24
apr

Een coachingtraject van begin tot eind

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4803
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Effectyf is een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in de re-integratie van bijzondere doelgroepen zoals werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, een lichte verstandelijke beperking, autisme, kanker, burnout (of andere psychische klachten) en hartfalen. In dit artikel bespreken we een coachingtraject van begin tot eind.

Achtergrond

Magda is langdurig ziek geweest en na twee jaar was er geen zicht op een passende functie in haar oude werkkring. Via een re-integratietraject kwam Magda in contact met een arbeidscoach van Effectyf. Magda: 'In deze weerbarstige arbeidsmarkt is het belangrijk om je gedachten te kaderen. Zin in werk krijg je niet door op de bank te zitten. Maar hoe en waar te beginnen met werk waar je weer energie van krijgt?'

Stappenplan

De arbeidscoach van Effectyf en Magda zijn stapsgewijs aan de slag gegaan. Uit een serie gesprekken bleek dat zij het liefste iets wilde gaan doen op administratief, secretarieel gebied. Effectyf heeft een uitgebreid netwerk van organisaties waarmee zij een langdurige samenwerking onderhoudt. Bij deze organisaties kunnen kandidaten van Effectyf opnieuw succeservaringen opdoen in een prettige werkomgeving.

Nieuwe werkplek

Bij een zorginstelling in Nijmegen zocht men een receptioniste voor vijf ochtenden in de week. Na een succesvol en goed voorbereid kennismakingsgesprek kon Magda aan de slag op haar nieuwe werkplek. 'Ik had niet verwacht dat het uitvoerende receptiewerk zo goed bevalt. Het is leuk om de taken te doen die bij het werk horen. En nog het allerleukste is het contact met de diverse bezoekers bij de zorginstelling.'
Wilma van Kalk, collega van Magda: 'Wij hebben ervaring met mensen die opnieuw werkervaring bij ons opdoen. Het is voor ons een uitdaging om iemand weer te laten ervaren wat werken is. Zie iemand voor vol aan en behandel elkaar met wederzijds respect. Wij hebben Magda taken gegeven die ze aankan zodat ze opnieuw haar plezier en vertrouwen in werken kon gaan ervaren. Wij konden aan de hand van Magda's tips en trucs uit haar vorige werkkring goede veranderingen aanbrengen in ons werkproces.'

Vertrouwen in de toekomst

'Nu heb ik naast mijn werk weer tijd en energie voor sociale contacten en voor mijn hobby's. Ik tuinier graag en ik zing in een smartlappenkoor', aldus Magda. Hoewel ze nog twee ochtenden in de week bij de zorginstelling werkt, was de werkervaringsplek voor bepaalde tijd. De periode daarna volgde een intensief jobfindingstraject waarin gezocht werd naar een nieuwe baan als administratief/secretarieel medewerker. Hoewel dit niet altijd direct leidt naar een betaalde werkkring (mede door de situatie op de arbeidsmarkt), heeft Magda hier veel aan gehad. Ze heeft er dan ook vertrouwen in dat ze binnenkort een baan zal vinden.

Leerpunten van coachee

 • Een goede (open en gerichte) sollicitatiebrief schrijven.
 • Mijn CV op een meer gestructureerde en aantrekkelijke manier vormgeven.
 • Een vacature beoordelen.
 • Een uitzendbureau bemiddelt niet alleen in tijdelijk werk, maar ook naar vast werk.
 • Gebruik maken van vacaturesites (b.v. email-alerts, zoekopdrachten).
 • Als ik me afvraag waarom ik geen antwoord krijg op een sollicitatie: bellen en niet blijven afwachten.
 • Meer bekendheid met werken met social media zoals LinkedIn.
 • Meer zekerheid over eigen competenties.

Dit artikel is gebaseerd op een coachingstraject van Effectyf. De gebruikte naam in dit artikel is fictief.

Waardeer dit blogbericht:

Ik ben Jantina de Vries, manager van Effectyf. Effectyf is een onderdeel van de Jobstap Groep. Na dat ik mijn loopbaan in het onderwijs vaarwel heb gezegd heb ik de overstap gemaakt naar de re-integratie. Sinds kort mag ik een team van 12 coaches in heel Nederland aansturen. Een mooie, uitdagende baan, in bijzonder werkveld. Ik hoop door mijn inzet te kunnen bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin een ieder zijn plek mag vinden.


We bevinden ons dagelijks in de bijzondere wereld van de re-integratie en functioneren, we geven u graag een indruk van de wonderlijke zaken waar wij mij te maken krijgen. Wij schrijven graag over de succes, maar delen ook graag met u onze verbazingen. Effectyf ondersteunt in heel Nederland organisaties met het oplossen van complexe vraagstukken rondom functioneren en re-integratie van medewerkers. Effectyf is dé specialist in de ondersteuning van werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, psychische klachten, lichte verstandelijke beperking, autisme, kanker, burn out of hartfalen.

Reacties