28
apr

Innoveerkracht 21: De kracht van U-processen

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3573
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In deze serie blogs gaat Guido van de Wiel, auteur van het boek Innoveerkracht, in op de term innoveerkracht. Innoveerkracht gaat over het leren te leren, zodat mensen in organisaties zich – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel – optimaal kunnen blijven voeden op een manier die op dat moment bij hen past én die aansluit bij de veranderende omgeving.

In de vorige blog lieten we zien hoe hard het nodig is om bij veranderprocessen soms van de automatische piloot naar handbediening over te schakelen. Een manier om op handbediening over te stappen lijkt via Theory U te zijn. De verschillende fasen van een U-proces komen overeen met de veranderkundige trits van 'See, Feel, Change' (zie figuur). Aan de linkerkant van de U gaat het over 'See', onderin de U gaat het over 'Feel' , over je hart laten raken, waardoor beweging en bewogen worden samen komen te vallen aan de rechterkant van de U. Aan deze rechterkant worden inzichten omgezet in eerste, betekenisvolle acties.

Integratie van Theory U en ‘See, Feel, Change’

Met de interventies die Eva Beerends (Theory U) en Jitske Kramer (onder andere Boundary Spanning Leadership) aanreiken in het boek Innoveerkracht, lijken we terrein te winnen op die instinctmatige, oeroude hersenstam van ons, die ons laat terugtrekken, ons laat vluchten, ons laat vechten of ons laat bevriezen. Juist op die momenten dat ons reptielenbrein ongetwijfeld allerlei stofjes aanmaakt in ons lijf om tot een vecht- of vluchtreactie over te gaan, is het zaak om met ons bewustzijn die angstimpuls te laten slinken.

De kunst is om in al die situaties waarin we onze zekerheden overboord dienen te zetten, het niet-weten te laten bestaan. Het niet-weten zorgt voor een ongemakkelijke positie en is kenmerkend voor al die grensgebieden waarin de wetten van domein A niet meer gelden, maar die van domein B ook niet meer. Kunnen we erop vertrouwen dat zich een hogere orde-oplossing wel zal aandienen? Lukt het om op die plek der moeite contact te blijven houden met onszelf en met de ander? Lukt het om de (innovatie)sprong naar een nog onbekende realiteit te wagen? (Onwillekeurig moet ik hierbij denken aan Marty McFly uit de film Back to the Future, waarin hij met zijn DeLorean als tijdmachine de magische 'eighty-eigh miles per hour' moet halen.)

Innoveerkracht – Guido van de Wiel & Remco Mostertman Innoveerkracht betekent meer productiviteit, maar ook meer aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden, met oog voor mens én maatschappij. In 'Innoveerkracht' geven 12 visionairs hun visie op nieuw leiderschap en sociale innovatie. Klik hier om het boek te bestellen of download het preboek hier.
Waardeer dit blogbericht:

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht. 


  

Reacties