07
apr

7 manieren hoe je beter kunt floreren

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4378
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In organisaties komt gelukkig steeds meer aandacht voor het welzijn van werknemers. En dat is heel verstandig. Want wie floreert, ervaart plezier in het werk en functioneert buitengewoon goed. Hij of zij levert bovendien een positieve bijdrage aan het team.

Als je floreert zit je goed in je vel en ben je op je plek. Je voelt je goed bij wat je doet. En wat je doet doe je beter, doordat je je goed voelt. Zo versterkt het een het ander. Daarom zeven argumenten voor floreren op een rijtje gezet. Stuk voor stuk gestoeld op overtuigend bewijs uit neurowetenschappen, (positieve) psychologie en de oude Griekse filosofen.

1. Twee derde van alle werknemers functioneert niet optimaal

De meeste mensen komen hun werkdag redelijk door, zonder al te veel misstappen. Maar om te zeggen dat ze eruit halen wat erin zit? Dat ze floreren? Nee, niet echt. Ze zijn huiverig voor verandering en voelen zich vaak ook niet verbonden met het werk dat ze doen. Dat is vervelend voor henzelf natuurlijk, maar zeker ook voor de bedrijven waar ze werken. Want die presteren daardoor ook minder goed dan ze zouden kunnen. Het goede nieuws is natuurlijk dat deze grote middengroep (aanwezig in elk bedrijf) net zoals iedereen over het potentieel beschikt om door te groeien naar de beste versie van zichzelf

2. Floreren is de basis van persoonlijk en organisatiesucces

Veel mensen denken dat je pas kunt floreren nadat je succesvol bent geworden, dat je eerst alles voor elkaar moet hebben. Eerst die promotie, verhuizing of salarisverhoging en dan pas kun je gelukkig worden. Eerst hard werken, dan pas genieten Met onvermijdelijke prestatiedrang, competitief gedrag en faalangst tot gevolg.

Uit recent onderzoek van Harvard professor Shawn Achor, blijkt echter dat het precies andersom is. Pas als je floreert en positief bent, kun je ook persoonlijk en professioneel succesvol zijn. Dan ben je betrokken, ervaar je zelfvertrouwen en glijden stress en tegenslag sneller van je af. En verdrievoudigt je creativiteit

3. Floreren is hét medicijn tegen stress

1 op de 7 werknemers gaat gebukt onder werkstress. Dat is een keihard getal. Vaak gaat het zelfs om chronische stress, waarbij de balans tussen rust en actie volledig verdwenen is.

Nare emoties, zoals frustratie en angst, eisen alle aandacht op en werken blikvernauwend. De knoppen staan voortdurend aan - op een negatieve zender. Aangevuld met een flinke dosis zelfkritiek. Veel mensen stellen zulke hoge eisen aan zichzelf, dat ze het gevoel hebben altijd tekort te schieten.

Door te floreren haal je de angel uit deze negatieve vicieuze cirkel. Het stelt je in staat om - al is het maar even - een positieve, ontspannen bril op te zetten.

4. Floreren is enorm besmettelijk

Jouw stemming – en die van je collega’s – is besmettelijk. We leven nu eenmaal niet op geïsoleerde emotionele eilanden. We pikken feilloos de stemming van anderen op. Door hoe hun stem klinkt, de woorden die ze gebruiken en de manier waarop ze bewegen. Meestal ben je je er niet eens van bewust. Maar of je het nu wilt of niet, je wordt ermee geïnjecteerd; besmet zou je kunnen zeggen. Het slechte (of goede!) humeur van iemand anders kan zomaar op je over slaan.

Volgens organisatiepsychologen gaat het delen en verspreiden van emoties zelfs zover dat elke werkruimte zijn eigen groepsemotie kan ontwikkelen. Die 'groepstoon' wordt dan uitgedragen door het hele team.

5. Florerende collega's maken florerende teams

Wanneer is een team succesvol? Objectief kun je dit meten aan bijvoorbeeld hoge klantloyaliteit en winst, en aan een positieve beoordeling van teamleden onderling. Maar een team staat of valt met de bijdrage van teamleden. Hun (overwegend) positieve of negatieve houding heeft invloed op de prestaties van het team als geheel.

Succesvolle teams hebben een positiviteitsratio van 5 : 1, zo blijkt uit onderzoek naar groepsgedrag. In zo'n team vertonen teamleden dus vijf maal zoveel positieve emoties als negatieve. Deze floreerzone loopt door tot 11 : 1. Hierboven leven medewerkers op een niet-realistische, roze wolk. En als je onder dit kantelpunt duikt, lijden de sfeer en de werkprestaties eronder.

6. Floreren is goed voor de bedrijfscijfers

Werknemers die floreren, hebben minder last van werkstress en zijn minder vaak ziek. Ze presteren beter dan collega's die minder goed in hun vel zitten. Bovendien werkt hun energie aanstekelijk op het hele team.

Hogere arbeidsproductiviteit en lager ziekteverzuim is natuurlijk goed nieuws voor werkgevers. Zeker als ze hun werknemers zo lang mogelijk gezond willen houden.

7. Willen floreren is een aangeboren verlangen

Alle levende organismes - inclusief de mens - hebben de neiging om zich te richten op positieve energie, zoals warmte en licht. Weg van negatieve prikkels die hun groei belemmeren. Misschien hebben daardoor zoveel mensen aan het einde van hun leven spijt dat ze zich zo vaak hebben laten tegenhouden door angst. Dat ze niet vaker gekozen hebben voor zichzelf en wat ze het liefste wilden doen.

George Vaillant leidde een langlopend onderzoek naar de levensloop van een aantal Harvard-studenten. Een van zijn belangrijkste bevindingen was dat deelnemers op latere leeftijd vooral spijt hadden dat ze niet meer vanuit hun hart hadden geleefd: 'Velen zagen pas aan het eind dat geluk een keuze is en dat ze te lang vast hebben gezeten in oude patronen en gewoonten.'

Deze zeven argumenten laten zien dat floreren resulteert in een positieve, besmettelijke spiraal bij teamleden en het team zelf. Organisaties die kiezen voor een floreeraanpak profiteren van de enorme hefboomwerking om hun medewerkers te begeleiden naar meer welzijn en werkplezier.

Zo leer je floreren op de werkvloer
29 mei verzorgt Pepijn Happel de masterclass 'Floreren is te Leren.’ Voor teamleiders die het vuurtje weer willen aanwakkeren. Deze masterclass staat open voor leidinggevenden (in spé) die het beste uit zichzelf en hun collega-teamleden willen halen. Die een positieve boost aan het team willen geven, en teamleden weer willen meenemen met hun verhaal. En die weten dat goed leidinggeven begint met goed in je vel zitten. Voor meer info en inschrijven: http://www.floration.nl/masterclass-floreren-is-te-leren-floration-29-mei-2017.html 

 

Waardeer dit blogbericht:

Pepijn Happel is oprichter van Floration. Als florateur (’s werelds enige) en expert in floreren helpt hij leidinggevenden en hun teams om beter samen te werken en beter te presteren door te floreren.  Zijn motto: florerende mensen maken florerende teams. Daarnaast is hij docent Strategic Business Management aan de universiteit van Greenwich/Zuyd Hogeschool. 


Pepijn heeft een gratis e-book geschreven, ‘Floreer op de Werkvloer’ 

Reacties