25
mei

Waar komen de pioniers vandaan?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2939
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In het kader van een interview over teamdynamica sprak ik met voetbaltrainer Foppe de Haan over zijn ervaringen op het gebied van talentmanagement. De Haan legde de vraag op tafel hoe het toch mogelijk is dat we, in een land dat de beste voetbalopleidingen ter wereld heeft, niet af en toe ook eens een Messi afleveren. Is opleiden misschien niet de juiste route?

Doen wat je gezegd wordt

Een goede opleiding heeft ten doel om de studenten de ‘regels van het spel’ te leren. Hoe pakken wij het aan? De student leert de ruimte van het speelveld kennen dat door zijn docenten ­­­– de generatie voor hem ­­­– is uitgestippeld. Om een ‘goede student’ te worden, zorgt hij ervoor dat hij scoort door de spelregels toe te passen die hij van zijn docenten heeft geleerd. Maar, zo blijkt, een 'goede student' maakt nog geen Messi. Wat maakt Messi dan zo anders?

Playing a new game

'When Messi takes the ball he’s always unpredictable', zegt Juventus coach Massimiliano Allegri over hem. 'Fella's a genius! He plays a game to which we are not familiar', concludeert Gary Lineker, voetbalanalyticus van de BBC. Caniggia (ex-Atalanta-Boca) stelt: 'He’s very creative, always finds new ways to deal with his opponents'. Messi verkent de grenzen van het bestaande spel, breekt de regels, vervormt ze, maakt ze eigen en past ze vervolgens op de juiste manier toe. Hij wint niet door de regels toe te passen, maar door elke nieuwe situatie met creativiteit te lijf te gaan. Hij is een pionier binnen zijn vakgebied.

Resultaten uit het verleden?

We volgen opleidingen omdat we willen 'kunnen'. Daarvoor incorporeren we regels van onze voorgangers over hoe dat 'kunnen' in praktijk is te brengen. Maar let op! De wereld is niet stil blijven staan sinds de tijd van onze voorgangers. Is het 'kunnen' van onze voorgangers nog wel voldoende om de uitdagingen van vandaag de dag te tackelen?

De creatieve geest van een pionier denkt buiten de bestaande regels. Natuurlijk, je kunt een hamer pas gebruiken als je begrijpt hoe je ermee om moet gaan. Maar met het aanreiken van de hamer aan de student voorkomen we de belangrijkste innovatiegedachte: is de hamer wel het beste instrument om de klus mee te klaren?

Ruimte voor individueel talent

Zou de egocentrische (4 keer Gouden Schoen) Christiano Ronaldo of de eigenwijze (13 keer landskampioen) Zlatan Ibrahimovic een strenge Nederlandse voetbalopleiding succesvol hebben voltooid? Ik zie ze hun neus gemakkelijk ophalen voor de gemiddelde streng gedisciplineerde Nederlandse trainer die ze extra rondjes laat lopen wanneer ze opnieuw te laat komen voor een training, of in plaats van de uit te voeren oefening, het aanstormende balletje vanaf de middenlijn in één keer in het doel proberen te schieten.

We focussen te veel op het aanleren van regels in plaats van op het ontplooien van individueel talent. Uiteraard leren we basisvaardigheden niet zonder oefening en inzicht in regels. Maar een groot deel van opleiden zou zich moeten richten op het creëren van een klimaat waarin het individueel talent zich kan ontplooien. Een student zou zich moeten begeven in een oneindige ruimte van mogelijkheden, waarbinnen hij zelf de ‘muren’ mag bepalen en creëren. En natuurlijk, sommige studenten floreren juist bij structuur en regels, hen kun je juist het beste binnen kleine hokjes laten kleuren. Maar voorkom dat iedere pionier in dit maatpak wordt gedrukt.

Van degenen waarvan het creatieve vermogen is af te breken en is te stroomlijnen met de gewenste regels, worden mooi afgeronde opleidingspakketjes gemaakt, zodat ze vervolgens afgeleverd kunnen worden aan de wereld. De enkeling die het bestaande systeem van regels probeert te kraken – die 'de hand van God' weet toe te voegen  schrijft geschiedenis.

Waardeer dit blogbericht:
0

'Wat ga ik met mijn leven doen?'


Dat is een vraag die iedereen bezighoudt. Het is een eeuwige zoektocht, waarbij er ook niet één sluitend antwoord bestaat.


Een baan staat voor veel mensen gelijk aan zekerheid en veiligheid. Ook niet geheel onlogisch: het zorgt voor brood op de plank. Maar veel mensen vergeten dat een baan ook de grootste invulling is van een mensenleven. Vijf van de zeven dagen gaan er veertig jaar aan op.


Dus is het belangrijk om naast de zekerheid en veiligheid, ook te gaan voor baan die het beste bij je past: dié dingen te doen die je het leukste vindt, die je het beste kunt.


Veel mensen laten de zekerheid en veiligheid prevaleren boven de inspiratie en de energie die ze uit de dagelijkse werkzaamheden zouden kunnen halen. Mijn uitdaging is deze mensen te confronteren met de drogredenen die ze hebben om niet het beste uit zichzelf te halen.


linkedin icon twitter icon