02
feb

Future Focused HR

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4506
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Future focused, oftewel ‘op de toekomst gericht’ is waar het allemaal om draait. Het gaat dus níet om beter, sneller of goedkoper. Het gaat wel om het opnieuw ontwerpen van een organisatie die optimaal weet om te gaan met de mensen binnen de organisatie in relatie tot toekomstig werk. Dat vraagt om andere rollen, vaardigheden en organisatiestructuur. Kortom, het is een uitdagende tijd om actief te zijn in HR.

Het gaat er om dat nieuwe technologieën en de acceptatie hiervan het gedrag van je klanten beïnvloedt, en over het effect wat dat heeft op het bedrijf waar je zelf actief bent. Neem bijvoorbeeld de pakketbezorgers; deze zijn niet aan te slepen met de trend van het online shoppen. Huizen en kantoren worden steeds ‘slimmer’ en machines weten storingen te voorspellen en onderhoud monteurs in te plannen.

‘Hoe kan je vanuit HR je organisatie inrichten gebaseerd op toekomstig werk? Op een flexibele manier?’

Het toekomstige werk in jouw organisatie

Heb je zicht op toekomstig werk van jouw organisatie? Hebben je huidige medewerkers de capaciteiten en ambities die daarop aansluiten? Heb je überhaupt inzicht in de situatie van nu? Want om het bedrijf de juiste (onzekere) richting op te sturen moet je wel weten waar je vandaag de dag staat. Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst. Sterker nog, veel bedrijven en mensen moeten zaken afleren om vandaag de dag succesvol te zijn. Je moet fundamenteel anders gaan denken over de business. Ontwikkelingen komen in een steeds hoger wordend tempo op ons af en we kunnen stellen dat verandering de enige constante is.

‘Toekomst gericht en flexibel is dan ook wat een HR-afdeling moet zijn tegenwoordig.’

Niet makkelijk, want de toekomst laat zich beperkt voorspellen. Marktontwikkeling, concurrentie en regulering komen soms onverwacht. Inzicht in de menskant van je bedrijf en hier scenario’s op loslaten is belangrijker dan ooit. Er is geen tijd meer om een consultancy organisatie in de arm te nemen die een half jaar later met een advies komt. Als er een boardmeeting is wil je als HR eigenlijk per direct medewerkerscenario’s kunnen doorrekenen en visueel maken.

Situationeel denken en acteren is de nieuwe norm voor HR

Kleine organisaties passen zich vaak snel aan. Als een speedboot weten ze zich snel en nauwkeurig te manoeuvreren, want ze hebben nog het overzicht en de boot reageert per direct op de kleinste stuurbeweging. Grotere organisaties zijn als olietankers en moeten tijdig anticiperen en bijsturen, omdat ze anders zo hun doel voorbijschieten en op de klippen belanden. Met het juiste team en de juiste techniek weten de olietankers echter op de centimeter nauwkeurig aan te meren.

In het bedrijfsleven lijkt het soms dat grote organisaties hebben geaccepteerd dat het aanmeren op de centimeter eigenlijk niet te doen is. ‘Bij organisaties van onze omvang is het nu eenmaal zo dat….’ hoor je dan snel. Maar dat hoeft niet. Juist grote organisaties kunnen door het inzetten van de juiste mensen en tooling op de centimeter nauwkeurig sturen. Ook tijdens de zwaarste storm.

Wil jij als senior HR-manager of HR-directeur van een grote organisatie ook dat je organisatie doelen weet te bereiken ondanks onzekere voorvallen? Wil je vanuit de menskant inzicht en sturing geven en zodoende een stevige partner van de board kan zijn? Heb je behoefte aan sparren over alle veranderingen die er gaande zijn en leren van en met HR-collega’s van andere grote organisaties?

Meld je dan aan voor de bijeenkomst ‘large scale organisational change’ op 11 april (14.30-19.00) voor senior HR-managers en -directeuren. Dit kan je doen door mij een berichtje te sturen via Linkedin of te e-mailen naar  met je gegevens. Orgvue organiseert deze bijeenkomst en zal je tijdig je toegangsbewijs mailen. (deze bijeenkomst is alleen voor de beoogde doelgroep en zonder kosten)

We gaan het die middag hebben over hoe je een toekomstgerichte en flexibele HR-afdeling kan neerzetten en hoe dit gaat helpen om de transformatie in de business te faciliteren. Daarnaast gaan we het verder hebben over het leren denken over de toekomst van werk. En uiteraard, de lessons learned. wat vooral niet en wel te doen. Tevens zullen we in een workshopsessie de belangrijkste sub-thema’s met elkaar benoemen voor 2018. Dit doen we omdat we op deze bijeenkomst ook de HR peer group – large scale organisational change zullen introduceren. In een setting met maximaal 15 personen zal deze HR peer group drie keer dit jaar samenkomen om verdieping te zoeken op de sub-thema’s. Met elkaar, gefaciliteerd met een moderator en aangevuld met inspiratie van buitenaf. Investering vooraf is er niet, je bepaalt de waarde zelf aan het einde van het jaar! 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Innovatie Organiseren

Alles draait om waarde toevoeging. Zodra dat er niet is prikt men eenvoudig door mooie verhalen heen. Transparantie en efficiëntie binnen organisaties maar ook naar buiten in samenwerking met klanten, partners en klanten van klanten! Als organisatie is dit niet te realiseren door harde afspraken en procedures. Zeker in Nederland volgen medewerkers sowieso niet graag blind een proces, hoe goed het ook is.


Ik help organisaties te vernieuwen vanuit de kern. We starten vanuit de drijfveren achter de organisatie en bepalen waar we uniek in zijn. Niet top down maar met de mensen in je organisatie, daar draait het uiteindelijk om. Iedere medewerker moet zelfstandig de juiste keuzes weten te maken relevant voor hun rol en het bedrijf. Hierbij werk ik altijd vanuit de kwaliteiten en ambities van de medewerkers in lijn met de bedrijfsdoelstellingen in combinatie met eigen ontwikkeling en waarde toevoeging in de keten.


linkedin icon


http://pearl-laren.com/


http://www.hrjob.nl/coachgalerij/905-marco-hoekstra-pearl-lc#details

Reacties