03
aug

HRsummerschool: dagboek van de 2 dagen!

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2578
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Op donderdag 27 en vrijdag 28 juli heb ik deelgenomen aan de HRsummerschool; een tweedaags evenement waar jonge HR-professionals kennis en inspiratie op kunnen doen op het gebied van HR en waar zij kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden. En dus ook ik! Lees hier mijn dagboek van deze 2 dagen.

De voorbereiding

Voorafgaand aan de HRsummerschool stellen we via LinkedIn teams samen van 3 of 4 personen en krijgen we de business case om alvast na te denken over het onderwerp.

De opdracht: ‘Presenteer aan het MT hoe je de transformatie maakt van een traditioneel georganiseerd naar een Lean en Agile organisatie.’

Donderdag 27 juli 2017

9.00       Introductie

Nadat alle deelnemers zijn binnengedruppeld en er onder het genot van een kopje koffie of thee is gesproken over uit welke uithoek van het land iedereen komt, starten Evelien Toering en Jitske Barneveld Binkhuysen met een korte introductie. Zij vertellen ons over de organisatie HRcommunity en delen wat ongeveer de planning is voor de komende 2 dagen.

9.30       HR en trends

Remco Mostertman wisselt zijn gedachten met ons over megatrends in de wereld zoals duurzaamheid, technologie en schaalbaarheid. Hij prikkelt ons om na te denken over wat deze trends voor effect hebben voor ons in de toekomst als individu en als HRM’er.

‘Houd rekening met al deze ontwikkelingen, anders zal je als organisatie niet overleven.’

10.45    Rvdb    

Het drietal van Rvdb, bestaande uit Henk Looman, Annabel van der Linden en Milou Koreman, geeft ons een korte uitleg over agile werken, waaruit onder andere duidelijk wordt dat het bij deze werkwijze van belang is binnen een multidisciplinair team te werken waarbij alle leden hun eigen talenten hebben. Om te toetsen hoe onze teams zijn samengesteld, hebben wij een persoonlijkheidstest gemaakt. Na het bekijken van onze individuele uitslagen, onderzoeken we wat de sterke punten en uitdagingen van ons team zijn en maken we dit visueel in teamtekeningen. Zo weten we wat ons te wachten staat de komende 2 dagen.

‘Het levert meer op om je te richten op je sterke punten in plaats van je slechtere punten bij te blijven schaven.’

12.30    Chimp Company

Na een uitgebreide lunch waarbij de eerste gedachten over de business case konden worden gewisseld, worden we uitgenodigd door Diederik Kolb en Erik Mout. Zij maken ons het belang van continu verbeteren duidelijk, waarna wij starten aan de ‘game’. In 2 teams werken wij voor een productieafdeling. Tijdens de eerste ronde wordt al gauw duidelijk: dit werkt niet, er moet verbeterd worden! Na een aantal keer verbeteren en veranderen van onder andere de opstelling en taakverdeling verloopt het proces een stuk efficiënter en effectiever. Wat hebben we geleerd? Blijf altijd nadenken over wat de klant wil en hoe verspilling voorkomen kan worden.

16.30    Sporten

We kunnen al onze energie van de dag kwijt in een uurtje kickboxen onder leiding van B Gym. Erg lekker om even helemaal los te gaan!

20.00    Pubquiz

Na gezellig met z’n allen te hebben gegeten is het tijd voor de pubquiz. Niet alleen muziek, maar ook onder andere geschiedenis, tv en uiteraard HR komen aan bod. Na veel luisteren, nadenken, overleggen en stiekem ook een beetje gokken, hebben Manouk, Iris en Jitske gewonnen en gaan er met een prachtige medaille vandoor.

Vrijdag 28 juli 2017

09.00    ING

De nacht in een grote zaal op stretchers is voorbij en het ontbijt is achter de kiezen, dus het is tijd voor Saskia Souverijn’s ING-verhaal. Zij vertelt ons aan de hand van haar ervaringen bij de ING over het belang van een sterk merk en een sterke organisatie, met daarbij de positieve invloed van agile werken. Ze vertelt zo enthousiast over ‘ons’ ING, dat je er bijna zelf wil gaan werken.

‘Onboarding is cruciaal. Je krijgt mensen echt mee en zorgt ervoor dat mensen zó enthousiast over je praten.’

10.00    Business case

Gedurende de dag hebben we een aantal keer de tijd om in ons team te werken aan de business case. Er is genoeg ruimte in de woonkamer-achtige omgeving van B. om per groepje creatief bezig te zijn. Hierbij worden we af en toe ondersteund door de denkbeelden van de dan aanwezige HR-professionals. 

11.00     HFMtalentindex

Sare Faridan en Clara Emeis laten ons het belang zien van werken in teams om ons te kunnen onderscheiden van de digitale wereld en om wendbaar te zijn bij veranderingen. Dit is volgens hen het beste als de zo genoemde learning agility en self awareness bij alle leden hoog zijn.

11.20    Trainers Academie

Na het laten zien van een kort introductiefilmpje stelt Annelies Tegel ons de vraag: ‘Wat we zien in de wereld van lean en agile, is dat alles efficiënt en effectief moet. Wat gebeurt er dan met het plezier in het werk?’ Dit is voor ons allemaal een goed punt om over na te denken na te zijn overgoten door alle lean- en agile-enthousiastelingen. Onze conclusie: blijf goed kijken naar wat mensen drijft én wat klanten willen om de juiste werkwijze aan te houden.

11.40    AFAS Software

Dion Zeck geeft ons 5 tips voor een toekomstbestendige HR-afdeling, met daarbij uiteraard de mogelijkheden van E-HRM. Hij zegt: ‘Harmoniseer je processen en werkwijzen, automatiseer deze, rapporteer, inspireer je medewerkers en denk strategisch.’

13.00    Vodafone

Na met de vorige sprekers én met HR-directeur van Vodafone, Thomas Mulder, te hebben geluncht vertelt Thomas beeldend over zijn ervaringen binnen Vodafone. Hij deelt bijna kinderlijk enthousiast en zeer toegankelijk de vele veranderingen die de organisatie heeft ondergaan en hoe hij hiermee om is gegaan als HRM’er en als medewerker. Tot slot geeft hij ons de ruimte om alles te vragen wat we maar willen, waar uiteraard gretig gebruik van wordt gemaakt.

14.00    Business case

We hebben nog even de tijd om aan de business case te werken en de eindpresentatie voor te bereiden. We proberen met zoveel mogelijk creatieve ideeën te komen, deze op papier te zetten, samen te oefenen en ondertussen de tijd in de gaten te houden. Ondanks dat we af en toe worden geholpen door de aanwezige HR-professionals, begint nu toch echt de spanning te komen.

16.00    Presentaties

In aanwezigheid van de zogenaamde CEO, CTO, CSO, COO en CMO presenteren we per team onze oplossing voor de business case. Erg leuk om te zien is dat iedereen hierin een totaal andere invulling aan heeft gegeven; er zijn verschillende organisaties verzonnen, verschillende oplossingen bedacht en het presenteren gebeurt op verschillende manieren.

17.00    Prijsuitreiking

Na een feedbackronde en hard tromgeroffel wordt de winnaar bekendgemaakt. Helaas niet ons groepje, maar geheel terecht: Hanne Nolsen, Barbara Dijkhuizen en Brenda de Smet. Om dit te vieren krijgen zij uiteraard een prijs, maar sluiten we de 2 dagen ook nog af met een borrel met alle deelnemers en aanwezige HR-professionals.

Het waren 2 leerzame, inspirerende en inspannende dagen waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik bedank alle deelnemers, aanwezige HR-professionals en uiteraard de organisatoren. Zeker iets om te herhalen!

Sfeerfoto's en de storify van de dagen bekijken? Klik dan hier!

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Eveline is Content Specialist bij HRcommunity, waarbij zij verantwoordelijk is voor onder andere het schrijven van blogs en magazines. Daarnaast is Eveline werkzaam (geweest) in verschillende HR-functies van de administratieve kant tot de advieskant en heeft zij in juni 2017 haar Bachelor Human Resource Management aan de HvA behaald. Ze heeft ervaring binnen en is zeer geïnteresseerd in onderwerpen zoals participatie, (re)integratie, kennisontwikkeling en organisatieverandering.

Reacties