16
apr

Recensie - Sporen van Talent

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2320
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De mix van ambitie en talent, ingebed in een externe omgeving met veel positieve stimuli, kan leiden tot zichtbare en onzichtbare successen. Deze twee kanten van een medaille (talent en succes) worden systematisch en gestructureerd op een zakelijke en nuchtere wijze ontrafeld en inzichtelijk gemaakt in Sporen van Talent. Zodoende wordt dat moeilijk grijpbare begrippenpaar talent/succes hanteerbaar gemaakt.

In veel organisaties staat talentmanagement hoog op vele agenda’s, zowel voor managers in de business als HR-professionals. De omschrijving van talentmanagement is in de praktijk weerbarstig, veelkleurig en beslist niet eenduidig. De ene keer wordt talentmanagement gebruikt om er het kleine klasje excellente high potentials mee aan te duiden. De andere keer wordt talentmanagement gebruikt om mee aan te geven dat iedereen van hoog tot laag over uitzonderlijke talenten beschikt die gekoesterd moeten worden. Maar die talenten moeten alleen nog via het management en aparte programma’s naar boven worden gehaald. 

Toegepast wetenschappelijke benadering

Lidewey van der Sluis en Monique de Vos nemen in Sporen van Talent afstand van deze uitersten. Ze starten met een toegepast wetenschappelijke benadering van talent aan de hand van een scala begrippen uit de gedragswetenschappen. Een recept voor talent? Abilities (A) X Motivation (M) X Opportunities (O) , het zogenaamde AMO-model dat uitgebreid aan de orde komt. Daarna brengen de onderzoekers op een serieuze en tegelijkertijd luchtige manier een zorgvuldig gemaakte selectie van getalenteerde individuen in beeld, ‘bekende-nederlanders-met-inhoud’. Ik kende er zestien van de twintig. Sommige van hen hebben een ‘promotion-focus’ ( ‘Ik heb compromisloos mijn dromen gerealiseerd’, Marlies Dekkers );  anderen hebben een ‘prevention-focus’ ( ‘Je leert het meest van tegenslag en nederlagen’, Elco Brinkman). Alle geïnterviewden ervoeren een hoge maatschappelijke druk om toch vooral heel gewoon te blijven doen in de Nederlandse polder.

Sporen van Talent zou in managementteams zo verspreid kunnen worden als het agendapunt talentmanagement aan de orde is. Uit welke aspecten is talent opgebouwd? Hoe detecteer en selecteer je talent in de praktijk? Hoe zet je talenten om in rendement? Hoe kun je talenten binden en boeien? Kortom: De publicatie levert inzichten om talentmanagement instrumenteel te vertalen naar tactisch en operationeel beleid. Ik vind het een goed leesbare publicatie die echt bruikbaar is in het werken aan een talentgerichte organisatie.

Boek-sporen-van-talent

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Talentmanagement