31
mrt

Robotisering: onderdrukken of emanciperen?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3288
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Robotisering houdt de gemoederen flink bezig. Wij publiceerden eerder al een blog over de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Vandaag een selectie van de actualiteiten rondom dit onderwerp. 

Wouter van Noort schreef een artikel in nrc.next over de bedreigingen en mogelijkheiden van robots. Op termijn zullen er zeker banen verdwijnen, met name op het gebied van logistiek en administratie. Maar robotisering biedt ook veel kansen. Er zullen op andere plekken banen ontstaan, Lely industries bijvoorbeeld, een familiebedrijf dat groot werd door melkrobots, heeft wereldwijd meer dan 2.000 werknemers. Bovendien nemen robots ons ook veel 'rotwerk' uit handen, zoals bijvoorbeeld het snijden van groenten in hele koude ruimtes. 

Veel start-ups houden zich bezig met robots. De Belgische zorgrobot Zora, won tijdens Zorg & ICT 2015 de Zorginnovatie Start-up Award. En in de voedselindustrie liggen enorme kansen. Robots zijn nu nog niet geavanceerd genoeg om kwetsbare voedingsproducten te grijpen. Lacquey in Delft houdt zich hier bijvoorbeeld mee bezig.

Toe aan een heel andere kijk op robots en robotisering? Lees dan dit artikel van sociaal wetenschapper Linda Duits. Zij schreef een artikel over de emancipatiemeter bij robots, de botdel-test.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: E-HRM Technologie