01
nov

Hebben geïntegreerde systemen hun langste tijd gehad?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3255
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op 24 en 25 oktober vond voor de derde keer hr-tech Europe plaats in de Amsterdamse RAI. Tijdens deze bijeenkomst kwamen zeventig sprekers en ruim vijftig internationale leveranciers van hr-technologie bijeen. Vergeleken met de recentelijk gehouden 16e HR Technology Conference in Las Vegas waar meer dan driehonderd hr-tech-aanbieders waren, was deze conferentie bescheiden te noemen. Maar zeker niet minder de moeite waard. Het zijn nuttige evenementen om je een beeld te vormen van nieuwe ontwikkelingen en om ervaringen met collega's te delen.

Toekomstige ontwikkelingen HR-technologie

Een van de sessies die ik in Amsterdam heb bijgewoond ging over toekomstige ontwikkelingen in hr-tech. Wat mij met name uit die sessie is bijgebleven, is de voorspelling dat geïntegreerde systemen hun langste tijd gehad hebben. Het is binnenkort niet langer noodzakelijk om te kiezen voor een leverancier van mondiaal geïntegreerde hr-oplossingen. De achterliggende gedachte is dat data al probleemloos tussen systemen uitgewisseld kunnen worden. Bovendien komen er steeds meer big data-tools beschikbaar die in staat zijn om de informatie uit verschillende systemen samen te brengen. Dat betekent bijvoorbeeld bij recruitment dat men zicht heeft op diversiteit van mondiale instroom, op opleidingsniveaus of aantal jaren werkervaring. Naast het voordeel van het hebben van één leverancier is dat samenbrengen van informatie eigenlijk de belangrijkste reden om te kiezen voor hr-automatisering op basis van een geïntegreerde hr-oplossing.

De meeste hr-tools bieden analysemogelijkheden die inzicht verschaffen in de data die in het systeem zijn opgeslagen, maar ze bieden niet de mogelijkheid om integraal te analyseren en data uit andere systemen te betrekken. Dat is de uitdaging waar men voor staat in hr. Integrale bedrijfsbrede analyses, daar spelen de leveranciers van de geïntegreerde hr- systemen op in.

Leverancier onafhankelijke hr-analyse oplossingen

Indien een organisatie in meerdere landen is gevestigd is het van belang dat hr-data inzichtelijk zijn en vertaald kunnen worden naar bedrijfsbeleid. Wil je bijvoorbeeld vergelijken welk niveau technisch talent in Vietnam bij het bedrijf instroomt en hoe dat zich verhoudt tot India of Italië, de andere landen waar productielocaties zijn? Op welke leeftijd stroomt men in die landen in? Is er een gelijkmatige personeelsopbouw? Waar is personeel makkelijker aan te trekken? Wat zijn de wervingskosten per nieuwe medewerker in Vietnam en in India? Wat is verblijfstijd van nieuwe medewerkers? Is er een verschil in relatie tot opleidingsniveau? Het is interessant om per land analyses te kunnen maken, nog beter is het om die met elkaar te kunnen vergelijken en te zoeken naar best practices.

Management wil weten waarom er bepaalde gelden besteed moeten worden en met welk doel. Vroeger werd door hr het excuus gebruikt dat het hebben van allerlei systemen onvergelijkbare data oplevert. Dat wordt niet meer geaccepteerd. Hr moet er voor zorgen dat dit soort technische problemen opgelost worden.

De voorspelling is daarom dat er de komende tijd meer en meer aanbieders van hr-analyse oplossingen zullen komen die leverancier-onafhankelijk zijn. Wie de voorkeur geeft aan het gebruik van lokale tools - zodat men bijvoorbeeld in Frankrijk met een ander recruitmenttool kan werken dan in Nederland - zal omwille van de bedrijfsbrede analyse van de recruitmentactiviteiten niet langer voor eenzelfde systeem hoeven te kiezen.

Wat denken de lezers van deze blog hiervan? Is dit een goede ontwikkeling of weegt het voordeel van het hebben van één leverancier zwaarder?

Waardeer dit blogbericht:
0

Alexander is zelfstandig HR consultant en interim manager, voor inspiratie, innovatie en resultaat in HR, recruitment & talent management Expertise: Versterken, vernieuwen, verbinden, sparren, trainen, realiseren op gebied van organisatie en talent vraagstukken


Verantwoordelijk voor: realiseren van oplossingen voor organisatie- en talent vraagstukken en optimaliseren van HR services door toepassen van nieuwe technologie.linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties