22
feb

Transformeer de wereld en begin bij jezelf

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2772
  • 0 reactie
  • Afdrukken

HR transformeert en moet inspelen op de veranderende wensen, ideeën en skills van de snel veranderende workforce. Ook de software waarmee we die HR-transformatie mogelijk maken, verandert. Net als de manier waarop we die software implementeren en de verandering vormgeven. Hoe kunnen we zo optimaal mogelijk hierop inspelen?

Cloud verandert de wereld

Cloud is de wereld aan het veranderen. Mijn wereld in ieder geval. Vroeger waren internationale implementaties van HR-oplossingen behoorlijk zware IT-projecten. Tegenwoordig rol je deze software snel en flexibel uit. Over meerdere landen. Voor honderden of duizenden users. Dat komt omdat de software niet meer op uw servers in uw serverruimte staat, maar in de cloud. We hoeven niet meer met een cd’tje naar uw vestiging in Alaska, maar blijven gewoon lekker in Nederland. In theorie zou je onze software in je pyjama op de bank kunnen uitrollen. (En misschien gebeurt dat ook wel.)

Begin september luisterde ik tijdens de HR Inspiration Day naar een Inspiration Talk van Frank de Vrught, directeur van Launch! HCM. Zijn team is gespecialiseerd in het implementeren van HR-oplossingen. Die oplossingen bevinden zich steeds vaker in de cloud. Het werk van Frank en zijn collega’s is daardoor de voorbije jaren geleidelijk veranderd. Frank zette in zijn verhaal heel helder uiteen waarom de focus tegenwoordig veel minder op de IT-aspecten en de uitleg van het systeem ligt, maar juist op de verandering zelf. De nadruk van alle inspanningen ligt op de andere manier van werken. Op de doelstellingen van de organisatie.

Communicatie staat voorop

Frank en zijn mensen doen hun werk behoorlijk virtueel, vlot schakelend tussen video conferences, WebEx, Skype, SharePoint en Yammer. Van hot naar her vliegen is er niet meer bij. Het is, in zijn woorden, change met een zak chips achter de computer. Wat zijn mensen gebruiken, laten ze afhangen van wat het beste werkt voor hun doel en niet zozeer van vaste protocollen en processen. Daarbij staat heldere communicatie altijd voorop. Het succes van het project valt en staat ermee. “Communicatie is key”, stelde De Vrught nadrukkelijk.

Ik geloof in de mogelijkheden van nieuwe technologie. Moet je kijken wat we de afgelopen jaren allemaal bereikt hebben door nieuwe technologie te omarmen. De wereld is niet plat meer. We kunnen op de maan landen. Maar dan moet je wél willen. En daar stokt het bij veel mensen. En, ja, vaak óók bij de nieuwe generatie.

Word onderdeel van de transformatie

Wat me aanspreekt in het verhaal van Frank, is de manier waarop hij samen met zijn mensen nieuwe technologie naar hun hand zetten om hun doel te bereiken. Ze maken maximaal gebruik van de mogelijkheden die een tool zoals Yammer te bieden heeft. Daarmee geven ze het goede voorbeeld aan de bedrijven waar ze aan de slag zijn. De kans is groot dat de mensen waar Launch! HCM mee optrekt in projecten, deze tools zelf ook weer in gaan zetten. Daarmee is de implementatie van software om de transformatie mogelijk te maken, zelf onderdeel van die transformatie geworden.

Waardeer dit blogbericht:
0

Als Human Resources Director van SAP Nederland is Jim van der Wardt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen en uitvoeren van de HR-strategie. Het continueren van een inspirerend en duurzaam werkklimaat met vrijheid en ruimte voor talentontwikkeling zijn hierbij belangrijke aandachtsgebieden.


linkedin hover 32 twitter hover 32