22
apr

Future fit? Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2629
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dat verandering de enige constante is, weet iedereen inmiddels wel. Dat veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen ook. En we zijn het er ook wel over eens dat technische ontwikkelingen daarbij een belangrijke rol spelen. Maar, wat betekent dat eigenlijk voor de mens in het arbeidsproces? Heel veel, want als je niet lekker in je vel zit, past er steeds minder werk bij je. Een pleidooi voor future fit.

Twee bouwvakkers kunnen met behulp van een straatbrede robot in één dag honderden meters straat leggen. Vroeger deden ze dat met een team van zes personen. Onder toeziend oog van één of twee slimme ICT’ers beoordelen computerprogramma’s dagelijks honderden polissen. Vroeger waren daarvoor tientallen verzekeringsagenten nodig. Bij de pomp en in de supermarkt kun je afrekenen zonder menselijk contact. Alsof de mensen geen rol meer spelen.

Mensenwerk

Niets is minder waar; het bedenken en ontwikkelen van dergelijke oplossingen is een creatief proces, waar vele tienduizenden mensuren in zitten. Weten op welke wijze klanten akkoord gaan met de inzet van ICT. Weten wat de wensen van klanten zijn. Weten wat er technisch gezien mogelijk is. Weten wat er juridisch mag. Allerlei vragen die opgelost moeten worden. Allemaal mensenwerk.

De mens onderscheidt zich zowel in feitelijke werkzaamheden als in talent van kunstmatige intelligentie en robots door de inzet van soft skills zoals creativiteit, samenwerken, intuïtie, gevoel en ambitie. Het benutten van human skills – iedereen heeft ze! – is echter niet altijd vanzelfsprekend. Immers, deze vaardigheden komen pas tot wasdom op het moment dat je enigszins lekker in je vel zit; wanneer je je in een omgeving bevindt waar je je vrij durft te uiten.

Leervermogen

De mens ontwerpt dus de techniek; dezelfde techniek die, als je het somber bekijkt, ons werk bedreigt. Dat het verhogen van arbeidsproductiviteit een bedreiging kan vormen voor mensenwerk is van alle tijden. Maar hoe komt het dan, dat het overgrote deel van de beroepsbevolking toch gewoon werk heeft, ondanks die bedreiging? Dat komt omdat de mens leervermogen heeft. Leervermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en te herkennen waar in de nieuwe situatie de toegevoegde waarde te leveren is. En omdat die veranderingen zichzelf sneller opvolgen, wordt dat leervermogen steeds belangrijker. Van iets goed kunnen, naar iets goed kunnen leren.

Future fit zijn betekent dat je aan drie belangrijke randvoorwaarden voldoet:

  1. Je zit lekker in je vel (je weet welke hulpbronnen je moet inschakelen als het even tegen zit).
  2. Je past bij je omgeving, een omgeving waarin je je vrij durft te uiten.
  3. Je bent gefocust op leren; je bent niet alleen bezig met de toegevoegde waarde van vandaag, maar ook met die toegevoegde waarde die je over een paar jaar zult gaan leveren.

Mijn overtuiging is dan ook dat er steeds minder functies zijn voor mensen die niet lekker in hun vel zitten. Er ligt ons dan ook een grote uitdaging om veel meer aandacht te gaan besteden aan well being, omdat dat, ook bezien vanuit de arbeidsmarkt, niet langer een nice to have is, maar een must.

Waardeer dit blogbericht:
0

Paul Hoogstraten is organisatieadviseur en algemeen directeur/partner bij Lagerweij . Zijn expertise, ontwikkeld in Nederland en Frankrijk, richt zich op het in begrijpbare stappen vertalen van complexe situaties voor alle belanghebbenden (bijvoorbeeld bij organisatieverandering). Zijn stijl is nuchter en met aandacht voor mensen.

Paul adviseert managementteams om de strategie van de organisatie door de talenten van mensen te laten werken. Goede diagnostiek (op persoons-, team- en organisatieniveau) is daarbij onontbeerlijk. De combinatie van de harde en de zachte kant is de sleutel tot succes. Inzichten uit de veranderkunde (o.a. De Caluwé en Greiner) zijn tevens een inspiratiebron voor zijn werk.


linkedin hover 32