20
mrt

Marktleider VerzuimSignaal ontvangt keurmerk Veilig HR-Systeem

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3160
  • 0 reactie
  • Afdrukken

i-Signaal, leverancier van cloudverzuimsoftware, mag met haar applicatie VerzuimSignaal het keurmerk Veilig HR-Systeem gaan voeren. Dit keurmerk is het antwoord op het onzorgvuldig gebruik van privacygevoelige gegevens en toenemde bedreigingen van hackers. Het is ontwikkeld door HR Navigator BV in nauwe samenwerking met Lloyd's Register Quality Assurance en Kualitatem.

i-Signaal, dochteronderneming van Unit 4 Business software, is in 2006 opgericht en inmiddels marktleider in de verzuimmarkt met haar applicatie VerzuimSignaal. Van ruim 2.100.000 medewerkers wordt het ziekteverzuim geregistreerd in het systeem. Vanaf het begin van het Keurmerk Veilig HR-systeem is i-Signaal nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het normenkader.

Cyber terrorisme

Sander te Wierik, directeur van i-Signaal is bijzonder trots op deze kwalificatie. Te Wierik: "Je moet wel wat in huis hebben om aan de hoge standaarden van deze toetsing te voldoen. Ondanks dat we al een aparte security afdeling hadden en veel deden aan de veiligheid van systeem en data, is het een understatement om te beweren dat het een gemakkelijke opgave was. Ik beschouw het keurmerk als een gezamenlijke meetlat van de markt en acht het van groot belang dat die het ook gaat dragen. Daarom zijn wij als marktleider samen met een tiental andere spelers al in een vroeg stadium betrokken geweest bij de ontwikkeling."

Veiligheid en privacy is in toenemende mate een issue. Er gaat geen week voorbij zonder datalek of gevallen van cyber terrorisme, zoals recent de afpersing in België door Rex Mundi hackers van medische controledienst Mensura Absenteïsme.

Te Wierik: 'We mogen het certificaat nu één jaar voeren. Die beperkte houdbaarheid heeft te maken met die snel veranderde wereld waarin hackers steeds nieuwe manieren vinden om beveiligingen te doorbreken. We hopen dat andere partijen zich ook langs de meetlat van het keurmerk willen leggen.'

Ketenaansprakelijkheid

Te Wierik van i-Signaal benoemt als extra argument om mee te doen aan de certificering de druk vanuit de per 1 januari aangescherpte Europese wet- en regelgeving ten aanzien van ketenaansprakelijkheid. Deze schrijft voor dat softwareleveranciers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van gegevens binnen de hele keten. Er gelden nu hoge boetes en er is een meldplicht voor leveranciers rondom datalekken.

Marco de Zeeuw, directeur van HR-Navigator: 'Met onze partners Lloyd's Register Quality Assurance en Kualitatem fungeren wij als ogen en oren van het speelveld. We willen alle belanghebbenden informeren en verbinden en houden de discussie rondom veiligheid en privacy doorlopend op gang, zodat er gezamenlijk een vuist gemaakt kan worden tegen dit soort uitdagingen en bedreigingen in de markt.'

In de komende periode gaat een aantal andere partijen ook starten met de toetsingsprocedure.

Proof of the pudding is the eating

HR Navigator heeft in nauwe samenwerking met Lloyd's Register Quality Assurance (LRQA) een breed en hoogwaardig normenkader ontwikkeld voor de privacy en veiligheid van HR-systemen.

Daarnaast levert het Keurmerk Veilig HR-Systeem keihard bewijs door daadwerkelijk te testen op veiligheid en bescherming van data middels een zogenaamde pentest van 40 mandagen.

Hans van Rooij, directeur van HR-Navigator: 'Bij andere certificeringen als ISO 270001 en NEN 7510 gaat het vooral om het op orde brengen van procedures en het bijbrengen van bewustwording bij medewerkers. Dit gaat in onze ogen onvoldoende over de daadwerkelijke kwaliteit van de software in combinatie met de omgeving waar de applicatie gehost wordt. Het is niet voldoende om te zeggen dat je veilig bent, je moet het echt bewijzen. Dus niet alleen tell me maar vooral van show me!, ofwel: the proof of the pudding is in the eating.'

Dat het Keurmerk Veilig HR-Systeem inmiddels vaste voet begint te krijgen in Nederland, blijkt uit de ronde tafel bijeenkomst die HR-Navigator november vorig jaar in Papendal heeft georganiseerd. Nagenoeg alle leidende partijen, maar ook de grote arbodiensten met eigen applicaties en de brancheorganisatie OVAL gaven acte de présence. Alle aanwezigen onderschrijven het belang van de uniforme meetlat en de hoge standaard die het keurmerk heeft.

Klik hier voor meer informatie.

Waardeer dit blogbericht:
0