11
dec

Sporen van talent biedt praktische handreiking voor talentontwikkeling

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4765
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Als kind geweldig kunnen voetballen of piano spelen, is geen garantie om later in het eerste van Ajax of het Concertgebouw te staan. Dat lukt slechts een enkeling. Hoe dat komt, onderzoeken Lidewey van der Sluis en Monique de Vos voor hun boek Sporen van Talent.

Zij interviewen twintig bekende Nederlanders die de top bereikten in sport, media, kunst, politiek of bedrijfsleven. Het zijn gesprekken over kansen, mogelijkheden, geluk, tegenslagen, offers, discipline en moeders. Zo ontstaat een beeld hoe talent tot ontwikkeling komt.

Voor Sporen van Talent ontwikkelen de auteurs een theoretisch raamwerk rond de begrippen talent en succes. Zij introduceren daarbij het concept 'gouden driehoek'. Daarmee doelen ze op de bijzondere combinatie van kwaliteiten, mogelijkheden en mentaliteit die ervoor zorgt dat mensen succesvol zijn.

Het begrip 'gouden driehoek' is een belangrijke kader in de gesprekken die de auteurs met de succesvolle Nederlanders voeren. Die geven een vaak openhartige doorkijk in het spoor dat hen naar de top heeft geleid. In de interviews komt naar voren dat succes zich inderdaad laat verklaren uit de 'gouden driehoek' van kwaliteiten, mogelijkheden en mentaliteit.

Sporen van Talent, dat is uitgegeven bij Koninklijke Van Gorcum, is ook een praktische handreiking voor werkgevers, leidinggevenden en HR-professionals. Ze lezen wat talenten nodig hebben om te groeien en te bloeien. Het gaat om het vinden van de juiste mix van gewenste kwaliteiten, mentaliteit en ontwikkel- en regelruimte. Dit boek biedt diverse aanbevelingen en inzichten voor organisaties die werk willen maken van talentontwikkeling. Dat begint al bij de eerste selectie en gaat verder via loopbaanstappen binnen of buiten de organisatie. Juist door medewerkers op basis van talent in te zetten en ruimte te geven, winnen organisaties aan concurrentiekracht en aantrekkelijkheid, betogen de auteurs.

Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis (1972) is hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit en buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan waaronder de boeken 'Competing for talent'(2009) en 'Talent is goed, ambitie is beter '(2012).

Drs. Monique de Vos (1962) is directeur van Chasse Executive Search en werft talentvolle leiders als directieleden, bestuurders en toezichthouders. In 2012 publiceerde zij 'Vol in de wind, topmannen en topvrouwen over leiderschap'.

Boek-sporen-van-talent

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32

Reacties