15
mei

Recensie - Het onbenutte potentieel van de werkvloer

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2159
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het couverteer- en printbedrijf waar ik werkzaam ben is sinds enige tijd bezig met een verbetertraject waarin de focus ligt op het stimuleren van betrokkenheid, autonomie en 'eigenaarschap' van werkvloermedewerkers. Als productiemedewerker met wat meer scholingsachtergrond dan de meeste collega's ben ik in dit traject actief in een verbeterteam. Via een leidinggevende werd ik op het boek van Albert Nieuwenhuis geattendeerd.

 Het blijkt in de praktijk een prima richtsnoer om het verbetertraject op de rails en in goede banen te houden. Systematisch brengt het de voorwaarden in kaart die zo'n proces faciliteren, maar ook de valkuilen, voetangels en klemmen die het kunnen belemmeren. En het geeft zeer nuttig gebleken handvatten om deze laatste te omzeilen.

Daarnaast schetst het ook een uitgebreide theoretische en historische achtergrond van organisatieparadigma's en leiderschapsstijlen die van invloed zijn op het al dan niet slagen van dit type verbetertrajecten. Voor mij waren deze delen wat 'taai' en niet onmiddellijk toepasbaar, maar wellicht zijn ze nuttig bij de aansturing van een dergelijk proces.

Het boek heeft bij mij het inzicht en begrip van wat er in ons bedrijf gaande is enorm vergroot. Een echte aanrader!

Nieuwenhuis boek

Waardeer dit blogbericht:
0

Jan Muggen is productiemedewerker bij een couverteer- en printbedrijf en hij is daar actief in een verbeterteam.