18
dec

Organisaties en Young Professionals, stap uit de ouderwetse werkgever-werknemer verhouding

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 7130
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op 24 april 2015 staat een volgende editie van het IT Talent Debate op het programma. Diverse HBO en WO Informatica-studieverenigingen, die samen duizenden IT-studenten vertegenwoordigen, selecteren jaarlijks tien bedrijven voor een inhoudelijk debat over IT en talent. Gezien mijn achtergrond in de IT en het feit dat ik Algemeen directeur ben van HeadFirst, een kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals (waaronder veel IT’ers), trekt dit initiatief mij aan.

Young Professionals willen geen vast dienstverband

De schaarste aan technische IT’ers is een bekend probleem, waar oplossingen voor gevonden moeten worden. Daar ga ik het nu niet over hebben. Een ontwikkeling die naar mijn idee veel te weinig wordt erkend,  is dat Young Professionals steeds minder innerlijke drang hebben om een vast dienstverband aan te gaan en liever kiezen voor vrijheid. Een levenslange carrière binnen één organisatie is al lang verleden tijd en jongeren die hun hele carrièrepad vooraf uitstippelen, behoren inmiddels ook tot het verleden. Young Professionals willen geen vast dienstverband. Ze willen mooie klussen doen voor diverse mooie opdrachtgevers.

Niet binden maar boeien

In het geval van jonge IT’ers komt daar nog bij dat hun kennis dermate schaars is dat ze in de luxe positie zitten dat er aan hen getrokken wordt. Logisch dus dat veel organisaties warm lopen voor een innovatief initiatief als het IT Talent Debate. Dit is immers een ideale manier om je als werkgever te presenteren aan deze exclusieve groep. Maar waarom presenteren ze zich niet als opdrachtgever? Organisaties blijven nog te veel hangen in de ouderwetse gedachte van de gezagsverhouding werkgever-werknemer, vanuit de filosofie ‘ik moet goede mensen binden, anders lopen ze weg’. Nee, je moet ze boeien, dan blijven ze bij je! Angst bij organisaties voor verandering is hier waarschijnlijk debet aan.

Onbekend maakt onbemind

Is angst de enige reden dat op het IT Talent Debate enkel aandacht is voor de verhouding werkgever-werknemer, of zijn er meer oorzaken? Weten jongeren wellicht niet hoe zij invulling kunnen geven aan het ondernemerschap? Hebben studentenverenigingen geen weet van de drang van studenten naar vrijheid? Worden Young Professionals ontmoedigd door de manier waarop de maatschappij op dit moment ingericht is?

Ik vermoed met name dat laatste. Het is immers schier onmogelijk als Young Professional zonder vast contract een hypotheek te verkrijgen. Zelfs een woning húren kan tegenwoordig vaak pas als je een vast inkomen hebt. De manier waarop de politiek op dit moment omgaat met het ontmoedigen van zelfstandig ondernemerschap werkt ook niet bepaald stimulerend. Ik ben ervan overtuigd dat als deze barrières weggehaald worden, het aantal jonge (IT-)professionals dat op zeer vroege leeftijd het zelfstandig ondernemerschap instapt explosief stijgt. Naar mijn idee een fantastische ontwikkeling, maar ik ben bang dat we hier nog jaren op moeten wachten.

Waardeer dit blogbericht:
0

Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties. HeadFirst is marktleider in de Nederlandse markt, met een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro en dagelijks ruim 2.000 professionals aan het werk. Als CEO van het bedrijf adviseert Kruiswijk diverse grote opdrachtgevers bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen, industrie en nutsbedrijven.


Kruiswijk startte zijn carrière bij Transavia, waar hij in dertien jaar alle functies binnen de ICT heeft doorlopen, van programmeur tot projectmanager. Vervolgens werd hij leidinggevende bij een toentertijd nieuw initiatief van BSO (nu ATOS) en Nedlloyd, waarna hij bij KPN de inhuur van externen heeft opgezet.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties