22
nov

Hoe verbeter je de productiviteit op de werkvloer?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4487
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het is voor elke organisatie van groot belang dat er tijd wordt gestoken in het optimaliseren van de productiviteit op de werkvloer. Productieve en tevreden werknemers leveren ook beter werk op. Vaak komt deze taak neer op de HR-afdeling en leidinggevenden, want zij kennen het team het best. Er zijn veel aspecten die invloed hebben op de productiviteit van je werknemers én op die van jezelf. We zetten de belangrijkste aspecten voor je op een rij.

Productieve werkplek inrichten

Om effectief een productief te kunnen werken, is het aan te raden om goed na te denken over de inrichting van de werkplek. Het grootste deel van de werkweek wordt op deze plek doorgebracht, dus het is belangrijk dat deze op optimale productiviteit is afgestemd.

Laat werknemers fysiek bewegen

De staande bureaus (standing desks) en de bureaufiets zijn je vast niet ontgaan. Deze nieuwe ontwikkelingen focussen zich op beweging bij werknemers. Het is bewezen dat beweging ervoor zorgt dat je het stofje endorfine aanmaakt. Endorfine zorgt voor betrokkenheid en alertheid. Kortom, genoeg reden om te investeren in staande bureaus of bureaufietsen. Een goedkoper alternatief is om medewerkers aan te sporen om vaker de trap te nemen of om zelf hun kopje koffie te laten halen.

Decoratie op kantoor voor meer productiviteit

Bij de inrichting van een kantoor is decoratie onmisbaar. Het nut van decoratie is naast esthetiek het verbeteren van de werksfeer. Denk bij decoratie met name aan planten! Het is bewezen dat planten de productiviteit met twintig procent verbeteren. Planten zorgen namelijk voor een verbeterde concentratie, minder stress én schonere lucht.  

Richt verschillende werkruimtes in

Voor optimale concentratie en daarmee productiviteit is het belangrijk dat werknemers zich kunnen terugtrekken. Denk bijvoorbeeld aan het vormgeven van aparte vergaderruimtes, ruimtes om te telefoneren en werkruimtes om rustig en alleen te werken.

Kleuren op kantoor voor het bevorderen van productiviteit

Kleurgebruik kent vele psychologische effecten, zo ook op kantoor. Uitsluitend grijze, beige of witte kantoormuren blijken negatieve gevoelens op te wekken bij medewerkers. Ook paarse en oranje muren zijn niet bevorderlijk voor een productieve werksfeer.

Kies daarentegen voor groen of blauw op de muur voor concentratie, rood voor gedrevenheid of geel voor energie.

Productief team creëren

De samenstelling van een team heeft veel invloed op de productiviteit op de werkvloer. Vele  onderzoekers hebben zich beziggehouden met dit thema. De belangrijkste tips die uit deze onderzoeken voortkwamen, benoemen we hieronder.

Teamwork is belangrijker dan individueel talent

Wil je een productief team? Dan is het van groot belang dat de teamleden goed met elkaar kunnen samenwerken. Zorg er daarom voor dat je teamleden gelijkwaardig zijn.

Bij het werven van nieuw personeel is het dan ook sterk aan te raden om te beoordelen of de sollicitant aansluit bij het huidige team. Dit is belangrijker dan dat je toptalent met goede competenties aanneemt. Dit kan namelijk conflicten veroorzaken en nadelig zijn voor de werksfeer en de algehele effectiviteit van je team.

Breng je team op de hoogte van doelstellingen

Voor het verbeteren van de productiviteit is het van belang dat het team de doelstellingen duidelijk voor ogen heeft. Hier ben je als organisatie voor verantwoordelijk. Vergeet daarbij niet om de bedrijfsdoelstellingen te vermelden. Hiermee zorg je ervoor dat de gehele organisatie op dezelfde lijn zit.

Vier het behalen van doelstellingen

Om de motivatie en productiviteit van je team te bevorderen, kun je met beloningen werken. Zijn er bepaalde doelstellingen behaald? Roep het team bij elkaar, deel complimenten uit en bouw een feestje! Je kunt ook werken met teamuitjes als beloning bij het behalen van targets. Teamuitjes zijn tevens bevorderlijk voor teambuilding. Een win-winsituatie dus. 

hoe verbeter je productiviteit

Timemanagement voor meer productiviteit

Het laatste belangrijke aspect in het bevorderen van de productiviteit op de werkvloer is timemanagement. De onderstaande praktische tips kunnen zowel jij, als je team direct toepassen. Neem ze met je team door en bepaal hoe jullie deze het beste kunnen inzetten.

Iedere werkdag inplannen

Een goede structuur maakt dat je veel effectiever werkt. Probeer alvorens je aan een werkdag begint in te plannen met welke taken je wanneer aan de slag gaat. Op deze manier heb je een goede houvast en korte doelen. Grote taken kun je opsplitsen in kleinere taken, waardoor je geregeld de kick voelt van iets van je to-do lijst strepen!

Laat je niet afleiden

Waarschijnlijk ben je geregeld afgeleid door socialmediaberichten en e-mailmeldingen. Helaas blijkt dat je na afleiding gemiddeld meer dan een minuut nodig hebt om weer volledig gefocust te zijn op de taak waar je mee bezig was. Zorg er dus in ieder geval voor dat je onbelangrijke meldingen hebt uitgeschakeld.

Check je mail op vaste tijden

Voortbordurend op het vorige punt is het aan te raden om - indien mogelijk - je e-mail niet vaker te checken dan driemaal per dag. Begin ‘s ochtends met het verwerken van je e-mails en plan na de lunch en een uur voordat je weggaat nog zo’n moment in. Zo kun je de rest van de dag ongestoord werken.

Hopelijk heb je op basis van bovenstaande tips genoeg inspiratie om de productiviteit bij jezelf en bij de rest van het team te verbeteren. Het is aan te raden om samen met je team de belangrijkste punten door te nemen. Hoe denken zij productiever te kunnen werken? Hoe kunnen de werkplekken beter worden ingericht? En hoe kunnen jullie dat samen bewerkstelligen?

Deze blog is geschreven door Internetvergelijk.nl. Vergelijk onafhankelijk diverse internetpakketten op jouw postcode.

Bronnen:

Planten verhogen productiviteit
 
Kleurgebruik kantoor
 
Productief team creëren
 
Timemanagement voor productiviteit
Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties