18
mrt

Het recept voor talentvolle vrouwen

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3088
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Met een meerderheid aan vrouwelijke studenten in het hoger onderwijs en vele talentvolle vrouwen op de arbeidsmarkt zijn er natuurlijk volop kansen voor onze maatschappij. Of blijven we toch een beetje tobben met quota, glazen plafonds en het old boys network?

Een eenvoudige en logische gedachte is de beste persoon op de goede plek met de juiste beloning. Maar zo simpel is het blijkbaar niet als we kijken naar de hogere lagen in organisaties. Want waar zijn al die talentvolle vrouwen gebleven?

Is het een kwestie van gebrek of tekort aan lef, creativiteit of ambitie? En bij wie dan? Bij de talentvolle vrouwen zelf of bij HRM of leidinggevenden? Juist als je gelooft in de waarde van diversiteit en inclusie, in talentontwikkeling en vervullen van potentie, dan daag ik je uit nu een stap te zetten en op zoek te gaan naar het missende ingrediënt.

Het recept voor talentvolle vrouwen is drieledig:

1. Voor HRM: Hoe houd je talentvolle vrouwen binnen je organisatie?

Talenten binden aan je organisatie heeft alles te maken met de mate waarin je medewerkers kunt boeien. Zijn er voldoende uitdagingen, faciliteiten en vrijheden? Uiteraard maakt het op dit punt niet uit of het om mannen of vrouwen gaat, maar wanneer je segmenteert naar vrouwen dan is de keuze van de ingrediënten wel een andere. Verdiep je dus in de drijfveren en carrièreankers van je vrouwelijke medewerkers.

2. Voor de leidinggevende: Hoe begeleid je talentvolle vrouwen in hun loopbaan?

Faciliteren, motiveren en erkenning uitspreken zijn cruciale factoren bij de ontwikkeling van je vrouwelijke medewerkers. Zo lijkt de vrouwelijke manier van communiceren vaak niet krachtig. Managers interpreteren deze zachtere stijl waarin vrouwen zoeken naar consensus en harmonie als aarzelend en onzeker. Vraag jezelf eens af of je wel tot een juiste beoordeling van de persoonlijke kwaliteiten en ambities van je vrouwelijke medewerkers komt.

3. Voor de talentvolle vrouw: Hoe bereik je jouw topfunctie?

Het geheime ingrediënt voor jou is kiezen: je kunt niet alles even goed op hetzelfde moment en je hoeft niet alle ballen zelf de lucht in te houden. Natuurlijk weet je dit! En toch houd je vast aan bestaande receptuur omdat het veilig aanvoelt in je comfort zone. Helaas maken excuses en concessies de meerwaarde van je leven minder smaakvol. Jouw grootste toegevoegde waarde is namelijk daar waar je talent het beste tot zijn recht komt. Daar kom je door drie De beste versie van jezelf! stappen te zetten: bepaal je beste versie, creëer je eigen sterke merk en maak je beste versie zichtbaar.

Alle ingrediënten zijn van wezenlijk belang voor de waardering van vrouwelijke talenten. Wanneer de bovengenoemde drie-eenheid zorgt voor de juiste verhoudingen en er ruimte is voor lef, creativiteit en ambitie, dan kunnen er sterren worden toegekend. Het optimaal verbinden van alle talenten maakt organisaties succesvoller en de wereld een stuk mooier. Dit recept is daarom voor alle mannen en vrouwen die het beste uit hun leven willen halen en geloven in hun en andermans groei.

Smaakt het recept naar meer?

Op 20 maart geeft Miranda Kampers van 12.15 uur tot 12.45 uur een gratis webinar over dit thema. Bent u benieuwd naar dit webinar? Lees hier meer of klik hier om u aan te melden.

Waardeer dit blogbericht:

Miranda Kampers werkt met haar bedrijf M8 Communicatie aan de groei van mensen en organisaties. In haar trainingen, coachings- en adviestrajecten laat ze de energie stromen om individuen, teams en organisaties succesvoller te maken. Miranda is auteur van het boek De beste versie van jezelf! In drie maanden klaar voor je carrière boost! welke ze aanbood aan Prinses Laurentien en waarover ze regelmatig spreekt op televisie, radio en congressen.

Reacties