14
aug

Cloud is uitvinding van de eeuw

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5603
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De crisis. Iedereen heeft het erover. We zitten er middenin. Maar is dat wel zo? Het antwoord hangt af van je kijk op de wereld. Het is een feit dat managers voorzichtig en angstig zijn geworden vanwege de crisis en de gevolgen hiervan voor hun organisaties.

We zien bezuinigingen in plaats van stijgende inkomsten. Er worden korte termijnmaatregelen genomen, ook al zijn deze schadelijk voor de lange termijnstrategie van de organisatie. Helaas versterkt de crisis hierdoor zichzelf. Gelukkig dat er nog veel mensen wel op zoek zijn naar manieren om vooruit te komen.

De impact van de crisis

Nog maar vier jaar geleden was ik bezorgd over de impact van de crisis op hr. Ik schreef een blog over hr-managers en maakte de vergelijking met de varkenscyclus. Dit is een model dat is gebaseerd op productieachterstanden en aangepaste verwachtingen. Als in dit model de prijzen hoog zijn, worden er meer investeringen gedaan. Het effect van deze investeringen laat zich echter meestal pas veel later zien vanwege de inwerktijd. Vervolgens raakt de markt verzadigd. Dat leidt weer tot een daling van de prijzen. Het resultaat: de productie wordt teruggebracht maar het duurt een tijdje voordat het effect te merken is. Zo ontstaat er weer een grotere vraag met als gevolg hogere prijzen.

De overeenkomst met hr is dat hr-managers hun personeelsaantallen hebben moeten terugbrengen, meestal met de nodige haast. Maar we weten allemaal dat haastige spoed zelden goed is. Het wordt nog erger als de benodigde basisinformatie ontbreekt. Hoeveel mensen zijn er in dienst, waar zijn ze goed in en waar zijn ze? Zonder slimme hr-informatie is het erg moeilijk om de juiste beslissing te nemen. Er bestaat dan ook een aanzienlijk risico dat talentmanagement op deze manier verandert in talentvernietiging.

Op één lijn

Een consistente en duurzame strategie voor human capital management is essentieel om doelen te bereiken. Iedere hr-professional weet dat. Maar het effectief op één lijn brengen van de business-strategie en de hr-strategie blijkt een uitdaging te zijn voor veel organisaties. Om nog maar te zwijgen over de alsmaar dalende budgetten. Helaas leiden korte termijnbeslissingen tot een tekort aan talent op de lange termijn.

Maar zoals altijd, brengen moeilijke tijden ook goede dingen. Het opent de ogen van mensen, zodat ze nieuwe manieren gaan zien om hun doelen te bereiken. Moeilijke tijden maken mensen creatiever en versnellen ontwikkelingen. Want uiteindelijk zal niemand accepteren dat dingen niet gerealiseerd kunnen worden alleen maar omdat er een crisis is.

Ik denk dat dit de reden is dat cloud computing zo populair is geworden in de laatste twee jaar. Het is een zegen voor iedereen. Niet alleen voor hr- management en niet als een soort wondermiddel. Het is een hulpmiddel dat deuren opent die voorheen gesloten bleven. Dit verklaart waarom het één van de zeven belangrijkste hr-trends is die NorthgateArinso voor 2013 definieerde. Hr-businesspartners moeten zich ervan verzekeren dat ze meegaan met de tijd en dat ze het beste uit nieuwe en innovatieve hr-tools en -technologieën halen.

Hr-processen

Om dit concreet te maken, moet men kijken naar het bekende trio people, process en technology. In die volgorde. Want uiteindelijk is technologie een middel en geen doel op zich. Voor mijn uitleg kies ik ervoor te eindigen bij processen, meer in het bijzonder hr-processen. Want voor hr ligt het grote voordeel van cloud computing in de mogelijkheid om processen als service in te zetten. Met oude technologie is het lastig om in te spelen op veranderingen en de daarvoor noodzakelijke wijzigingen te realiseren. Cloud computing veroorzaakt een ingrijpende en ook permanente verandering in hoe ict waarde toevoegt en wordt geconsumeerd. Men hoeft niet meer te smeken om aandacht bij de it-afdeling, te wachten op updates en te onderhandelen over licentiekosten. Vanaf nu is de app leidend. Deze verandering is net zo onoverkomelijk en permanent als de overgang van stoom naar elektriciteit in het begin van de vorige eeuw.

Stap-voor-stap

Momenteel is er wereldwijd misschien nog wat scepsis rond cloud computing, zeker onder it-professionals. Maar stel je eens voor wat er zou zijn gebeurd als het personeel dat voorheen de boiler en stoomturbine runde opeens de leiding kreeg over de elektriciteitsvoorziening van een fabriek. De relevante vraag is: stelt deze nieuwe technologie hr-managers in staat hun werk te verbeteren en betere resultaten te realiseren? Opent de cloud echt deuren voor de hr-manager die gevangen is tussen twee tegengestelde doelstellingen: professionalisering en bezuiniging? Het antwoord op al deze vragen is ja. Maar het werkt alleen als organisaties het grote geheel zien en stap-voor-stap veranderen.

Waardeer dit blogbericht:

Jan van Wijngaarden is Global Account Director bij NorthgateArinso. NorthgateArinso is wereldwijd marktleider op het gebied van HR-software en -diensten en biedt innovatieve HR-dienstverlening voor bedrijven van iedere omvang. Jan heeft een passie voor technologie en heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in cloud computing.

Reacties