23
okt

Misvattingen over hr-tech

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6190
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Automatisering zou het werk eenvoudiger en goedkoper moeten maken. Het zou de kwaliteit ten goede komen. Dat geldt ook voor toepassing van (nieuwe) technologie binnen hr. Daar vallen wel een paar kanttekeningen bij te plaatsen.

Hr-tech maakt hr niet direct eenvoudiger, eerder sneller. Toepassing van technologie maakt het mogelijk om meer werk te verrichten binnen dezelfde tijd. Het kan de efficiency verhogen, mits men duidelijke keuzes maakt en grenzen stelt aan wat vastgelegd moet worden en wat niet.

Het is maar helemaal de vraag of hr-tech tot besparingen zal leiden. Er zijn behoorlijk wat kosten verbonden aan implementatie, migratie, beheer, support, training, etc. Cloud computing kan daarbij interessant zijn. Maar als men niet in staat is om de automatisering bij te laten dragen aan een beter functioneren ofwel presteren van medewerkers en management, dan kost hr-tech vooral geld.

Hr-tech maakt de kwaliteit van hr niet per definitie beter. Een slechte hr-afdeling wordt geen goede hr-afdeling door te automatiseren. De kwaliteit van hr wordt bepaald door de hr-professionals en hun vermogen om de juiste zaken te adresseren en aan te pakken. Automatisering kan wel de ruimte scheppen om betere hr-service te bieden.

Betekent dit dat hr-tech geen waarde heeft? Nee, natuurlijk niet. Organisaties moeten alleen realistisch zijn in wat ze willen bereiken en op welke wijze hr-tech daar op een (kosten-) efficiënte manier aan bij kan dragen. Het is belangrijk om, zoals zo vaak, te weten waarover men praat.

Waardeer dit blogbericht:
0

Alexander is zelfstandig HR consultant en interim manager, voor inspiratie, innovatie en resultaat in HR, recruitment & talent management Expertise: Versterken, vernieuwen, verbinden, sparren, trainen, realiseren op gebied van organisatie en talent vraagstukken


Verantwoordelijk voor: realiseren van oplossingen voor organisatie- en talent vraagstukken en optimaliseren van HR services door toepassen van nieuwe technologie.linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties