29
feb

Honkbal en de sleutel tot succes

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2393
  • 0 reactie
  • Afdrukken

'Echt leren gebeurt buiten de comfortzone'. En: 'Je wint alleen een wedstrijd wanneer je geloof dat je deze kunt winnen'. Clichés uit een zelfhulpboek? Jazeker, maar daarom nog niet minder waar. 

Zadel

Ik geloof oprecht dat niets onmogelijk is. Het nog nooit gedaan hebben, betekent niet dat je het niet kan. Zo maakte ik ooit een zadel van leer en metaal voor mijn motor. Terwijl ik nog nooit gelast had. Niet gehinderd door enige kennis ging ik aan de slag. Natuurlijk moet je kennis verzamelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Het mooie is dat 99% van deze kennis en kunde al beschikbaar is. Je eigen netwerk en het internet helpt je makkelijk aan de ontbrekende zaken. Een kwestie van het stellen van vragen. Met een vakopleiding was ik misschien op een aantal zaken beter voorbereid, maar was het zadel niet in zo’n korte tijd klaar geweest. Ik trad buiten mijn comfortzone en leerde er veel van

Wereldkampioen honkbal

Niets is onmogelijk, is ook het motto van Brian Farley, ontdekte ik begin september tijdens de HR Inspiration Day. Farley is de coach die het Nederlandse honkbalteam in 2011 tegen alle verwachtingen in wereldkampioen maakte. Daarmee was het Nederlandse honkbalteam de eerste Europese equipe in de geschiedenis van deze sport die zich wereldkampioen honkbal mocht noemen. Wat hij gedaan heeft, kán helemaal niet. En toch is het hem gelukt.

Farley vertelde tijdens de HR Inspiration Day inspirerend over het creëren en aansturen van een winnend team. De sleutel tot succes? Heel erg hard trainen. Goede verzorging. Perfecte ondersteuning. En – met stip op de eerste plaats – het creëren van de juiste perceptie.

Banner HRAanZet without

Limiting en empowering perceptions

Iedereen heeft zijn eigen waarheid, zijn eigen lens waardoor je naar de wereld kijkt. Coach Farley legde uit dat iedereen voortdurend onder invloed is van de media, van vrienden, van etniciteit, van nationaliteit en van nog veel meer. “Perceptie”, zei hij, “is jouw verhaal, jouw realiteit.” Ervaringen spelen een belangrijke rol in hoe je verwacht dat zaken gaan verlopen. Want je perceptie beïnvloedt je emotie. En je emotie beïnvloedt je gedrag en daarmee de uitkomst. Daarom zijn er volgens Farley maar twee soorten perceptie: limiting perceptions en empowering perceptions. Het is zaak om die empowering perceptions voldoende ruimte te geven en percepties die negatieve emoties triggeren weg te werken.

Succesrecept

Het verhaal van Farley is niet nieuw. U heeft het waarschijnlijk al in meerdere varianten gehoord. Toch hang je aan deze motivator zijn lippen als hij zijn succesrecept deelt.

Kijk zelf maar.

Challenge je perceptions

Uiteindelijk zijn we allemaal een beetje Brian Farley. We staan allemaal weleens voor kleine en grote opdrachten, taken of uitdagingen die op het eerste gezicht niet te realiseren lijken. Maar ik geloof oprecht dat alles mogelijk is. Kan niet, bestaat niet! We kunnen op de maan landen. We kunnen naar Mars reizen. Nederland kan wereldkampioen honkbal worden. Wat ik daarom vooral meegenomen heb van Brians sessie, is zijn oproep om voortdurend je eigen percepties te blijven challengen. Waarom reageer je zoals je reageert? Waar komt die emotie vandaan? En hoe beïnvloedt die emotie je handelen?

Zet de stap naar je onbereikbare doel

Ik daag u daarom graag uit om vandaag één keer stil te staan bij een uitdaging waarvan u denkt: dat gaat me nooit lukken. Vraag u dan eens af, waarom u denkt dat het niet lukt. Door welke lens kijkt u? Welke ervaring of gedachte belemmert u? Om het vervolgens tóch te doen. Want buiten uw comfortzone, dáár vindt het échte leren plaats. Buiten uw comfortzone, is het best goed toeven. Alleen buiten uw comfortzone, wordt u wereldkampioen, maakt u uw eerste leren zadel of zet u de stap naar dat ‘onbereikbare’ doel.

Beeld: Pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

Als Human Resources Director van SAP Nederland is Jim van der Wardt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen en uitvoeren van de HR-strategie. Het continueren van een inspirerend en duurzaam werkklimaat met vrijheid en ruimte voor talentontwikkeling zijn hierbij belangrijke aandachtsgebieden.


linkedin hover 32 twitter hover 32