10
apr

‘Aanjagen innovatie is typisch taak van HR’

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3114
  • 0 reactie
  • Afdrukken

‘Innovatie kan je niet aanleren. Het gaat om het creëren van de juiste omstandigheden, oog hebben voor wat er al is en het verder ontwikkelen van het aanwezige,’ aldus Ken Robinson. Waarom is aanjagen van innovatie helemaal een HR onderwerp?

In zijn keynote op de HR Tech World conferentie in London sprak Ken Robinson over waarom HR juist de rol van innoveren op zich moet nemen. Met een onderkoelde vorm van humor zoals alleen Engelsen dat kunnen, maar met een bloedserieuze boodschap. Innovatie is de enige manier voor organisaties om aan hun voortbestaan te werken. Het is een waarheid als een koe en tegelijkertijd een buitengewoon lastig te grijpen aspect.

Is innovatie iets wat je kan leren?

Innovatie is niet af en toe een goed idee hebben of een paar mensen aanwijzen die met creativiteit bezig zijn. Alsof anderen niet creatief zijn. Innovatie gaat om een cultuur waar er ruimte is voor verbeelding en tijd is voor creativiteit. Ik denk niet dat je innovatie kan aanleren. Creativiteit wel. Creativiteit gaat om het operationeel maken van die verbeelding. Mensen zijn veel creatiever dan we vaak denken. Of dat ze zelf denken. Het is veelal afgeleerd of wordt afgeleerd in de corporate controle cultuur. Wat je kan afleren, kan je ook weer aanleren. Wat nodig is om te komen tot innovatie zit vaak al in de organisatie. Het vraagt vaak wel een andere manier van kijken naar talenten. Ontdekken wat er verborgen is en dat ontwikkelen en cultiveren. Dat lijkt me typisch een taak van HR.

Wat is essentieel voor een cultuur die innovatie aanjaagt?

De sleutel bij innovatie en creativiteit is samenzijn en samenwerken. Er zijn bijna geen geheel nieuwe ideeën. De beste ideeën zijn afgeleiden van andere ideeën. We bouwen voort op ideeën van anderen. Daar is ook niets mis mee. Mensen bij elkaar zetten en een cultuur van samenwerken en samendenken bevorderen is essentieel voor een innovatieve organisatie.

Wat vraagt dat van leiderschap?  

Een monocultuur, die toch nog vaak voorkomt in het topmanagement, is killing voor innovatie. Innovatie vraagt om diversiteit in de breedste zin van het woord. Echte innovatieve organisaties hebben een inclusieve cultuur. Diversiteit, omarm verschillen. Zorg voor een cultuur van samenwerken. Daar draait het om. Niet aan iemand vragen of je creatief bent maar vragen hoe je creatief bent. Aan iedereen en iedereen mee laten doen. Innovatie is ook niet even een project, maar een cultuur. De beste organisaties zijn ‘serial innovators’.

Gaat technologie, kunstmatige intelligentie innovatie niet overnemen van mensen?

Ik weet het zo net nog niet. Wat ik wel weet is dat technologie ons mogelijkheden geeft die 10 jaar geleden nauwelijks voor mogelijk werden gehouden. Kennisdelen, samenwerken, nieuwe toepassingen bedenken op bestaande tools. Dat gaat nu allemaal veel sneller en makkelijker dan vroeger. In die zin is technologie natuurlijk een aanjager van innovatie. Maar wel als instrument voor mensen die die technologie dan wel op de juiste manier moeten gebruiken.

Dit artikel is eerder verschenen op Zipconomy.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Innovatie Technologie

Hugo-Jan Ruts is initiatiefnemer en 'editor-in-chief' van het platform ZiPconomy. Daarnaast adviseert hij organisaties en bemiddelingsbureaus over ontwikkelingen in de ZiP-economie en geeft hij trainingen en lezingen, over de flexibilisering van organisaties en de arbeidsmarkt, en de consequenties daarvan voor zowel organisaties als interim professionals. 


linkedin hover 32 twitter hover 32 

Reacties