10
mrt

‘Gezond werken’ als verandertraject: hoe Zilveren Kruis dat zelf aanpakt

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 9051
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Meer waarde toevoegen, met minder mensen, dat kan alleen als je werknemers gezond en vitaal zijn en blijven. Het is eigenlijk een eenvoudige rekensom, zegt Alexander Stolze, manager Gezond Werken bij Zilveren Kruis. ‘Wij vragen om topprestaties van onze werknemers, dus bieden we ook topondersteuning.’ Maar uiteindelijk zijn het de medewerkers zelf die de regie over hun eigen gezondheid hebben.

Hoe help je medewerkers om die regie in eigen hand te nemen? Alexander Stolze benut zijn achtergrond als marketeer en werkt met het see-feel-change-model. ‘Hierbij is het de uitdaging om mensen zelf te laten zien én ervaren wat investeren in gezondheid en vitaliteit voor hen betekent.’

Een gezonde werkomgeving leidt tot gezonder gedrag

Stolze: ‘De keuzes die medewerkers dagelijks maken worden voor circa 70% beïnvloed door hun directe (werk)omgeving. Is vitaliteit een thema dat bespreekbaar is? Welke faciliteiten zijn aanwezig? Het afgelopen jaar hebben we vooral geïnvesteerd in het “zichtbaar” maken van ons aanbod op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Een goed voorbeeld hiervan is de introductie van het concept ‘Dynamisch Werken’ waarbij we op zichtlocaties op de werkvloer ‘zit-sta-bureaus’ en ‘bureaufietsen’ plaatsen. Tot nu toe levert dat veel positieve reacties op. Veel mensen willen zo’n nieuwe werkplek wel eens uitproberen en vertellen vervolgens enthousiast hun verhaal aan andere collega’s. Zo komt het gesprek over vitaliteit letterlijk en figuurlijk in beweging.’

Eigen inzicht

Stolze is er eerlijk over, zijn eigen inzicht en veranderproces begon pas een jaar geleden, toen hij een paar dagen in Papendal op bezoek ging bij Pim Mulier. ‘Ik werd daar geconfronteerd met het feit dat ik gemiddeld 12,5 uur per dag zittend doorbracht, veel meer dan ik dacht en veel meer dan goed is.’ Het is niet voor niets dat zitten het nieuwe roken wordt genoemd. Als je veel zit, gebruik je te weinig de spieren in de grote spiergroepen waardoor suikers en vetten zich ophopen. Uiteindelijk is het risico op onder meer hart- en vaatziekten veel groter. Het roer moest dus om: ‘Ik ben veel meer gaan bewegen op het werk. Ik neem nu altijd de trap en tijdens een vergadering ga ik af en toe gewoon even staan. In het begin dachten mensen dan dat ik de meeting ging verlaten of iets wilde zeggen, maar inmiddels is het een geaccepteerd verschijnsel. En steeds meer collega’s doen mee!’ . Dit is een mooi voorbeeld hoe ‘see-feel-change’ in de praktijk werkt.

Maximale ondersteuning

Zilveren Kruis biedt haar medewerkers voor deze “practice change” maximale ondersteuning. Ze werken met 3 P’s: Pleinen, Programma’s en een Platform. De pleinen zijn vitale ontmoetingsplekken in bijvoorbeeld Leiden, Leusden, Zwolle en Tilburg. Op elk plein is een multidisciplinair team beschikbaar, bestaande uit onder meer een fysiotherapeut, bedrijfspsycholoog, diëtist en een bedrijfsarts. Stolze: “Onder het kopje “programma’s” vallen onze health checks en preventieve trainingen zoals ‘herkennen van stresssignalen’ en we hebben een online platform. Bij dit platform ligt de focus nu nog op interne communicatie, maar we zijn druk bezig om de slag te maken naar e-health.’ Zo kun je bijvoorbeeld al diverse zelfhulpmodules gebruiken, zoals die van mirro.

Eigen regie

Stolze: ‘Primair ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk bij jezelf. Maar omdat wij als werkgever vragen om topprestaties, bieden wij hierbij topondersteuning. We investeren jaarlijks honderden euro’s per medewerker. We willen deze verandering bestendigen dus vragen we ook veel van de leidinggevenden: goed voorbeeldgedrag en het liefst voorbeeldig gedrag.

Concrete voorbeelden ‘to see’

Het verandertraject begint dus met ‘see’ en niet met de standaard aanpak van analyseren. Stolze: In ons trappenhuis hangen bordjes die onze medewerkers stimuleren om vaker de trap te nemen. En je kon als kerstgeschenk kiezen voor een activity tracker; ik draag hem altijd en daarmee heb ik ook een voorbeeldfunctie. Wat wij op de werkvloer doen, is inspiratie bieden en ondersteuning voor lichaam, hoofd, hart en ziel. Het gaat om de balans tussen fysiek, mentaal en sociaal-emotioneel.

Resultaten

Alexander Stolze is trots op de resultaten. Bij Zilveren Kruis werken nu 2500 medewerkers, vertelt hij, waarvan meer dan de helft vrouw, gemiddeld 43 jaar. Van die populatie voelt 81% zich “in zijn kracht en vitaal”, dat is een hoog percentage. Daarnaast vindt bijna driekwart van de mensen dat hun werkgever ze ondersteunt bij het ontwikkelen en behouden van een gezonde werk- en leefstijl ‘Maar we zijn er nog niet, we zetten in op de doorontwikkeling van een gezonde bedrijfscultuur. In 2016 gaan we bijvoorbeeld gezonde voeding op het werk aanpakken en zullen we nog een aantal Gezond Werken pleinen openen.’ Hij besluit met zijn credo:

Maak van je loopbaan geen zitbaan!

Meer weten over gezond ondernemen bij Zilveren Kruis? Lees dan hier de blog van Alexander en kijk naar het filmpje over Dynamisch Werken.

Waardeer dit blogbericht:
0