14
aug

De kracht van e-HRM is verbinden

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 6201
  • 3 reacties
  • Afdrukken

Vorige week heb ik als docent les mogen geven aan studenten van de HR Summerschool. Deze 'eager beavers' staan op het punt af te studeren. Of snuffelen sinds kort rond op de arbeidsmarkt en overbruggen met HR Summerschool het kennisgat tussen school en de praktijk. 'Bridging the gap', zoals HR Community, de initiatiefnemer van de zomeropleiding, het noemt. En die gap bleek groter dan verwacht. Over de functie en het doel van personeelsinformatiesystemen, bleek namelijk nooit een woord gerept te zijn tijdens de opleiding voor HR Management. Logisch dan ook dat er bij de vraag 'wat is e-HRM' in de klas slecht één vinger de lucht in ging. Ze hadden werkelijk geen idee. En dit is dan de nieuwe generatie HR-managers die organisaties de toekomst in moet leiden.

Vraag een gemiddelde student waarom hij of zij HR is gaan studeren en het antwoord zal zijn: 'Omdat ik het leuk vind om mensen te coachen en adviseren.' De realiteit is heel anders, maar dat ervaren ze pas als ze de arbeidsmarkt betreden. In de praktijk komen veel HR-professionals namelijk bijna niet toe aan coaching en advies, maar verzanden ze vooral in administratieve taken die betrekking hebben op de medewerkers. Het schetsen van dit beeld leverde in mijn klasje veel zure gezichten op: 'Administratie? Dat is toch niet meer van deze tijd?' Dat veel organisaties nog bedolven worden door papierstromen en dichtslibben met archiefkasten, kunnen ze niet geloven. Dit zijn niet de organisaties waar zij straks willen werken. Deze generatie wil geen papieren loonstrookjes op de deurmat of met een verhuiskaart bij HR langs moeten gaan om adresgegevens te wijzigen. Deze generatie wil geen nieuws op het prikbord van de kantine moeten publiceren of aan een manager vragen of hij ergens genoteerd heeft hoeveel verlofdagen ze nog over hebben dit jaar.

e-HRM als communicatiemiddel

Er klonk dan ook een zucht van verlichting door het klaslokaal toen ik begon uit te leggen over de mogelijkheden en toepassingen van e-HRM. Buiten de standaardzaken als het digitaal inzien en het muteren van verlof, verzuim, declaraties, de loonstrook, het medewerkersdossier en het personeelshandboek, is e-HRM een prachtig communicatiemiddel waarmee medewerkers en afdelingen met elkaar kunnen verbinden. Vooral dit laatste bleek de studenten enorm te interesseren. Dat e-HRM alle lagen van de organisatie inzicht geeft in HR-processen en het aan alle kanten tijd bespaart, leek ze niet meer dan normaal. Wat ze juist intrigeerde, waren mogelijkheden als inspraak op beslissingen in de organisatie via polls en enquêtes, inzicht in bedrijfs- en afdelingsnieuws, het publiceren van lief - en leedberichten, inzicht in werkzaamheden van andere collega's en afdelingen, de integratie van social media, het digitale smoelenboek en inzicht in verjaardagen van collega's via signalen. Ze willen meedenken mee-weten en meebeslissen op alle niveaus.

De nieuwe HR-manager

Ik gok dat de organisaties die écht kunnen verbinden via e-HRM in Nederland op één hand te tellen zijn. Zij die al bezig zijn met de implementatie van e-HRM komen vaak niet verder dan de eerste fase. De nieuwe generatie HR-managers staat gelukkig al trappelend voor de deur. Het is aan hun om e-HRM naar een hoger plan te brengen en ervoor te zorgen dat het maximale eruit gehaald wordt voor de hele organisatie. Het informeren van de nieuwe generatie over de mogelijkheden van e-HRM is daarom een bittere noodzaak. E-HRM gaat er namelijk voor zorgen dat ze kunnen werken in een omgeving die bij hen past en dat ze kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid. Namelijk het adviseren en begeleiden van mensen, het creëren van visie en het uitstippelen van beleid. Ik hoop dat ik daar tijdens de HR Summerschool een steentje aan bijgedragen heb.

Kijk voor meer informatie over e-HRM op www.afas.nl/visie-ehrm  of praat mee in de community 'Alles over e-HRM' op Google+

Laura Kerckhoffs
Marketingmanager bij AFAS Software

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: E-HRM Technologie

Reacties