22
juli

Eerste softwarebedrijf met keurmerk “Veilig HR systeem”

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2580
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Dotweb, specialist in dossier- en verzuimmanagement mag als eerste software-ontwikkelaar het keurmerk 'Veilig HR-Systeem' dragen. Dit keurmerk is vorig jaar ontwikkeld door HR Navigator BV in nauwe samenwerking met Lloyds Register Quality Assurance, als antwoord op lekkages in systemen en daarmee gepaard gaande inbreuk op privacygevoelige persoonsgegevens.

Sinds mei 2012 kunnen alle aanbieders van HR- en verzuimregiesystemen hun systeem laten certificeren op het gebied van veiligheid en privacy. Onder de naam "Veilig HR-Systeem" heeft HR Navigator BV een uniek keurmerk ontwikkeld.

De afgelopen jaren is de complexiteit van HR diensten sterk toegenomen. De wetgeving wordt complexer en de eisen waar organisaties aan moeten voldoen om op een goede wijze HR dossiers bij te houden, zijn strenger geworden.

Penetratietest

Naast een controle op de procedures is een penetratietest onderdeel van de certificering. Deze levert het bewijs dat het systeem voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. De combinatie van deze twee controles maakt deze test uniek in de certificeringsmarkt. Het keurmerk is daarmee een vervanging van bestaande ICT-audits en mogelijk zelfs van de ISO-certificering.

Marco de Zeeuw, een van de directeuren van HR Navigator over de certificering van Dotweb: "De huidige markt vraagt om bewijzen op het gebied van het waarborgen van privacy. De uitgebreide "attack and penetrationtest" geeft het bewijs dat de applicatie Dotweb Health van Dotweb in technische zin zeer goed beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf. De toetsing op het normenkader door de auditors van Lloyd bewijst dat de bedrijfsprocessen van Dotweb professioneel zijn ingericht."

Inkooptraject

Leveranciers besteden serieus aandacht aan het veiliger maken van hun systemen. Maar voor een organisatie is het beoordelen van het beveiligingsniveau van een HR-systeem bijna ondoenlijk. In de praktijk is het vaak de HR-professional samen met een ICT-inkoper die een selectieprocedure voor een HR- of verzuimsysteem voert. Voor hen is het zo goed als onmogelijk om een oordeel te vellen over de privacy en veiligheid van wat zij inkopen.

Directeur van Dotweb Marcel Kok: "Organisaties eisen in toenemende mate dat vertrouwelijke informatie in goede handen is bij leveranciers. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten - waaronder grote organisaties met interne arbodiensten, ziekenhuizen en De Rijksoverheid - ervan verzekerd zijn dat privacygevoelige HR en medische gegevens bij Dotweb in goede handen zijn. Het certificeringstraject van HR Navigator biedt een unieke combinatie door te toetsen op het gebied van techniek en bedrijfsprocessen."

Over het keurmerk Veilig HR systeem

HR Navigator heeft in nauwe samenwerking met Lloyd's Register Quality Assurance (LRQA) een breed en hoogwaardig normenkader ontwikkeld voor de privacy en veiligheid van HR-systemen.

Het keurmerk 'Veilig HR-Systeem', geïnitieerd en gedragen door de branche zelf, helpt om het vertrouwen te herstellen. Gecertificeerde aanbieders kunnen aan klanten en prospects laten zien dat hun systeem aan hoogwaardige kwaliteitseisen voldoet.

Andere certificeringen gaan vooral om het op orde brengen van procedures en het bijbrengen van constant awareness bij medewerkers. Het keurmerk "Veilig HR-systeem" levert daarnaast keihard bewijs dat het systeem veilig is door veertig mandagen te testen op veiligheid en bescherming van data middels een zogenaamde pentest."

Een verkregen certificaat heeft een geldigheid van een jaar. De beperkte houdbaarheid heeft te maken met de snel veranderde wereld waarin hackers steeds nieuwe manieren vinden om beveiligingen te doorbreken.

Meer informatie: www.hrnavigator.nl

Waardeer dit blogbericht:

Bob Zeegers is ondernemer binnen het speelveld van bedrijfsgezondheid en initiatiefnemer van onder meer Eforis, Arbokiezer, NWRLN, InnoSurance, VerzuimSystemen en HR Navigator.

Reacties