12
jan

Met passie veranderen

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2949
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Veranderen is hot. Van organisaties tot individuen, veranderingen spelen iedere dag. Flexibel zijn is daarom noodzakelijk geworden. Romy Geldof, deelnemer aan de HR Summerschool 2016, laat zien waarom elk bedrijf - groot of klein - verandering moet toejuichen in plaats van schuwen.

Een van de problemen waar multinationals mee kampen is dat zij niet wendbaar genoeg zijn. Het is een must om in te spelen op ontwikkelingen nu en in de toekomst. Organisaties die zich hierin onderscheiden, blijven. Organisaties die werken vanuit zelfsturende teams hebben het over thema’s als ‘engagement’, ‘bevlogenheid’ en ‘het loslaten van losse eilandjes’. Ook op individueel niveau zijn we bezig met veranderen; hoe blijven we duurzaam inzetbaar, nu en in de toekomst? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veranderingen die op dit moment spelen. Een essentiële vraag hierbij is: hoe blijven we als organisatie, maar zeker ook als persoon, wendbaar?

Wat is de rol van HR?

Afgelopen zomer heb ik meegedaan aan de HR Summerschool 2016, mede mogelijk gemaakt door HRcommunity. Het zijn twee inspirerende dagen om op terug te kijken; dagen waarin ik veel nieuwe mensen heb ontmoet en waardoor ik op een verfrissende manier naar het HR-werkveld ben gaan kijken. Momenteel ben ik bezig met mijn pre-master Business Administration aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en medio juni 2018 verwacht ik mijn master afgerond te hebben. Ik ben getriggerd door het HR-vak en zie voor HR een belangrijke rol in verandervraagstukken.

Tijdens de HR Summerschool vertelden een aantal gastsprekers over globalisatie, connectiviteit en continue verandering. We kunnen ons niet langer afsluiten voor de explosief groeiende informatie- en communicatietechnologieën. We werden uitgedaagd na te denken over de veranderende rol van HR én over jezelf als professional. Voorgaande ontwikkelingen vragen om een andere rol van HR; een wendbare, innovatieve rol waarbij je niet langer vanuit je eigen toren kunt werken. Letterlijk buiten de deuren treden, netwerken en bovenal kennis delen!

Zet je organisatie en jezelf neer als merk

Mijn visie: je organisatie én jezelf neerzetten als een merk. Waar onderscheidt mijn organisatie zich in en waar blink ik in uit? Dit zijn vragen om over na te denken. Durf vaste HR-instrumenten los te laten en wees nieuwsgierig naar de business. Een HR-professional van de toekomst is nieuwsgierig en bedrijfskundig georiënteerd. Durf van perspectief te veranderen en zie alle veranderingen als een kans om aan te grijpen.

Blijf vragen stellen

De jongere generatie leeft niet meer om te werken, maar werkt om te leven. Hierbij is het belangrijk technologie in organisaties slim in te zetten. Waarom werken we nog van 9 tot 5 als het ook anders kan? Waarom kijken we raar op als iemand om 3 uur naar huis gaat? Ieder individu heeft zijn eigen creativiteit en innovativiteit. Waarom maken we daar niet meer gebruik van? ‘Werken op de automatische piloot’ en ‘jezelf mee laten slepen door de alledaagse hectiek’ zijn kreten die we tegenwoordig vaak horen.

Zijn er routines? Trek ze voortdurend in twijfel. Blijf jezelf en je organisatie de volgende vragen stellen: “Waarom doen we dit en draagt dit daadwerkelijk bij aan hetgeen waar we het allemaal voor doen?”. Hierbij is het noodzakelijk om niet meer te denken in hoog en laag, beperkingen en strikt functionele gebieden. We doen het samen en die lijntjes worden steeds dunner. Ga vooral buiten de kaders en buiten het lijntje van de organisatie. Observeer en leer van dingen die gebeuren. Het aspect samen is relevant; kennis delen en naar buiten treden, zowel buiten de afdeling als buiten de organisatie en het liefst nog veel verder.

Waar haal jij energie uit?

Op persoonlijk vlak; kijk naar je talenten en drijfveren. Waar word je nou echt warm van en waar haal je energie uit? Voor mij is dat teruggaan naar de bedoeling en mezelf losmaken van systemen. Waar doe ik het eigenlijk voor en hoe kunnen we het zo simpel mogelijk inrichten? Ik kan in ieder geval niet wachten om mijn visie te delen met het werkveld! Niet denken vanuit risico’s en problemen, maar vanuit creativiteit en passie. De zorginstelling Zinzia Zorggroep, waar ik momenteel een project leid, heeft hier een voorbeeldrol in. Iedere dag verwonder ik mezelf en leer ik van de dingen die daar gebeuren.

Verbreed je perspectief, blijf leren, deel dit met elkaar en ga arm in arm met de veranderingen mee!

Beeld: Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

Resultaatgerichtheid en accuratesse, dat kun je van mij verwachten! Ik ben vooruitstrevend en ambitieus ingesteld. Wanneer ik een doel voor ogen heb, ga ik daar voor de volle 100% voor. Een kritische blik en een sterk analytisch vermogen, dit zijn eigenschappen waarin ik uitblink. Ik hou van uitdaging en grijp zaken altijd met beide handen aan!


linkedin hover 32