12
aug

De Toekomst van HR deel 19 - Durf je te experimenteren?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2351
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een van de inzichten die ik gekregen heb tijdens een recent gesprek met mijn externe coach is: Als je wilt veranderen, start dan niet in het hart van de organisatie, maar begin met experimenten aan de rand.

Een te Calvinistische en belerende aanpak ("Veranderen = pijn", "Ik heb een droom") is vaak niet effectief en kan zelfs verandering tegenwerken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk en aangezien mijn abonnement op coaching is verlopen, sta ik er weer alleen voor.

Over het algemeen is experimenteren niet iets natuurlijks voor hr. Gelijkheid en transparantie staan hoog op de lijst met waarden van hr. Experimenten creëren ongelijkheid, sommige mensen doen mee en anderen niet, en dat voelt niet goed. Daarnaast willen het management en hr vaak gaan voor 'de ultieme oplossing'. Hét wereldwijde mobiliteitsbeleid, dat voor eens en altijd de problemen en de complexiteit van internationale transfers oplost. Dé aanpak voor talentmanagement die alle leiders binnen de organisatie in een jaar verandert in talent champions. Hét performance management systeem dat er voor zorgt dat we alle argumenten van managers tegen het invoeren van een wereldwijd, uniform systeem achter ons kunnen laten. Experimenteren betekent risico's nemen, en het nemen van risico's is niet iets wat mensen verwachten van hr.

Onlangs was ik bij een inspirerende lezing van een hr-directeur van een e-commerce organisatie. Deze organisatie wordt gedreven door data en heeft testen en experimenteren in zijn genen zitten: Heb je een goed idee, dan testen we het. Als het werkt, dan voeren we het in. Een van hun credo's (in mijn eigen woorden): Laten we onze acties baseren op feiten, niet op meningen (ook binnen hr). Experimenten, als ze goed ontworpen zijn, kunnen inzichten geven die de impact van hr vergroten.

Enkele voorbeelden van experimenten die nog op mijn lijstje staan:

  • Gebruik maken van badges als beloning voor een kleine groep en kijken of dit werkt. (lees ook mijn blog post, "This is major Tom to ground control")
  • Een interne 'Task Rabbit' creëren (een experiment op een beperkt domein), waar mensen kleine taken kunnen plaatsen en anderen snel kunnen helpen.
  • Een virtuele carrière-coach ontwerpen, die internationaal talent kan helpen bij het uitstippelen van hun carrière.
  • Experimenteren met het crowdsourcen van performance reviews (moeilijk om een geschikt testgebied te vinden).
  • Op maat gemaakte internationale transfers ('Laat me weten wat belangrijk voor jou is en we regelen het binnen het beschikbare budget').

Meer zullen er volgen. Ik ben erg geïnteresseerd om van anderen te horen hoe zij experimenteren, vooral in grotere organisaties.

Deze blog post is een vertaling (door Michael Voeten) van de blog post 'The Future of HR, part 19: 'Do you dare to experiment?', op 1 april 2013 gepubliceerd op de HR blog van Tom Haak.

 

Benieuwd hoe Ziggo experimenteren in heeft gezet tijdens verandering? Kom dan naar Change Day:

Change Day: Veranderverhalen in de spotlight

Tijdens Change Day staat de wijze waarop organisaties duurzaam veranderen centraal. We gaan aan de slag met change vanuit verschillende invalshoeken: van blauwdruk veranderen tot lean management en organisch veranderen. Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe integreer je verandering in de dagelijkse praktijk? Een spetterende dag met sprekers, inspiratoren, podiumdebatten, break-outsessies met deelnemers en natuurlijk een borrel.

Datum: 31 oktober

Locatie: Landgoed Zonneheuvel Doorn

Prijs: 150 euro p.p.

Speciale aanbieding: 3=2, kom met 3 personen en betaal voor 2, dus slechts 100 euro p.p. Klik hier voor meer informatie of om gelijk uw kaarten te bestellen! 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Verandermanagement

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties