11
okt

Maak HR meer humaan

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3298
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Technologie maakt ons leven vaak een stukje makkelijker. Punt van kritiek is dat technologie ons werk soms wat afstandelijker maakt. Bij hr werk je met mensen. Toch sluipt de gedachte er bij ons allemaal wel eens in om daar iedere dag bewust van te zijn. Door de dagelijkse drukte komen er wel eens stapels werk op je bureau te liggen. Elk document in die stapel beïnvloedt het leven van iemand anders. De een met meer impact dan de ander, maar toch. hr is mensenwerk.

Drie tips om HR wat meer humaan te maken.

Tip 1

Zorg ervoor dat alle hr-processen, beleidsregels en initiatieven menselijk zijn. Vaak zitten we in organisaties verstrikt in een web van regels en beleid. Strak en zakelijk maar daardoor ook soms wat hard en onpersoonlijk. Soms is de balans tussen zakelijk en persoonlijk scheef. Dat kan beter. We zeggen niet dat je alles door een roze bril moet bekijken, maar benader hr-processen eens vanuit de beleving van de ander. Vanuit de menselijke kant. Stel je plan bijvoorbeeld eens voor aan nog niet aan had gedacht

Tip 2

Technologie helpt je persoonlijker te zijn. Ja, echt waar. Vaak wordt gedacht dat technologie ons leven killer maakt, maar dat is niet per se het geval. Veel bedrijven krijgen in deze tijd honderden reacties op één vacature. Hoe ga je om met al die reacties? Hen allemaal afwijzen kost veel tijd, en veel bedrijven hebben die tijd niet. Spijtig, want naast dat het niet erg vriendelijk is komt het je employer brand ook niet ten goede. Door slimme recruitsystemen kun je bijvoorbeeld kandidaten die niet aan bepaalde voorwaarden voldoen automatisch afwijzen. Dat klinkt misschien afstandelijk, maar in de praktijk helpt het je om menselijker te zijn.

Tip 3

Aannemen is niet de laatste stap in het recruitmentproces. Jouw nieuwe 'hire' begint zijn eerste dag op het werk. Een 'hartelijk welkom' en vervolgens verdwijnt hij/zij diep in de organisatie. Om deze persoon vervolgens nog af en toe eens tegen te komen bij de koffieautomaat. En dan, na een maand is er opeens die ontslagbrief. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Dat is onverwachts. Dit was te voorkomen gewest. Zelfs als alles goed lijkt te gaan, is het goed regelmatig contact te houden. Dit zorgt ervoor dat jij uiteindelijk minder werk hebt, heus.

Veranderingen kosten tijd. Dat weten we allemaal. Maar een eerste stap is om er er eens bij stil te staan hoe menselijk jouw HR beleid is. Nou, waar wacht je op?

Waardeer dit blogbericht:

Voormalig Managing Director van Monsterboard en nu werkzaam als Commercieel Directeur bij HROffice, leverancier van volledig geïntegreerde webbased recruitmentoplossingen. Warren is een senior, strategische, internationale, resultaatgerichte algemeen management en sales professional met bijna twee decennia ervaring. Gespecialiseerd in en passie voor recruitment, ATS, internet, technologie, online media en marketing.


linkedin hover 32 twitter hover 32


 

Reacties