26
juli

De Talentafdeling: ingang 3 - draak

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3144
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Eerder kon je al interviews lezen met Kees Gabriels over zijn boek De Talentafdeling. Daarna sprak ik met Kees over ingang 1 – energie en 2  talent. Vandaag gaan we dieper in op ingang 3  je draken. Dat is je gedrag dat je weghoudt van je talent.

Lees hier het interview met Kees Gabriëls, het artikel over energie of het artikel over talent

Hoe kom ik er in mijn team achter wat onze draken zijn?

Je draken zijn gewoontes die ‘bedoeld’ zijn om een volgende afwijzing te vermijden. Ooit in je leven ontstaan toen het je toch overkwam, zo’n afwijzing op een of andere manier. Er zijn honderden karaktertrekken in die categorie. Grosso modo kun je die in twee categorieën verdelen: minmin draken en plusplus draken. In het ene geval doe je een tandje minder dan je kunt. Werkt ‘geweldig’: wie niets zegt bijvoorbeeld loopt ook minder risico. Je kunt echter ook een tandje meer doen en dat werkt net zo ‘geweldig’: haantje de voorste krijgt vaak zijn zin. Echter, met dat gedrag is je betekenis voor een ander of voor het resultaat waar je aan werkt, kleiner. Zeker als het een gewoonte is geworden die je ook doet als het helemaal niet nodig is. We hebben allemaal wel twintig tot dertig draken maar het is dus geen effectief gedrag. Het irriteert jouzelf –bij de minmin draken waar je weet dat je niet helemaal uit de verf komt, of het irriteert een ander – bij de plusplus draken waar je ervoor zorgt dat een ander niet uit de verf komt.

Je draken vinden is daarom gemakkelijk: je stelt jezelf de vraag aan welk kantje van jezelf je je ergert en waar je wat aan wilt doen. Of vraag feedback van je collega’s. Die kunnen vaak met groot gemak aangeven waaraan ze zich ergeren.

Een draak kan ook effectief zijn, toch? Elke dag je neus tien keer stoten lijkt me ook vermoeiend.

Nee, eigenlijk kan het niet. Het is een kwestie van definitie. Ik noem gedrag pas een draak als het niet effectief is. Effectief gedrag noem ik per definitie talent. Wezenlijk is natuurlijk het criterium voor ‘effectief’. Dat is: ontstaat er een positief effect op de personen of de situatie waar je op dat moment bent. De maat ligt dus bij de ander, niet bij jezelf. Aan de ene kant is dit een heel makkelijk criterium: je kijkt in een vergadering bijvoorbeeld gewoon naar de reacties van anderen als je wat zegt. Zijn die positief, dan was jij in je talent. Zijn die negatief, dan was jij in een draak. Aan de andere kant is dit een pittig criterium: het gaat voorbij goede bedoelingen – daar schort het zelden aan  en voorbij je eigen gelijk of belang.

Overigens, wil dit niet zeggen dat je bijvoorbeeld niet boos mag worden (plusplus) of juist heel stil (minmin). Soms is boos worden echt nodig om een ander wakker te schudden. Soms is stil zijn heel nuttig om een ander ruimte te geven. De kunst is om steeds oprecht op dat effect op die ander te letten.

Welke draak hoort nou typisch bij onze tijd?

In het algemeen is talent echt aan de beurt nu. Er verandert zo veel zo snel in bedrijven en in de wereld, dat het een cadeautje is om ‘de beste versie van jezelf’ te kennen en te weten hoe je je talent aanzet, ongeacht waar of met wie je bent. Bovendien is het zoeken van verbinding enorm belangrijk. De kunst met nieuwe mensen samen te werken en te leven. Het draait om teamwork, het draait om ontmoetingen. Echter, ook weer niet ten koste van het individu, van jezelf. Met je talent ken je jouw unieke bijdrage aan het team. Dat is precies de gulden middenweg.

De draken die hier in deze tijd het meest tegenover staan, vinden hun oorsprong in ‘onzekerheid’ waarmee ik de begrijpelijke zelftwijfel bedoel van iemand die zich afvraagt of hij of zij ‘wel mee kan in de veranderingen’. Dat kan aan de minmin kant leiden tot ‘terugtrekken’, ‘apathie’, ‘nostalgische behoudzucht’ en dergelijke en aan de plusplus kant in ‘overtuigd van het eigen gelijk’ of zelfs ‘schreeuwerigheid’ en ‘intolerantie’. Ik gun iedereen daarom de kennis over het eigen talent. Jijzelf als nieuw houvast voor nieuwe situaties en nieuwe relaties.

 

Waardeer dit blogbericht:
0