01
juli

Terugblik introductie HRblockchain

Geplaatst door op in Nieuws
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2338
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Gisteren volgde ik samen met zo’n twintig enthousiaste deelnemers de workshop Introductie HRblockchain van Paul Bessems. Een terugblik.

Paul Bessems begon met ons gerust te stellen: om goed auto te rijden hoef je niet precies te weten hoe de motor in elkaar steekt en zo is het ook met de blockchain; na deze middag zullen we de basics van de blockchain iets beter begrijpen, maar we hoeven er heus geen whitepaper over te kunnen schrijven. Het is niet de laatste keer dat er een parallel wordt getrokken tussen auto’s en HR; daar waar de toekomst van de auto draait om zelfrijdende auto’s draait de toekomst van organisaties wellicht om ‘zelfopererende’ organisaties.

Definitie blockchain

Bitcoinspot formuleert het als volgt: De blockchain is eigenlijk simpel gezegd een gedistribueerd digitaal kasboek waarin alle bitcoin transacties vastgelegd worden. Dit kasboek is openbaar dus iedereen kan erin kijken en er kan alleen data aan toegevoegd worden. Ook heb je geen derde partij nodig om de spelregels te handhaven, dit wordt gedaan door het blockchain protocol zelf. Je hoeft hierdoor geen centrale autoriteit te vertrouwen. De Blockchain bevat dus transacties en elke transactie heeft een zender & ontvanger en een ingaand & uitgaand bedrag. Deze bedragen worden genoteerd in bitcoins of fracties daarvan en het uitgaande bedrag moet altijd kleiner zijn dan het inkomende. Je kunt daardoor ook nooit meer uitgeven dan je binnen hebt gekregen.

Vraag & aanbod

De overeenkomst tussen HR en blockchain is dat ze allebei in de kern zich richten op het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. De blockchain is in feite een middel om waarde zonder frictie te transporteren van A naar B.

Surplus-tijd

Een volgend punt dat aan de orde kwam, was dat we de blockchain kunnen inzetten om meer tijd te creëren voor welzijn. Dit vereist wel een verandering van perspectief omdat onze maatschappij zich nu richt op het produceren van welvaart.

Welk probleem lost de blockchain op?

Na een korte pauze, gingen we de diepte in om onder meer antwoord te krijgen op bovenstaande vraag. Het draait hierbij om privacy, productiviteit en power. Dankzij de blockchain zullen we in de toekomst minder afhankelijk zijn van grote partijen als Facebook en Google

Bitcoin & blockchain

Paul Bessems bracht ons vervolgens de basics bij van bitcoin als proof of concept van de blockchain:

 1. De kern bij bitcoins ligt in waarden en transacties.
 2. Mensen moeten aantonen dat ze eigenaar zijn van die waarden voordat ze erin kunnen handelen.
 3. Je kunt de waarde maar één keer aangeven.
 4. In de basis is het een peer-to-peer en gedistribueerd netwerk.
 5. Er zijn geen betrouwbare derden.
 6. Er is een beperkte geldhoeveelheid.
 7. Er is sprake van pseudonimiteit.

Toepasbaarheid

We sloten de middag af met een aantal concrete voorbeelden waarbij de blockchain HR kan versterken; zoals in de gezondheidszorg en in de wet- en regelgeving rondom expats.

Interesse?

Meld je dan aan voor de tweede sessie van HRblockchain op 13 oktober en zoals een van de deelnemers zei worden je hersens in ieder geval uitgedaagd tijdens deze workshop!

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0