gehouden. Dat proces heeft ook verschillende fases gekend. Een fase waarin de motor er eigenlijk niet meer was, en we alleen nog maar op elkaar als groep konden bouwen.Er zijn tijden geweest dat ik echt op de chauffeursstoel moest gaan zitten en mijn leiderschap moest pakken. Dat leiderschap kon ik uiteindelijk zo natuurlijk nemen, omdat ik vanuit mijn waardes heb gehandeld. En vervolgens kom je in een fase, waarin je bijna je verliefd wordt op je baan. Mijn hart gaat echt sneller van kloppen door alle mogelijkheden die op je pad komen.Elke dag voel ik me weer bevoorrecht dat ik samen met deze mensen achter het stuur mag zitten en dat we kunnen bepalen waar we heen gaan. Met deze bus zijn we eigenlijk een hele andere weg ingeslagen. We gaan voor die stip aan de horizon. En ook al denk je we van tevoren dat je er nooit zult komen, misschien kom je dan toch een heel eind. Of je komt ergens anders uit. Iets wat achteraf gezien nog veel beter blijkt te zijn dan wat ik ooit van tevoren had kunnen bedenken.”

Hoe maakte u de slag naar autonoom werken?

“Mijn man was een sturende ondernemer. Dat betekende dat hij alles wist, alles kon en ook alles bepaalde. Al het werk werd exact gedaan op zijn manier. Maar na zijn overlijden waren we aangewezen op onze eigen zelfstandigheid en op elkaar. Mensen kregen de ruimte om het werk in te vullen op de manier waarop het voor hen makkelijk was. Dat kon heel simpel zijn: bij het snijwerk het mes links in plaats van rechts. Het was gewoon grappig om te ontdekken dat we voorheen dus dingen deden zonder erbij na te denken, omdat het zo werd opgedragen. Deze omslag zat ‘m niet in grote dingen, maar juist in de kleine. Ieder heeft zijn eigen manier en daar kwam nu meer ruimte voor. Ook is iedereen met nieuwe dingen aan de slag gegaan. In het verleden was iemand hier alleen maar drukker. Nu heeft iedereen hier zeker vier taken. Daardoor zien mensen verschillende onderdelen van het bedrijf en kennen ze het hele proces. Want elk onderdeel in die ketting is even belangrijk. Door deze ontwikkeling ontdekten mensen dat ze andere dingen ook leuk vinden en dat ze hun talenten ook op andere manieren kunnen inzetten. Ik vraag ze zelfstandig te denken en anders te communiceren. Bij mij gaat het over de inzet van hun morele kompas op basis van de eerlijkheid, transparantie en respect. En zorg er vooral voor dat je vooral geen aapje wordt.”

Wat zijn volgens u nog andere belangrijke voorwaarden om vitaal te organiseren?

“Het is belangrijk om te signaleren en aan te voelen wat mensen werkelijk motiveert. Iets waar hun ogen direct van gaan glimmen. Mensen voelen zich hier veilig. En inmiddels zijn ze zo vrij dat ze durven aangeven dat ze een verlangen hebben. Vaak hebben ze een ambitie, maar saboteren ze zichzelf met gedachten als: ‘ik kan dit niet’ of’ ik ben te oud’ of ‘dat is toch niks voor een man’. Je moet ze helpen om deze mindset te veranderen, zodat ze hun droom wel achterna gaan. Bijzonder motiverend voor mijn mensen, is dat hier veel klanten over vloer komen. We nodigen ze uit bij het drukken van het boek. Mijn drukkers vinden dat geweldig, omdat ze dan rechtstreeks contact hebben met de klant. Ze weten dus voor wie ze het doen. En zeg nou zelf: wat is er nou mooier dan een compliment te krijgen voor het goede werk dat je levert? Dat is heel anders dan wanneer ik als baas zeg dat ze goed werk moeten leveren. Een andere voorwaarde is dat bij het maken van beslissingen, ik zoveel mogelijk gebruik maak van het gezonde verstand van mensen. Iedereen kijkt namelijk op een andere manier naar het leven en heeft een andere invalshoek. Door deze invalshoeken met elkaar te combineren, kun je een mooie ronde beslissing maken, waardoor je veel draagvlak creëert.

Een hele belangrijke is dat je gewoon fouten mag maken. Daar worden we niet boos om. We kijken er altijd naar en maken er een leermoment van. Essentieel is ook dat mensen kunnen zijn wie ze zijn. Daarbij hoort ook dat ze, mits op respectvolle manier, kunnen uitspreken wat ze minder prettig vinden aan de ander. Dat moet je niet ontkennen of proberen te weerleggen. Het feit dat je dit uitspreekt, betekent niet per definitie dat de ander verandert. Maar omdat daar de ruimte voor is, valt de spanning eigenlijk al weg en verandert er dus al iets. Iedereen mag dus met zijn/haar weerstand gezien worden. Vaak zit hier het grootste probleem: mensen hebben nooit geleerd om hun emoties te vertalen. En als laatste besef ik dat je als werkgever zelf het rolmodel bent. Ook al heb je geen enkele opleiding, met de juiste motivatie en intenties ligt de wereld aan je voeten!”

 Hoe stimuleert u persoonlijk leiderschap?

Door mensen continue te vragen wat ze willen, waar ze naartoe willen, waar ze blij van worden en wat ze anders kunnen doen. En door op een andere manier gebruik te maken van eigenschappen die ze hebben. Vorig jaar deden we een sessie waar we de talenten en eigenschappen van mensen exploreerden. We nodigden iedereen uit om drie eigenschappen van elke collega op te schrijven. Het was mooi om te zien dat iedereen gevoelsmatig weet waar het talent van de ander ligt. Ook vroegen we de mensen een eigenschap op te schrijven die zij zelf wilden ontwikkelen. Ikzelf en nog vier anderen wilden bijvoorbeeld leren om meer gestructureerd te werken. We hebben ook een collega die juist uitblonk in structuur en accuraatheid. Maar hij vond het altijd lastig om hier iets mee te doen, omdat hij anders overkwam als de zeurpiet van de groep. Gezamenlijk hebben we toen besloten om hem verantwoordelijk te maken voor de orderzak. We hebben dus zijn eigenschap ingezet om het foutpercentage in de orderzak te verminderen. Vanaf dat moment mocht hij iedereen op elk moment tot de orde roepen als er iets niet klopte. Hij kreeg de kans om kritische vragen te stellen en verbeteringen te opperen. En mensen zagen in dat ze veel van hem konden leren. Nu wordt hij hier juist om gewaardeerd. Uiteraard is dit een boost voor zijn zelfvertrouwen. Bovendien heeft deze collega veel meer kennis gekregen van andere afdelingen. Hij weet wat de mensen wanneer nodig hebben. En dit heeft ertoe geleid dat we nu nog betere producten leveren.”

Wat is voor u de essentie van persoonlijk leiderschap?

“Persoonlijk leiderschap en ondernemen hebben veel met elkaar gemeen. Het gaat erom dat je dapper bent en dat je doorzet. Dat je moeilijke tijden onder ogen durft te komen en niet verkrampt. Telkens probeer je weer iets opnieuw. Dat kan alleen als je contact houdt met je drijfveer. In mijn geval de continuïteit van het bedrijf, wat symbool staat voor mijn man. Honderden keren ben ik van het paard gevallen. Telkens klom ik er weer bovenop. Inmiddels had ik ervaring met het gevoel van verdriet en met loslaten. En wonder boven wonder kwam ik er telkens weer bovenop. Dat maakte mij sterk en weerbaar, want ik kon het aan. En dat maakt dat ik andere keuzes durfde te maken. Ik heb een opvoeding gehad van: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. ‘Steek vooral niet je kop boven het maaiveld uit’. En, ‘De ander zal het wel beter weten’. Stapje voor stapje voelde ik dat ik kon vertrouwen op mezelf. Op een gegeven moment kwam er een soort van kanteling waarin ik echt mijn hart heb gevolgd. Ik las verschillende boeken die mij prikkelden en raakten. Ik werd nieuwsgierig en ging een nieuwe, onbekende richting op. Steeds meer werd ik bevestigd dat mijn uitdaging lag in alles wat afwijkt van de standaard. Dat gaf mij heel erg het gevoel van vrijheid. Ik durf dit hartstochtelijk uit dragen en kan me nu ook schaamteloos te ontwikkelen. Hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe meer je je verbindt met mensen die bij je passen. Je kunt hele managementboeken uit je hoofd leren en het precies op die manier uitvoeren. Maar dan blijft het een imitatie en is het aapjesgedrag. Als je dingen doet op je eigen manier, dan kom je in je kracht.”

Stel: er heeft zich een wonder voorgedaan en iedereen heeft bovengenoemd proces doorleeft. Alle overlevingspatronen zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Waaraan merkt u dit als eerst?

“Voor mij is dat wonder wel geschied. Het duurde alleen wel even voordat ik het zag. Het grootste compliment is als mensen aangeven dat het bij ons zo prettig voelt als ze binnenkomen. Eigenlijk is het enige wat je moet doen, je hart te openen. Voor de rest hoef je niet zoveel, de rest gaat vanzelf. Wat ik altijd in gedachten heb gehouden, is de volgende spreuk: ‘Het is niet wat je overkomt, maar de manier waarop je erop reageert. Dat bepaalt hoe je leven loopt.’ Vitaal en duurzaam ondernemen heeft voor mij ook veel te maken met vermogen om de emoties en behoeften van mensen (collega, klant en leverancier) op een bepaalde manier te herkennen, aanvaarden en te kanaliseren.

De dood heeft een heel donkere en verdrietige kant, maar ook een hele schone. Want het zet heel veel overtollige ballast overboord. Het gaat er helemaal niet om dat je de buitenwereld laat zien hoe goed, knap en succesvol je bent. Dat is totaal niet boeiend. Het gaat erom dat mensen hier elke dag met ongelofelijk veel plezier komen werken. En dat ze het bijna net zo leuk vinden om hier te zijn als thuis. Dat vind ik het wonder. Dat zie ik als winst.”

Waardeer dit blogbericht:
0

Esmée Meulenkamp is een bevlogen adviseur, facilitator, trainer en coach op het gebied van vitaliteit en inzetbaarheid. Al jaren is zij gefascineerd door gedragsverandering en de ontwikkeling van mens en organisatie. Vanuit eigen ervaring zet zij problemen om in iets positiefs. Daarmee weet zij mensen tot de kern te brengen en te verbinden aan hun intrinsieke motivatie.


linkedin hover 32 twitter hover 32