11
jan

De touwtjes in handen

Geplaatst door op in Vitaliteit
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2552
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een borrel hier, een zakelijk diner daar. Met een bomvolle agenda, waar maak je de tijd vrij voor de nodige rust? Zakenvrouw van het Jaar Vivienne Eijkelenborg heeft daar inmiddels het antwoord op. “Als ik moet kiezen, kies ik minstens net zo vaak voor privé en regel ik het zakelijk anders.”

Ze was al CEO van Difrax en president van de Entrepreneurs Organization Netherlands (EO), toen Vivienne van Eijkelenborg in 2016 ook nog werd verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar. Een geweldige eer, maar ook garantie voor een nóg drukkere agenda. “Het zijn drie grote ballen om in de lucht te houden," erkent ze.

Ze geeft het direct toe: dit jaar vroeg veel. Maar het einde van het gekkenhuis is in zicht: “Wat veel uitmaakt is dat management director Barbara van Seijen de dagelijkse leiding van Difrax heeft overgenomen. En mijn PA past op mij door een streng agendabeheer. ‘Wil je dat echt wel?’ vraagt ze elke keer. Het onderwerp balans vind ik heel belangrijk. Als je echt iets wilt bereiken, moet je vlieguren draaien. Maar je kunt alleen zakelijk goed presteren als je ook je rust neemt.”

De juiste balans vinden

Die rust neemt ze bijvoorbeeld door drie keer per week ’s ochtends aan yoga te doen. “En ik heb een hond, een Rhodesian Ridgeback. Mijn dag begint en eindigt met een wandeling in het bos met haar. Dat zijn voor mij belangrijke reflectiemomenten.” Een andere succesfactor is strak agendamanagement. “Ik kijk nu al een jaar vooruit: vakantieweken blok ik ruim van tevoren, ook al heb ik nog niets geboekt of geregeld. Als ik dat niet doe, weet ik namelijk zeker dat ze vollopen. Dit leven kun je alleen leiden als je strak de regie houdt.” Daarnaast is er ook nog haar drukke sociale leven, dat zich kenmerkt door weekendjes weg en feestjes, maar ook op zijn tijd thuis op de bank met hond en twee katten, en een goed glas wijn. “Ik vind dat sociale leven zeker zo belangrijk als mijn werk. Als ik moet kiezen, kies ik minstens net zo vaak voor privé en regel ik het zakelijk anders.”

Hoe kan je werk en privé in balans houden

Deel je successen én je tegenvallers

Een andere pijler onder haar werk-privébalans is het opdoen van energie en inspiratie, vooral via de Entrepreneurs Organization (EO). In Nederland doet ze dat door met een groep van tien ondernemers iedere maand ervaringen te delen. “Ik kan daar in vertrouwen mijn successen en tegenvallers delen, waardoor een enorme vertrouwensband ontstaat. Via de internationale EO bezoek ik ieder jaar een kleine week lang een Ondernemers University. Iedere dag van 9 tot 6 sprekers en ’s avonds de mooiste diners en feesten op de fraaiste plekken ter wereld. Daar kom ik doodmoe, maar ook opgeladen van terug. Ondernemerschap gaat over vallen en opstaan en weer doorgaan. Door input van buitenaf, houd je de ondernemersgeest fris en word je gevoed met nieuwe ideeën.”

Neem zo nu en dan afstand

Difrax werd in 1967 opgericht door Dimphna en Frank van Eijkelenborg. Juist bij een familiebedrijf lijkt het logisch dat werk het privéleven overheerst. Waar heb je het anders over bij het ontbijt? Vivienne: “Mijn ouders waren uitermate goed in staat om de druk van het bedrijf niet aan de keukentafel te laten overheersen. Mijn moeder werkte meer dan fulltime, maar als ik thuiskwam, zat ze wel klaar met een kop thee. Het bedrijf was nooit het hoofdonderwerp. Nu mijn ouders uit het bedrijf zijn, is dat nog steeds zo.” Toch heeft ze zelf wel momenten gekend dat werk te veel de overhand nam. “Twee jaar terug merkte ik dat ik steeds slechter loskwam van mijn werk. Ik was constant in een staat van hoge alertheid en kon geen afstand meer nemen. Tijd dus voor een time-out. Vier maanden lang reisde ik door India, gedeeltelijk samen met mijn beste vriendin en ex-echtgenoot. Een geweldige tijd; ik kwam vol energie weer terug.”

Hoe houd je je medewerkers in balans?

“Mensen die veel vakantiedagen hebben, verplichten we op vakantie te gaan. Gaat iemand over zijn grenzen, dan zorgen we voor coaching. De druk in zo’n kleine organisatie kan hoog zijn. Het belangrijkste is open communicatie. Dat verlangen we ook van onze medewerkers: je bent zelf verantwoordelijk om het gesprek aan te gaan. Ik houd vinger aan de pols door wekelijks een rondje door het pand te doen en gesprekjes te voeren. Dan voel ik de energie, ook als er pijn en spanning zit. En de kwartaalmeetings zijn belangrijk, ook voor de onderlinge connectie.”

Zorg eerst voor jezelf, daarna voor je medewerkers

Doen andere ondernemers het goed? “Ik zie alleen maar ondernemers om me heen die enorm hun best doen om het hun medewerkers goed naar de zin te maken. Van mij mogen ze soms meer tijd en energie in zichzelf steken. Vaak sturen ze eerder een medewerker naar een opleiding dan dat ze zelf gaan. Mijn motto is: eerst jezelf zuurstof geven, dan je kind.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

Vanaf eind maart 2017 is Vivienne geen Zakenvrouw van het Jaar meer. Valt ze dan in een gat? “Zeker niet, maar mijn rol zal wel veranderen.  Ik zit nu in de fase dat ik me meer wil gaan toeleggen op mijn externe taken. Bijvoorbeeld een Raad van Commissarissen, maatschappelijke taken of het coachen van jonge onderneemsters. Daar verheug ik me ook enorm op.”

Wil je meer lezen over hoe jij de juiste balans in werk en privé kan vinden? Of over hoe jij het beste uit jezelf kunt halen op zakelijk én persoonlijk gebied? Lees de artikelen op Inspireert Beter Ondernemen.

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32