08
feb

De zorg slimmer en kleinschaliger organiseren

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3045
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Stijn van Kreij vindt grote veranderingen in de zorg noodzakelijk. Maar dan wél behapbaar. Een gesprek over het terugbrengen van de menselijke maat in de zorg. ‘Ik probeer mijn grote dromen over andere zorg klein en eenvoudig te maken. We maken sommige zaken onnodig complex’.

Persoon of functionaris?

Stijn van Kreij stond met zijn kleine liedjes meerdere malen op het event Verdraaide organisaties, naast Erben Wennemars, Wouter Hart en Ruud Klarenbeek. Hij is muzikant én werkt als innovatiemanager bij Cello Zorg. Stijn: ‘Tja, daar begint het al. Zien we iemand als persoon of als functionaris? In dat laatste geval bestaat het gevaar dat we elkaar meteen in een hokje duwen, nog los van de paradoxale aspecten van het woord innovatiemanager. Ik ben van mening dat sociale innovatie niet te managen is.’ Eerst de hokjes toch maar: Stijn is van 2001 tot 2003 muziektherapeut in de ouderenzorg geweest, heeft daarna als begeleider en manager in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt en is op dit moment als innovatiemanager werkzaam. Ook staat hij als spreker en singer-songwriter regelmatig met gitaar op het podium.

Echt en persoonlijk contact

‘Een belangrijke drijfveer is dat ik denk dat de zorg in Nederland slimmer en met meer creativiteit georganiseerd kan worden. Het eigen, unieke, menselijke perspectief is op sommige plekken door de dominantie van de systeemwereld buiten beeld geraakt. Wat mij dan helpt, is om niet groter te gaan denken, maar het juist weer klein te maken, om te zoeken naar de juiste schaalgrootte binnen netwerken en organisaties. Zorg verlenen draait om het maken van echt contact: de ander werkelijk ontmoeten. Daarvan is de basis: gelijkwaardigheid. Veel (zorg)instellingen hebben de neiging om - vanuit de beste bedoelingen - op ongelijkwaardigheid te sturen. Dat zit soms in heel subtiel taalgebruik. Dan hoor je zorgverleners praten alsof een bewoner hún cliënt is. Maar de cliënt is van zichzelf. Laat dat gelijkwaardig contact dan ook het vertrekpunt zijn.’

‘Ik probeer mijn grote dromen over andere zorg klein en eenvoudig te maken. We maken sommige zaken onnodig complex. Zo zag ik op Twitter een mooie oproep voorbij komen: hondenbezitters werden uitgenodigd om tijdens het uitlaten van hun hond even langs te komen bij een zorginstelling, omdat enkele bewoners het heerlijk vinden om een hond te aaien. Een mooi voorbeeld van #durftevragen in de praktijk ‘Maar dan eindigt die oproep met het zinnetje: “Eenmaal per week om half twee, ongeveer 15 minuten. Bij voorkeur op een vaste dag”. Dan komt de systeemwereld opeens weer om de hoek kijken, en wordt het de buurtbewoners met een hond wel erg lastig gemaakt.’

I dream up a little world everyday, where everything big has been replaced
and all we need would simply fit inside a tiny micro travellers' kit
how great that would be

(Tekst uit het nummer Microsong / www.microsongs.org)

Grote veranderen in veel kleine stappen

‘Kijk naar de inspiratiebijeenkomsten die we onlangs organiseerden in het licht van het project Slimme Zorg bij Cello. Om kennis te delen die ertoe deed, stelden we alle deelnemers drie eenvoudige vragen:  Wat inspireert je?  Welke dromen en nachtmerries heb je? Wat zou je bij kunnen dragen zodat we de volgende stap kunnen zetten? Dat zorgt voor mooie gesprekken die meer opleveren dan een vergadering over de meetbaarheid van de zorgindicatoren of het opstellen van een hermetisch sluitend projectplan.’

Beeld: Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Verandermanagement

Guido van de Wiel is organisatiepsycholoog en directeur/eigenaar van organisatieadviesbureau Wheel Productions. Hij houdt zich onder meer bezig met storytelling in organisaties. Altijd al een boek willen schrijven? Voor professionals die niet de tijd of de capaciteit hebben, schrijft Guido van de Wiel als ghostwriter 'managementboeken op maat'.

Guido is coach bij de business schools Rotterdam School of Management en Tias. Daarnaast is hij verbonden aan Verdraaide Organisaties en de Veranderbrigade. Eind 2015 is hij uitgeroepen tot 'Trendwatcher of the Year 15-16'.

Guido heeft voor HRcommunity verschillende interviews afgenomen met visionairs op het gebied van nieuw leiderschap en sociale innovatie. Deze interviews zijn gebundeld in het boek Innoveerkracht.