12
juli

De Talentafdeling: ingang 2 - talent

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2024
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Eerder kon je al een interview lezen met Kees Gabriels over zijn boek De Talentafdeling en sprak ik met Kees over ingang 1 - energie. Vandaag gaan we dieper in op ingang 2 - talent.

Lees hier het interview met Kees Gabriëls of het artikel over energie

We staan in de startblokken om te beginnen met de talentafdeling. Hoe kunnen de lezers van dit artikel hun unieke talent-in-1-woord ontdekken?

Daar antwoord ik graag op. Want je talent-in-1-woord onthoud je ook en zo heb je het altijd bij de hand in de waan van de dag. Daar draait het om: niet alleen dat je het weet, maar dat je het ter plekke ‘aan’ kunt zetten in een situatie. In het boek zit een mooie oefening waardoor je het in 7 dagen ontdekt. Wil je het op een wat pragmatischere manier vinden, dan heb ik twee tips:

1. Voor jezelf

Schrijf gedurende een aantal dagen werkelijk alles op dat je goed kunt. Leg een briefje op je bureau of maak een notitie in je telefoon zodat je continu kunt aanvullen. Noteer wat je zelf weet, vraag feedback aan anderen en let vooral goed op wat je gedurende de dagen precies doet en zegt. Let op het kleine, het voor jou vanzelfsprekende. Het gaat erom een zo lang mogelijke lijst te krijgen van eigenschappen, hobbies, skills, kennis en ervaringsdeskundigheid. Doe je best om wel 40 á 50 woorden te vinden. Dan leg je de lijst een paar dagen weg. Als je hem er weer bij pakt, laat je alle woorden op je inwerken en maak je een shortlist van drie tot vijf woorden die je treffen. Leg die ook weer een paar dagen weg en kies dan die ene die het allerbeste bij je past. We zoeken een uniek woord, dus durf vooral specifieke, geheel eigen woorden te kiezen.

2. Voor een ander 

Neem iemand gedurende een week waar en besluit vantevoren dat je gaat letten op kleine bijzonderheidjes die iemand doet of zegt. Zodra je dat iemand dan ziet doen, vraag je even hoe hij of zij dat zelf noemt.

En wat als je niet tevreden bent over dit talent, kun je ervoor kiezen een ander talent te ontwikkelen?

Je talent is je hoe. Het is je aard, je geheel eigen manier die je in alles stopt. Dat maakt het ook zo bruikbaar: in welke situatie (nieuwe samenwerking, nieuwe baan, nieuw project, iets voor het eerst doen, nieuw communicatiemedium enzovoort) je ook komt, je kunt altijd je talent ‘aan’ zetten. Het is de beste versie van jezelf. Mijn talent is verhelderen en dat is zowel mijn beste manier om een boek te schrijven als om te vergaderen, om een kort gesprekje te voeren of om te onderhandelen. In zoverre maak ik nooit mee dat iemand niet tevreden is met zijn talent. Immers, je hebt het niet, je bent het. Tegelijk is het zeker wel mogelijk een kwaliteit te ontwikkelen waar je nog niet zo goed in bent. Dat noem ik leren en bij de ingang ‘leervraag’ komen we daar op terug.

Welk talent had je zelf graag gehad?

Laat ik een ontboezeming doen: ik ben altijd wat jaloers op mensen die iemand als vanzelf op het gemak te stellen. Die een hele prettige eerste indruk hebben. Mijn route om iets te betekenen voor een ander loopt vaak via de kennis en de taal. Ik ben heel goed in de rake opmerking, concepten, denkstructuren, je gedachten en gevoelens ontwarren, visie ontwikkelen en nog een aantal dingen Dat is allemaal verhelderend, maar het komt soms een tikje koel over. Mensen denken daardoor ook dat ik het allemaal op een rijtje heb, het leven stabiel doorwandel. Dat is helemaal niet zo – ze moesten eens weten  maar het is mijn uitstraling. Dan denk ik wel eens: zat er maar een extra scheutje ‘het is genoeglijk toeven met hem’ in mijn talent.

Kees Gabriels Talentafdeling

 

Waardeer dit blogbericht:
0