13
mrt

Hackathon: perfecte manier om versnelling transitie te realiseren

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2312
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een stille kamer vol witte gezichten. Her en der liggen kleren op de vloer en verlaten borden waarop chinees en pizza moet hebben gezeten. Op de achtergrond het geluid van een stationair draaiende verlaten raceauto. Het lijkt een setting uit een apocalyptische Fox serie, maar niets is minder waar.

Door Erich Radstake, CTO Mijndomein

Het is het einde van één van de meest inspirerende momenten die ik me sinds lange tijd kan herinneren. In de voorgaande 26 uur heeft een grote groep collega’s in een geweldige setting gewerkt aan toffe innovaties en aan het nog klantvriendelijker maken van onze dienstverlening en producten. De eerste hackathon bij Mijndomein, het bedrijf waar ik werk, is een bron van inspiratie, energie en enthousiasme.

Een hackathon wilde ik al een lange tijd organiseren. Tot voor kort om de voornaamste reden dat het me gaaf leek, goed is voor de teambuilding is en dat er vaak mooie innovatieve oplossingen bedacht worden. Sinds het begin van dit jaar speelde een andere reden de boventoon. De manier van werken tijdens een dergelijk event sluit naadloos aan op de nieuwe manier van werken binnen onze organisatie.

Combinatie van kennis

Net als vele andere organisaties zitten we in de transitie. Van een ‘klassieke’ organisatie naar één bestaande uit verschillende multidisciplinaire (product)teams. Een dergelijk team heeft alle disciplines en competenties in huis om zelfstandig te kunnen opereren. Een team dat al een tijdje op deze manier werkt is het Shopteam. Deze bestaat uit developers, operations (DevOps), marketing, klantbeleving, een productowner en een stakeholder.

KPI’s

Het Shopteam heeft geen keiharde deadlines en voorgedefinieerde backlogs, maar werkt op basis van KPI’s. Bijvoorbeeld het verhogen en optimaliseren van de conversie. Als het team daartoe bedenkt om de webshop pimpelpaars met oranje stippen te maken, en de geautomatiseerde A/B-testen onderbouwen deze hypothese, is het volledig vrij om het experiment aan te gaan. Deze manier van werken heeft de afgelopen periode zeker zijn vruchten af geworpen. Naast goede resultaten staat er een team met een bizar groot verantwoordelijkheidsgevoel en een geweldige sfeer. Onze technische oplossingen zijn van dien aard dat ik durf te zeggen dat we bij de top van Nederlandse techbedrijven staan.

Tegeltjes

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen ons bedrijf is dat we van overvolle bedrijfsbacklog naar ’tegels aan de wand’ zijn gegaan. Voorheen hadden we aan het begin van het jaar tientallen zaken die we wilden realiseren. Natuurlijk allemaal met de hoogste prio en het liefste allemaal in Q1 gerealiseerd. Nu hebben we een aantal onderwerpen die we als bedrijf belangrijk vinden op globaal niveau beschreven en in de gang opgehangen op tegeltjes, met daarbij de uitnodiging aan iedereen die affiniteit heeft met het onderwerp om een multidisciplinaire groep te vormen en met de ’tegels’ aan de slag te gaan.

Kick-off

Bij het werken met tegeltjes maakt de groep zelf de concretisering van het onderwerp en bepaalt het zelf in welke brokken het wordt opgeleverd en wanneer. Net als bij de vaste productteams leidt dit tot betrokkenheid, maar vooral tot gave oplossingen die we van te voren nooit hadden kunnen bedenken. Om dit jaar goed van start te gaan hadden we een goede kick-off voor de ‘tegels’ nodig. Een kick-off die teambuilding aanmoedigt, de toegevoegde waarde van multidisciplinair werken laat zien en een eerste concretiseringsslag over de globale onderwerpen van de ’tegels’ laat gaan. En zo was het idee van de hackathon geboren!

Hackathon proof

Het was een vol programma van meer dan 26 uur. In de aanloop er naar toe had ik nooit kunnen durven dromen dat zoveel collega’s zich hiervoor zouden opgeven, bijna het hele bedrijf deed mee! Voor het inhoudelijke programma hadden we het bedrijf Social Hackathon in de arm genomen. Zij hebben veel ervaring met het organiseren van succesvolle hackathons. Het mooie aan deze hackathon was dat het niet alleen maar om programmeren ging, maar om het hele proces: van idee tot realisatie. Zowel van (softwarematige) producten als uitwerking van nieuwe diensten. Het hele pand was ‘hackathon proof’ gemaakt. Naast de centrale ruimte en de werkkamers was er een mega gameroom ter ontspanning, een toffe band in het restaurant, een aparte slaapzaal voor de powernaps en er was een overvloed aan gezond (en ja, ook ongezond) eten en drinken.

Wildcards

Eén van de gaafste momenten vond al in het begin plaats. In de eerste ronde werd er gestemd op welke ’tegels’ de zes groepen zich gingen richten. Naast de vaste onderwerpen op de ’tegels’ zitten er ook wildcards op de tegelwand. Dit zijn jokers waarop mensen en teams zelf een idee ter realisatie kunnen pitchen. In de eerste hackathonronde (de stemronde) werden er veel wildcard invullingen gepitcht, van de zes uit te voeren onderwerpen tijdens de hackathon was meer dan de helft een idee vanuit een wildcard. Dat bevestigt eens te meer dat de echte innovatie en energie vanuit de mensen komt. Wanneer hier aandacht en ruimte voor is, we tot grootse dingen in staat zijn.

Aan de slag

De eerste paar fases van de hackathon bestonden uit ideevorming, brainstormen, duurzaamheid en haalbaarheid. De grootste fase, de prototyping en realisatie, liep van 16:00 tot 07:30 uur. Loodzwaar, supergezellig en lekker productief. Aangevuld met een relaxte ochtendyoga en een goed ontbijt. De rest van de ochtend bestond uit het geven van presentaties van de groepen, een stemronde en de prijsuitreiking in de categorieën: ’Toegevoegde waarde klant’, ‘Innovatie’ en ‘Duurzaamheid’. Ik zou graag verder ingaan op de resultaten, maar deze zullen binnen niet al te lange tijd vanzelf zichtbaar worden.

Energie

Wat een superevent was deze hackathon. Nieuwe concepten hebben het licht gezien. We hebben een vliegende start gemaakt met de ’tegels aan de wand’. We hebben meer ervaring opgedaan in het multidisciplinair werken en we hebben bovenal een hele gave tijd gehad met ontzettend veel lol. Wat kan één slapeloze nacht een stortvloed aan energie geven! Ik ben echt bizar trots op iedereen die heeft meegedaan en bizar trots op al mijn collega’s. En gelukkig hebben we de foto’s nog…..

Beeld: fotograaf.camera

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Innovatie

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties