28
juni

De Talentafdeling: ingang 1 - energie

Geplaatst door op in Boeken
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2998
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Vorige week kon je een interview lezen met Kees Gabriëls over zijn boek ‘de Talentafdeling. Hoe je ieders unieke talent ontdekt, benut en ontwikkelt!’. Daarin beschrijft hij de Vlam, een verrassend praktische aanpak met 9 ingangen voor alle leidinggevenden en teams om ieders talent in te zetten voor betere resultaten. Vandaag besteden we aandacht aan ingang 1: energie.

Alles gaat makkelijker met energie. Dankzij energie kunnen we vlammen. Hoe kun je energie zo optimaal mogelijk inzetten? Wij vroegen het aan Kees

Vertel eens wat meer over de energiemeter?

Energie is heel voelbaar en mysterieus tegelijk. Iedereen weet wel of bijvoorbeeld in een vergadering energie zit of niet maar kan niet goed aangeven waar dat door komt. Dat betekent dat je het ook niet goed kunt plannen. De energiemeter bevat 11 energieprincipes die je daarbij heel concreet helpen. Dat zijn:

 1. Eenheid; eenheid heeft meer energie dan veelheid.
 2. Tegenstelling; contrast heeft meer energie dan vlak.
 3. Eigenheid; eigen heeft meer energie dan van buiten.
 4. Dichtbijheid; dichtbij heeft meer energie dan veraf.
 5. Focus; focus heeft meer energie dan versnippering.
 6. Einde eerst; vooruitzicht heeft meer energie dan ad hoc.
 7. Expliciet maken; expliciet heeft meer energie dan impliciet.
 8. Begrenzing; begrensd heeft meer energie dan onbegrensd.
 9. Verbinding; verbinding heeft meer energie dan afzondering.
 10. Afwisseling; afwisseling heeft meer energie dan steeds hetzelfde.
 11. Stoppen; stoppen heeft meer energie dan doormodderen.

De energiemeter is één A4 met per principe een schaal. Het is zowel een diagnosetool als een ontwerptool. Neem het werkoverleg als eenvoudig voorbeeld. Je kunt naar je eigen vergadering kijken en die in de energiemeter in een paar minuten scoren op de aanwezigheid van de 11 principes. Stel dat je ziet dat het schort aan focus (te veel agendapunten) en verbinding (een aantal deelnemers zegt erg weinig), dan kun je gericht een verandering doorvoeren: minder agendapunten en altijd een rondje maken waarin ieder zijn mening geeft. Kijk of zo’n verandering werkt en scoor het overleg een paar weken later weer op energie. Ikzelf gebruik het nog praktischer: de energiemeter hangt naast mijn computerscherm en elke keer als ik een mail wil versturen, breng ik op het eind nog een verbetering aan op basis van één van de energieprincipes. Tegelijk kan de energiemeter ook helpen bij veel grotere zaken zoals het bedenken van een nieuw product, een nieuw systeem of het doorvoeren van een reorganisatie. Pas de principes toe en de energie gaat omhoog! Zo creëer je langzaam maar zeker ideale omstandigheden en daarmee een omgeving waar mensen hun talent makkelijker kunnen inzetten.

Stel: je kunt bij ieder bedrijf het metertje van één van de 11 energieprincipes maximaal naar rechts schuiven. Welk principe is dat dan?

Dan kies ik voor eigenheid. Ik geloof dat hoe meer het je als leidinggevende lukt om in je team de eigen kracht van een ieder los te maken, hoe beter dat is voor het eindresultaat. Daarbij is dan ‘verbinding’ tegelijkertijd de belangrijke begrenzing. Vrijheid is geen vrijbrief: ieder draagt op geheel eigen wijze bij aan het teamdoel. Dit is dan direct het bruggetje naar de volgende ingang in de Vlam: talent. Dat bespreken we volgende keer, daarmee wordt eigenheid heel concreet.

Zijn er ook situaties denkbaar waarbij het wenselijk is om het energieniveau zo laag mogelijk te houden?

Dat is een hele goede vraag. Energie is een middel, geen doel. Het ultieme doel in werk is altijd: betere producten of diensten voor de klant. In die zin kun je zeker doorschieten in een energieprincipe, bijvoorbeeld als je zoveel tegenstelling inbouwt dat van samenwerking geen sprake meer is. Eigenlijk ontstaat er dan energie omdat de situatie is zoals je hem NIET wilt hebben. De energie van tegenstelling is energie voor verandering ervan. Daarom moet je ook altijd kijken naar de balans tussen de principes. In dit voorbeeld van teveel tegenstelling, kun je het principe van 'verbinding' benutten en iets concreets doen in die richting. De energiemeter helpt je om razendsnel te diagnosticeren wat er aan de hand is en wat je kunt doen maar het vraagt wel altijd je eigen (energieprincpe eigenheid!) keuze per situatie. Het is geen volautomatisch ABC-tje.

Kees Gabriels TalentafdelingHoud HRzone goed in de gaten want binnenkort publiceren we artikelen waarin we ingaan op de andere vlammen.

Waardeer dit blogbericht:
0