28
feb

Be happier at work (8 tips)

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 9090
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Happiness, employee happiness, customer happiness… Woorden waar je tegenwoordig niet meer omheen kan. Maar wat is het nou eigenlijk? En kunnen we wel allemaal altijd ‘happy’ zijn? Moeten we dit wel willen?

Happiness, oftewel geluk, is een gemoedstoestand. Je hebt dit deels zelf in de hand. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd maar happy bent. Het hangt namelijk ook samen met externe factoren, zoals collega’s, familie, vrienden enzovoorts. Soms kan je hard proberen om gelukkig te zijn, maar werkt niet alles mee. Wat wel bewezen is: wanneer je beter in je vel zit, presteer je beter. Ook op je werk. Wij geven je tips om ervoor te zorgen dat jij zo gelukkig mogelijk kan zijn.

 1. Wat is je doel?

Als mensen streven we naar succes. We willen een verschil maken en gelukkig zijn, maar om succes te hebben moeten we weten waar we heen willen. Goede doelen stellen. Grote doelen stellen. Ambitieuze doelen zorgen ervoor dat je ze wilt bereiken. Stel wel je eigen doel, want een doel nastreven waar jij zelf niet voor hebt gekozen of niet achter staat draagt niet bij aan werkgeluk. Heb jij duidelijke doelen gesteld? Of heb jij bijvoorbeeld een Big Hairy Audacious Goal?

 1. Wat zijn jouw sterke punten? Waar ligt je kracht?

Binnen Treams zijn wij overtuigd van ieders persoonlijke kracht. Ieder teamlid is verantwoordelijk voor de kwaliteit van hetgeen waar hij of zij goed in is en blij van wordt. Voor de een is dit online marketing, voor de ander is dit het programmeren van slimme software. Als jij op de plek zit die bij jou past en waar je jouw talenten optimaal kan benutten, blijf je gemotiveerd en word je uiteindelijk steeds een beetje gelukkiger. Ook kan je dit omdraaien in negatieve situaties: ‘Hoe kan ik dit veranderen door het inzetten van mijn talenten?’. Ben je bijvoorbeeld goed in luisteren, dan is dat een krachtig middel om te begrijpen wat er mis gaat en duidelijkheid terug te brengen. HR en leidinggevenden spelen hier ook een grote rol in. Zij moeten actief ruimte maken voor talentontwikkeling en talentmanagement binnen de organisatie.

 1. Celebrate achievements

De meeste mensen hebben van vroeger meegekregen om te focussen op dingen die ‘fout’ gaan in plaats van op dingen die goed gaan. Maar eigenlijk is dit pure onzin. Want waarom gaan we niet gewoon uit van het goede? Waarom belonen we onszelf niet voor dingen die goed gaan en straffen we onszelf wel als dingen fout gaan? Tijd om dit om te draaien! Want wie wordt er niet blij van cadeautjes of een feestje? Het behalen van een doel helpt sterk mee om de betrokkenheid en motivatie van medewerkers te verhogen. Daarom is het enorm belangrijk om jezelf en je collega’s te belonen in het moment.

 1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Blijf de baas van je eigen geluk. Ben jij trots op iets wat jij hebt gemaakt? Accepteer het dan niet als anderen dit afkraken. Het is bijna onmogelijk om niet naar reacties van anderen te luisteren, maar probeer kritiek te begrijpen. Komt het met enorm veel negativiteit jouw kant op, neem het dan met een korrel zout. Je collega’s hebben ook wel eens een slechte dag. Het ene oor in, het andere weer uit. Wees overtuigd van je eigen kunnen!

 1. Lach en deel complimenten uit

Het klinkt allemaal heel logisch, maar hoe vaak deel jij nou een complimentje uit? Hoe vaak lach jij om jezelf tijdens het werk? Neem jezelf niet altijd te serieus. Geef complimentjes, zeg bedankt en laat anderen zien dat je het op prijs stelt wat zij voor je doen. Een onderzoek aan de universiteit van Mannheim in Duitsland heeft zelfs bewezen dat we onze emoties kunnen manipuleren door onze gezichtsuitdrukkingen te veranderen. Zelfs als de gezichtsuitdrukking niet oprecht is. Voel je je niet vrolijk? Tover dan een glimlach op je mond, het kan enorm veel met je doen.

 1. Kies je collega’s (blijf uit de buurt bij negatievelingen)

Je kent ze vast wel: die collega’s die van iedere mug een olifant maken en focussen op problemen in plaats van oplossingen. Ze willen de zieltjes winnen van alle andere collega’s, alsmaar zeuren over wat er fout gaat. Toch hebben deze mensen invloed op je, want je wil ze tenslotte ook niet negeren. Waar je wel voor kan zorgen is dat je niet meer wordt aangetrokken door negativiteit. Stel je grenzen. Vraag bijvoorbeeld hoe jullie de problemen op kunnen lossen, je draait zo het negatieve om naar iets positiefs.

 1. Maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt

Het is goed dat je weet dat het gat in de ozonlaag invloed kan hebben op het milieu in Nederland, maar jij kan dit niet alleen veranderen. Fijn dat je daarom op je fiets naar het werk komt, maar blijf niet te lang hangen in dit soort problemen. Gelukkige mensen weten van het probleem, leveren een bijdrage, maar tillen niet zo zwaar aan dingen waar zij zelf geen invloed op hebben. Ken je de Indiase beslisboom al? Hou deze in gedachte bij ieder probleem waar jij je druk om maakt.

 1. treamsafbeelding

  Inspirerende werkplek

We hoeven natuurlijk niet meer te vertellen dat we enorm veel tijd besteden aan werk. Maar wist je ook dat dit meer dan 90.000 uur van ons leven is? En als je hier zoveel tijd besteedt wil je ook dat het je werkplek er goed uitziet. Hier schreven we al eerder een blog over. In deze blog geven we je tips hoe je je werkplek inspirerender kan maken. Dus start nu: ruim op, en maak het gezellig voor jezelf.

Geluk is een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt. Samen maken we de wereld steeds een beetje gelukkiger. Succes!

Waardeer dit blogbericht:
0

Pien van Ham, in 2017 afgestudeerd aan de opleiding Communicatie op Fontys Hogescholen in
Eindhoven. Mijn interesse in HR is gekomen sinds ik als Marketeer aan de slag ben bij Treams, een HR
software voor Performance- en Talentmanagement. Wij geloven erin dat een bedrijf optimaal kan
groeien als iedere medewerker kan doen waar zijn/haar kracht ligt, en daar helpen we maar al te
graag mee.

Reacties