19
jan

Hoe breng je verandering teweeg?

Geplaatst door op in Verandermanagement
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3791
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Verandering is noodzakelijk. Maar verandering stuit vaker wel dan niet op weerstand. Wijk je van routine af, dan vliegen de ‘ja, maar’s’ je om de oren. Dus hóe krijg je mensen zover te veranderen? Hoe krijg je ze in beweging? In de aanloop naar Transformation Day 2017 behandelen we in verschillende artikelen deze hamvraag. In het eerste artikel: hoe zorg je dat de gewenste verandering plaatsvindt en zo soepel mogelijk verloopt?

Nooit eerder leefden én werkten we in een wereld die zo aan verandering onderhevig is. Denken we het ei van Columbus te hebben gevonden, is de vraag al eigenlijk niet meer relevant. Maar hoe bereid je je dan voor op de toekomst, zonder constant achter de feiten aan te lopen?

Maak verandering leuk

Laat zien wat verandering kan opleveren. Betrek mensen bij het proces. Laat ze ideeën aandragen. Bovendien: twee weten meer dan een. Door de medewerkers bij het veranderproces te betrekken geef je niet alleen een gevoel van ‘erbij horen’, maar het levert ook daadwerkelijk innovatie en creatieve ideeën op.

Trek talenten aan

Het aantrekken van talenten in de organisatie kan de nodige verandering op gang brengen. Trek daarbij zo’n divers mogelijk talent aan om op alle gebieden je innovatie een boost te geven. Arne-Christian van der Tang, SVP Group Human Resources at TomTom, weet dat als geen ander: 'Om talent aan de organisatie te verbinden, wordt de identiteit van een bedrijf steeds belangrijker, oftewel je purpose. Het aantrekken van een zo divers mogelijk talent is van essentieel belang. Onze economie moet daarom talent blijven verwelkomen uit alle delen van de wereld, om te voorkomen dat er in Europa een kennisachterstand ontstaat en we geen toegang hebben tot talent uit het Midden-Oosten, China of India.'

Wees een inspirerende leider

Een goede leider volg je naar het einde van de aarde. Of in dit geval, naar het begin van de verandering. Neem de rol van inspirator op je. Bouw bruggen, motiveer. Laat je passie zien. Passie werkt tenslotte aanstekelijk. Daag je mensen uit. Door uit te vinden waar de kracht van iedereen ligt, kun je ze op dit vlak prikkelen. Nieuwe ideeën borrelen door al die inspiratie met gemak naar het oppervlak.

Ontdek waar de weerstand vandaan komt

Mensen veranderen niet van de ene op de andere dag. Wat doe jij als je stuit op weerstand? Heather Stagl, change facilitator bij Enclaria, liep hier, net zoals vele anderen, tegenaan. Haar oplossing? Kijk naar jezelf. Vat deze weigering niet persoonlijk op. Verplaats je in de ander. Het grootste probleem is niet de weerstand zelf, maar wat er achter schuilt. Waarom is die weerstand er? Weten de medewerkers bijvoorbeeld wat er van ze verwacht wordt? Durven ze dit überhaupt te vragen? Geloven ze dat ze deze verandering aankunnen? Ga op onderzoek uit en pak deze onderliggende problemen aan.

 


Er zijn vele manieren om met verandering om te gaan en het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat de juiste route is voor en jouw organisatie. Doe wat goed voelt, wat past en waar iedereen zich prettig bij voelt. Verandering is moeilijk, maar noodzakelijk. Wat werkt voor jou?

Niemand weet hoe de toekomst er uit gaat zien en welke veranderingen er nodig zijn. Het enige dat we zeker weten is dat ze nodig zijn. Beschouw dat juist als een voordeel. Tast in het duister en verscherp daarmee je andere zintuigen. Schep je eigen toekomst. Creeër, leer, doe. Begin klein, begin bij jezelf en je organisatie. En wie weet volgt daarna de wereld.

Ook aan de slag?

Op 16 maart gaan we tijdens Transformation Day samen de uitdaging aan. Schrijf je in.

Waardeer dit blogbericht:
0

Rachelle is binnen HRcommunity verantwoordelijk voor alle content. Ze redigeert en schrijft er op los. Ze creeërt content en onderhoudt contacten met de bloggers. Hiervoor heeft ze gewerkt als copywriter en redacteur. Ze heeft ervaring opgedaan in tijdschriftenland bij titels zoals JAN Magazine. Sinds begin 2017 zet ze haar eerste stapjes in HR-land. 


twitter-icon