26
mei

Innoveerkracht 25: De kracht van talent

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2274
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In deze serie blogs gaat Guido van de Wiel, auteur van het boek Innoveerkracht, in op de term innoveerkracht. Innoveerkracht gaat over het leren te leren, zodat mensen in organisaties zich – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel – optimaal kunnen blijven voeden op een manier die op dat moment bij hen past én die aansluit bij de veranderende omgeving.

Vaak nog is het uitgangspunt van organiseren om de organisatie als eenheid van denken te nemen (Paul Bessems). Men tuigt een functiehuis op en zoekt daar mensen bij. Mensen worden hierdoor teruggebracht tot middelen: tot resources. De functieomschrijving doet nooit recht aan de complexiteit die binnen de organisatie heerst en erger nog: doet nooit recht aan de veelzijdigheid die mensen kenmerkt.

We proberen van veelzijdige briljanten platte stukjes glas te maken. Een verlies van talent, een verlies van potentieel, een verlies van performance. Tegenwoordig gaan we via het gedachtegoed van onder meer Buckingham en Appreciative Inquiry steeds vaker uit van de strengths van mensen. Waar blinken ze in uit? Wat kan ik doen om jou te laten excelleren? We gaan in toenemende mate uit van die talenten waardoor eenieder in organisaties waarde toevoegt. Niet alleen high potentials worden in een warm bad gestopt, maar we gaan meer en meer bij al onze mensen op zoek naar waar hun unieke talent ligt (zie Michiel Schoemaker). Of, zoals we op het platform Duurzaam Nieuw Organiseren stellen: niet je functie maar je talent bepaalt je waarde.

Hier komt de mogelijkheid van jobcrafting om de hoek kijken. Kijken we nu naar functies die we willen vervullen of kijken we naar talenten die we in huis hebben? Als we op de tweede manier naar organiseren kijken, dan blijken autistische personen ineens het perfecte vermogen te hebben om kwaliteitscontroles uit te voeren bij een lopende band. In een gesprek onlangs hoorde ik ook nog de voorbeelden van een anorexiapatiënt die anderen helpt bij het leren afvallen of mensen met smetvrees die schoonmaakcontroles kunnen uitvoeren in een operatiekamer.

Innoveerkracht – Guido van de Wiel & Remco Mostertman Innoveerkracht betekent meer productiviteit, maar ook meer aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, met oog voor mens én maatschappij. In 'Innoveerkracht' geven 12 visionairs hun visie op nieuw leiderschap en sociale innovatie. Klik hier om het boek te bestellen of download het preboek hier.
Waardeer dit blogbericht:

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties