07
jan

Interview: Bewegen zorgt voor saamhorigheid en sociale interactie

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3955
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Esmée Meulenkamp interviewt verschillende HR-specialisten over hun aanpak van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Vanuit een brede benadering wordt gezocht naar inspiratie en vernieuwende inzichten waar u uw voordeel mee kunt doen. Dit is het zeventiende deel uit de reeks.

Lees hier ook de vorige interviews of download de whitepaper.

NiekReijmer‘In teamverband toewerken naar een sportieve prestatie, levert vitale en betrokken medewerkers,’ aldus Niek Reijmer projectleider Committed Power bij TenneT. Niek beschrijft hoe bij TenneT de gezondheid en sociale cohesie van de medewerkers wordt bevorderd door middel van uitdagende beweegprogramma’s.

Wat is uw visie op vitaal organiseren in de toekomst?

Ik zie een duidelijke verschuiving: werk en privé zijn niet meer strikt gescheiden. Mijn visie is dat medewerkers meer met elkaar verbonden zijn. Zoals veel andere innovatieve bedrijven heeft TenneT flexibele werkplekken, je ziet dat het de sociale cohesie versterkt. Ook hoop ik dat steeds meer medewerkers een gezonde leef- en werkstijl hebben. Als bedrijf kunnen wij niemands leefstijl bepalen, maar we kunnen wel informatie verstrekken en mensen motiveren om meer te bewegen en gezonder te eten. Wij willen mensen uit de sleur halen, van passief naar actief. Bij heel veel mensen zit sporten niet in het systeem. Mensen zien het als een obstakel. Het begint met van de bank afkomen. Hierin faciliteren we onze medewerkers op een bijzondere manier.

Welk beeld staat symbool voor de huidige vitaliteit van uw organisatie?

Meulenkamp Reijmer

Hier zie ik mensen die in teamverband hun doel met plezier en durf nastreven en vervolgens hierin slagen. Het behalen van uitdagende (sportieve) doelen maakt mensen veerkrachtiger en fysiek en mentaal meer weerbaar. Door deelname aan een van onze beweegprogramma’s ontstaat er saamhorigheid en meer sociale interactie binnen verschillende afdelingen.

Op welke wijze werkt u aan de energie en vitaliteit van uw medewerkers?

Op het gebied van vitaliteit bieden wij al ruim tien jaar een beweegprogramma aan. We noemen dit ‘Committed Power’. In die tien jaar is het aantal deelnemers exponentieel gegroeid van 70 naar meer dan 1000. We bieden vijf verschillende sporten aan: hardlopen, schaatsen, wielrennen, nordic walking en mountainbiken. Je werkt daarbij echt naar een uitdagend hoofddoel toe. Want op moment dat je mensen een doel geeft, dan gaan mensen er in het algemeen voor, dat zorgt voor een extra dimensie. Bijvoorbeeld: Je geeft je in januari op voor een specifiek programma en in oktober loop je bijvoorbeeld de halve marathon in Valencia of ga je fietsen in de Pyreneeën. We huren professionals in voor de trainingen en werken we samen met sportartsen. Het programma heeft ook een aantal testmomenten en we organiseren een voorbereidend trainingsweekend. Uiteindelijk vertrekken we naar het buitenland om ons doel te halen. Daarbij bieden wij steeds andere landen en locaties aan. Ook alle organisatorische obstakels zijn weggenomen; zo regelen wij het verblijf, vervoer, zetten we routes uit en ontvangen deelnemers TenneT sportkleding. Veel mensen kennen elkaar alleen van gezicht, maar doordat ieders naam op het shirt is gedrukt, leren mensen elkaar ook bij naam kennen. Dat bevordert de interactie. Het leuke is dat iedereen aan onze programma’s mag deelnemen: medewerkers, hun partner en zelfs hun kinderen vanaf zestien jaar. Naast deze beweegprogramma’s bieden we medewerkers ook lessen aan in Pilates, Bootcamp en hardlopen. We hebben veiligheid hoog in het vaandel en willen blessures zo veel mogelijk voorkomen. Dat is de reden waarom wij geen extreme sporten zoals obstacle runs aanbieden. De trainingen moeten wel pittig zijn, zodat medewerkers hun grenzen verleggen en fitter en gezonder worden.

Op welke terreinen van duurzame inzetbaarheid zijn jullie nog meer bezig?

We proberen de gezondheid van onze medewerkers op allerlei manieren te stimuleren. Daarom is er ook een behoorlijk uitgebreid aanbod aan faciliteiten. Naast het beweegprogramma kunnen medewerkers gebruik maken van verschillende life style coaches , artsen en een fysiotherapeut. Ook bieden we preventief medisch onderzoek en cursussen stoppen met roken. Het eten in ons restaurant is gevarieerd, gezond en is er gratis fruit en je kunt overal gemakkelijk water pakken. Gezond, verantwoord en veilig gedrag komt steeds meer in het DNA van de organisatie: Je ziet dat medewerkers elkaar aanspreken op onveilig werken, maar elkaar ook stimuleren in bijvoorbeeld het nemen van de trap in plaats van de lift.

Wat zijn de effecten van uw gezondheidsbeleid?

Wij zien een laag ziekteverzuim en gezondere en meer weerbare medewerkers. Medewerkers die aan onze sportevenementen hebben deelgenomen, ervaren ook een beter toekomstperspectief binnen TenneT. Mensen voelen zich gelukkiger. En omdat partner en kinderen ook mogen meedoen, zijn mensen ook meer betrokken bij de organisatie. Een mooi voorbeeld is dat van een collega wiens zoon overspannen dreigde te raken van zijn studie. Vader en zoon besloten samen deel te nemen aan het fietsprogramma. Het bewegen, de afleiding en de gesprekken tussen vader en zoon, die ontstonden door de vele trainingsmomenten, hadden en zeer positief effect. Ze hebben het natuurlijk zelf gedaan, maar wij vinden het bijzonder dat we daar als bedrijf aan konden bijdragen.

Hoe houdt u deze beweging op gang?

Het beweegprogramma beleggen wij binnen de afdeling communicatie en in samenspraak met HR. Wij zien het stimuleren van vitaliteit namelijk als interne marketing. Iedereen ontvangt het aanbod aan faciliteiten in de vorm van een online interactieve brochure. Per onderdeel lichten we de verschillende activiteiten uit. De kunst is deze brochure vorm te geven als een aantrekkelijke, enthousiasmerende gids. Dit luistert heel nauw: we gebruiken herkenbare foto’s en filmpjes van collega’s (zowel vitale oudere, als jonge collega’s en in het bijzijn van partner en kind), in dezelfde kleding in een hele mooie omgeving. Bij het zien van deze aantrekkelijke beelden, begint het bij de meeste mensen te kriebelen. Leuk detail is dat deze beelden worden gemaakt door enkele van onze eigen medewerkers. Aan deze interactieve brochure verbinden we een persoonlijke website en ook een aparte nieuwsbrieven. Zo voorzien wij mensen continu van informatie en stimuleren wij hen om te blijven bewegen. Bovendien krijgen deelnemers via een reguliere applicatie hun eigen trainingsschema door. De beweging houd je op gang door dit continu te blijven promoten. Elk jaar maken we het spannend waar de sportevenementen volgend jaar gaan plaatsvinden. En bijzonder belangrijk: de directie doet zelf ook mee. Daardoor krijgt het hele programma veel betekenis en aantrekkingskracht.

Stel je maakt tijdens het dromen een wonder mee, wat vind jij een wonder?

Allereerst dat die verschrikkelijke rookcel buiten op de parkeerplaats verdwijnt, want dat moeten we volgens mij niet stimuleren. Daarnaast zie ik dat mensen met nog meer plezier werken en bewegen. Dat gaat namelijk heel mooi samen. Bewegen wordt niet meer gezien als een opgave, maar als iets prettigs wat je verder brengt. Ik hoop dat steeds mensen hun doelen najagen en het fijne gevoel mogen ervaren om dit ook daadwerkelijk te bereiken!

Waardeer dit blogbericht:
0

Esmée Meulenkamp is een bevlogen adviseur, facilitator, trainer en coach op het gebied van vitaliteit en inzetbaarheid. Al jaren is zij gefascineerd door gedragsverandering en de ontwikkeling van mens en organisatie. Vanuit eigen ervaring zet zij problemen om in iets positiefs. Daarmee weet zij mensen tot de kern te brengen en te verbinden aan hun intrinsieke motivatie.


linkedin hover 32 twitter hover 32