20
feb

Recensie 2 - Het Talentalfabet

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2565
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Een alfabetboek over talent. Originele inslag. Toch is de eerste connectie die ik maak met het ABC wat vroeger vaak op bruiloften voorgedragen werd. Gelukkig heeft dit boek een hoger kwaliteits en vermaak gehalte. Het boek kun je goed gebruiken om bij jezelf en je organisatie te evalueren hoe het omgaat met (jouw) talenten. Daarnaast geeft het grove richtingen hoe talent beter kan excelleren in organisaties.

Ieder hoofdstuk geschreven door een andere auteur maakt het afwisselend. Maar - de rode draad ontbreekt en daardoor blijven het ook 26 individuele verhalen. Vanaf de letter G begint het boek te boeien, doordat het dan meer focust op talent (in organisaties) - de reden waarom je dit boek aan het lezen bent. Na het lezen ben je een mooie opsomming van bekende wetenswaardigheden over talent rijker - hetgeen kleurrijk is gemaakt door leuke citaten en feiten. Bijvoorbeeld, wist je dat er een Minister van Vereenvoudiging is in België? Deze persoon maakt een eind aan overbodige regels en procedures, waardoor jij meer tijd hebt om bezig te zijn met je talent.

Oneindig veel talenten

De eerste boodschap is dat iedereen oneindig veel talenten heeft. Een talent is dat vanzelfsprekende in je gedrag, visie of houding waarvan het onbegrijpelijk is dat anderen het niet kunnen. Ofwel de eigenschappen waarmee jij boven de massa uitspringt. Maar - voegen de schrijvers eraan toe, binnen organisaties wordt doorgaans slechts van een fractie van het aanwezige talent ingezet. Je nieuwsgierigheid is meteen gewekt. Je vraagt je af in welke mate jij je eigen talent (kan) inzet(ten) binnen jouw organisatie.

De eerste factor ben je echter zelf. Je bent eigenaar van je eigen talenten en er dus ook verantwoordelijk voor. De schrijvers benadrukken dat je dus niet lijdzaam moet afwachten tot er iets wordt aangeboden wat past bij jouw talent. Het is je persoonlijk ondernemerschap om je talent in te zetten. Pro-actief gedrag gericht op het zien en realiseren van kansen en hiermee niet-marginale vernieuwingen in de producten en/of diensten te ontwikkelen.

Talent benutten

De tweede belangrijke factor is toch echt je werkgever die een grote rol speelt in benutten van het talent van haar medewerkers. Faciliteert de organisatie talent door het ruimte en veantwoordelijkheid te geven? Of beschouwt het talent als een dwarsligger die de comfortzone van organisatie, leiding en medewerkers verstoord. Talenten welkom heten in je organisatie, betekent dus oog voor diversiteit (dwarsliggers). Tezamen met het hebben van een ambitie om te leren en te veranderen om in de toekomst succesvol te kunnen zijn. Een organisatie zou daarom haar talenten moeten selecteren en ontwikkelen op basis van de behoefte van je klanten en de trends in de buitenwereld.

Tja, wie wil dit niet? Geen enkele organisatie wil toch het bordje 'uitstervend' in haar tuin krijgen. Dus waarom is het benutten van talenten dan een issue? Het rondje langs de velden leert dat talent management vaak een feestje van HR is, terwijl de lijn de trekker zou moeten zijn. En, leidinggevenden neigen naar hun comfortzone waardoor ze talent de kop indrukken en/of niet selecteren. Last but not least, organisaties komen vaak hun (informele) beloften niet na of overvragen een persoon. Dit maakt dat een talent dan overstapt naar een andere omgeving. Daar gaat je investering...

Is het dan alleen maar kommer en kwel voor een talent in de organisatie? Nee. Je kunt altijd nog je baan zo boetseren dat je je talent meer kan trainen en het kan laten excelleren. Breid je takenpakket uit of wissel taken met anderen. Kortom, lang leve het persoonlijk ondernemerschap voor je talent!

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties