20
nov

Hoe hr de bevroren energie kan ontdooien

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3323
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Nederland behoort binnen de groep van welvarende economieën tot de landen met het laagste rendement op arbeid. Dat is ons probleem en daar ligt ook de oplossing. Veertig procent van de energie van medewerkers is bevroren. Er ligt een rol voor hr bij het weer ontdooien ervan.

Stresssymptomen

Napoleon zei het al: er zijn geen slechte soldaten, alleen slechte officieren. Recent onderzoek wijst erop dat het management in de ogen van medewerkers faalt. Zij maken onvoldoende duidelijk wat ze van medewerkers verwachten (43 procent), en sturen en begeleiden te weinig (42 procent). Het vertrouwen in het management was nooit zo laag.

Managers zien dat zelf ook: slechts twee procent denkt dat hun medewerkers effectief zijn. Een op de acht medewerkers heeft een burn-out; eenderde verkeert in permanente stress; voor de helft van de medewerkers is multi-tasking dagelijkse routine. Meer dan de helft van de medewerkers in grote private organisaties en overheidsbureaucratieën geeft aan gestresst te zijn. Veel leidinggevenden weten het ook niet meer. Heidegger zei eens: 'De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld'. Wanneer wij blinde vlekken willen ontdekken, is nieuwe taal nodig.

Hoge uitvalskosten

De kosten van burn-out en stress worden zichtbaar in uitval. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg. De helft van de medewerkers die geen last heeft van stress besteed twintig procent van hun tijd aan het oplossen van problemen die de andere helft veroorzaakt. Die helft is mentaal elders, moe of zit dus thuis. Alles opgeteld is veertig procent van de energie bevroren. En dan hebben we het nog niet over de kosten van de gemiste kansen. Het lijkt een leiderschapscrisis, maar het is een crisis in de besturing van de organisatie. De waardestroom zit vast en niemand lijkt die in beweging te kunnen krijgen. Kan hr de katalysator zijn?

Afspraakinflatie

Veel medewerkers komen hun afspraken maar half na. Afspraakinflatie is gemeengoed geworden. Juist in Nederland is afspraakinflatie een risico, omdat we niet een sterke norm hebben op het nakomen van afspraken – zoals Duitsers met hun Pünktlichkeit - maar juist op inzet en intenties. Met een beroep op loyaliteit en schuldmoraal worden medewerkers verleidt om 'ja' te zeggen. Wanneer het dan niet lukt, heeft de medewerker altijd een excuus. En de manager geeft vaak vergeving: 'Je hebt je best gedaan'. Als we het wel hebben over doelen en resultaten, dan schieten managers door in spreadsheetsturing die de samenhang verder ondergraaft. 'Als je stuurt geef je niet genoeg ruimte; als je ruimte geeft, neem je geen verantwoordelijkheid,' verzuchtte een manager onlangs. Hoe dan wel? Zonder een meetbaar handvat is het moeilijk sturen. We meten van alles achteraf, maar niet vooraf of afspraken kunnen worden nakomen. Zit daar een blinde vlek?

Taakdruk

Een nieuw hr-instrument inventariseert taakdruk en veerkracht bij medewerkers door vooruit te kijken. Dat biedt organisaties de mogelijkheid om dialoog en zelforganisatie meetbaar te ontwikkelen. Een handvat op zo'n vluchtig begrip als tijd (het vliegt je door de vingers) werkt voor ons Nederlanders, want wij maken zaken graag concreet. Taakdruk en veerkracht houden rekening met onvoorspelbaarheid, eenmalige taken, pieken en dalen in capaciteitsvraag. Dit begrip is ontwikkeld in de praktijk en wordt daar ook in dialoog toegepast.

Veel van de keuzevraagstukken die het management kan oplossen, kunnen medewerkers ook oplossen, individueel of samen. Het activeren van het oplossend vermogen creëert betrokkenheid en stimuleert samenwerking en innovatie. En daarmee prestatie en plezier.

Conclusie

Hr kan medewerkers die last hebben van te hoge werkdruk adviseren hun taakdruk inzichtelijk te maken. In een uur staat dat op een rij. Iedereen kan dit doen. Een volgende stap is een gesprek aan te gaan. Medewerkers mogen worden aangesproken op hun zelforganisatie en willen dat vaak ook. Leidinggevenden kunnen hierbij helpen. Tenminste, wanneer zij zelf niet al te gestresst zijn.

Waardeer dit blogbericht:

Maarten de Winter is econoom en oprichter van Waardecreatie netwerk Archimedes. Dit multidisciplinaire netwerk van veranderkundigen gebruikt TIME, de methode waarmee de waarde van tijd in organisaties meetbaar wordt vergroot. Maarten schreef twee boeken over tijd in management.

Reacties