15
dec

Talent brengt performance en innovatie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3212
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Talentmanagement is nog steeds een hot topic op de HR agenda. Hoe vind, bind en boei je het juiste talent aan je organisatie? Begin met het in kaart brengen van de behoeftes van deze medewerkers en sluit hierbij aan.

Dit artikel is geschreven door Stefan Duran en Alex Volleman

Talent verplicht!

In de 21e eeuw kost de ontwikkeling van talentvolle medewerkers evenveel energie als het werven van hen. Vandaag de dag zijn veel organisaties zich bewust van de competitieve waarde van getalenteerde medewerkers en besteden veel tijd aan het identificeren en het werven van talentvol personeel. Er zijn echter maar weinig bedrijven die gebruik maken van de ontwikkelkracht van getalenteerde medewerkers. Maximaliseren van hun zichtbaarheid, hun mobiliteit en het versnellen van relevante werkervaringen helpt hun expertise-ontwikkeling versnellen. Deze vorm van boeien en uitdagen is ook van belang om talent langdurig aan je te binden. De vraag is dan: geldt dit voor iedere organisatie op zich? Of is samenwerking om talent te behouden de sleutel?

In-efficiency leidt tot frustratie

Enerzijds leiden vergeefse zoektochten naar de juiste persoon voor een bepaalde taak, in de wetenschap dat hij of zij ergens in de markt rondloopt, tot frustratie. En anderzijds ervaren veel getalenteerde mensen stagnatie van hun persoonlijke groei in een doodlopende hoek van een bedrijf. Zij missen de juiste ervaringen en uitdagingen om te groeien.

Talentontwikkeling heeft veel ruimte nodig

Het huidige talent heeft van huis uit misschien wel een groter netwerk dan de ervaren vijftiger. Sociale multimediale netwerken kennen een enorme kracht. Reputatie en relaties zijn enorm belangrijk en onlosmakelijk verbonden. Dat betekent veel voor het begeleiden van talent. Vind de balans tussen sturen en vrijheid, tussen uitdagen en bijdragen en tussen aanleren en leren van om het potentieel zo goed mogelijk te benutten en nieuw talent aan te trekken.

Delen is het nieuwe hebben

Omdat de markt steeds dynamischer en concurrerender wordt, zullen bedrijven talent nog flexibeler moeten inzetten. Dit kan binnen organisatie maar ook daarbuiten. Talenten dragen bij aan corporate performance en stimuleren innovatie. Organisaties zijn genoodzaakt om te blijven veranderen. Toekomstige functies zijn door deze snelheid steeds onvoorspelbaarder en dat betekent dat organisaties sneller dan ooit haar talent zal moeten ontwikkelen. Dit betekent ook dat de toekomst van talent, verwacht of onverwacht, buiten de organisatie verder ontwikkeld moet worden. Jobrotation en het creëren van ontwikkelingskansen buiten de eigen organisatie moeten een vast onderdeel zijn van talent ontwikkeling. Deze aanpak kan alleen succesvol zijn als een brede en ruime blik breed wordt gedragen en als er goede samenwerking is tussen organisaties.

Flexibel talentontwikkeling combineren met zekerheid

Door de oude orthodoxe denkwijze overboord te zetten en het beschikbaar stellen van talent aan managers die ze nodig hebben voor succes, en door tegelijkertijd getalenteerde mensen betere kansen laten benutten om zich te ontwikkelen, blijven organisaties succesvol. Daarbij worden carrières langer. Elk kind dat nu geboren wordt, heeft een gemiddelde levensverwachting van 100 jaar. Wat zijn de gevolgen hiervan voor ons (werkend) leven? Uit onderzoek blijkt er veel weerstand te zijn om op oudere leeftijd door te werken, vaker om te scholen en flexibeler te gaan werken. Daarnaast worden mannen later vader omdat er pas op latere leeftijd (financiële) zekerheid ontstaat om een gezin te stichten. De waardering van vastigheid is enorm. Ruim de helft van ondervraagde werknemers geeft aan dat een vast contract het belangrijkste criterium te vinden voor goed werkgeverschap. En dat is begrijpelijk, want op dit moment is onze maatschappij nog georganiseerd rondom zekerheid. Als werkgevers in de toekomst meer mobiliteit van talent verlangen, zal dit gecombineerd moeten worden met de behoefte aan zekerheid.

Welke vorm van zekerheid?

Zekerheid kan voor ieder talent op een ander vlak liggen. Het jonge talent zonder gezin wil de zekerheid van avontuur en variatie, terwijl het talent met zijn eerste koopwoning wellicht de zekerheid van inkomen als hoogste goed ziet. Een talent in het spitsuur van het leven met 3 jonge kinderen is wellicht het meest gebaat bij uitstekende arbeidsvoorwaarden die toezien op de verzorging van zijn gezin bij calamiteiten.

Wij vinden dan ook dat goed werkgeverschap inhoudt dat organisaties oog hebben voor deze verschillende behoeften. Het is noodzakelijk om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nauwlettend bij te houden en innovatieve oplossingen aan te bieden die aansluiten bij de wensen van werknemers.

beeld: unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

Alex Volleman is Sr HR manager voor elipsLife Benelux en als lid van het internationale elipsLife HR team mede verantwoordelijk voor het vorm geven van de HR strategie in een exponentieel groeiende organisatie. Vanuit zijn ervaring kijkt hij met een ruime blik naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt die in ieder land en cultuur haar eigen dynamiek kent.


elipsLife is gespecialiseerd in het verzekeren van alle calamiteiten die verband houden met langdurige arbeidsongeschiktheid en overlijden van medewerkers. Als specialist volgen wij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nauwlettend om passende innovatieve totaal oplossingen te maken die aansluiten bij uw wensen en behoeften. Vraag uw adviseur om deze oplossingen.  elipsLife, your insurance!


linkedin hover 32 twitter hover 32