10
juni

Boek: De Talentafdeling - Kees Gabriëls

Geplaatst door op in Boeken
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3044
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Kees Gabriëls schreef De Talentafdeling: Hoe je ieders unieke talent ontdekt, benut en ontwikkelt! voor leidinggevenden die niet de eindbaas zijn. Ik sprak met hem en vroeg hem onder meer naar zijn eigen talenten. Houd HRzone goed in de gaten, want we besteden de komende tijd uitgebreid aandacht aan dit boek en geven twee recensie-exemplaren weg!

kees gabriels

Wat was voor jou de aanleiding om dit boek te schrijven?

Ik ben diep gepassioneerd over de mogelijkheden die mensen hebben in het werk. Iedereen is een talent maar lang niet iedereen doet het altijd. Naast je talent heb je ook tal van niet-effectieve gewoontes (je draken) én zijn er allerhande systemen in je omgeving waardoor je dat talent niet altijd gebruikt. Het ontplooien van dat menselijk potentieel zie ik als een enorme groeimotor voor bedrijven. Daarbij is de afdeling de basisbouwsteen. Dáár ligt de werk-werkelijkheid dag in dag uit. In mijn boek wil ik leidinggevenden en teamleden helpen om elkaar in hun talen te laten groeien, om dat in de samenwerking van elkaar te benutten en om de afdelingsinstrumenten zo in te richten dat ze energie oproepen.

In je boek vertel je over de negen ingangen die je kunt gebruiken om van je afdeling een talentafdeling te maken. Kun je daar wat meer over vertellen?

Een talentafdeling bouwen is een continu proces waar je mee aan de slag kunt gaan terwijl het gewone werk doorgaat. Sterker nog, vanaf de eerste minuut dat je aan een talentafdeling bouwt, is er al een positieve impact op de afdelingsresultaten. Dat vraagt ‘slechts’ dat je een begrippenkader en werkwijze met elkaar ontwikkelt om gericht te werken. Dat zijn de negen ingangen, die je overigens ook niet allemaal per se tegelijk hoeft te gebruiken. Door de negen ingangen maak je een Vlam. Dat kun je zien als een huls die om het dagelijks werk heen komt te liggen en waarmee je snel aan zelfreflectie kunt doen, elkaar gemakkelijk feedback kunt geven, veel gerichter taken kunt verdelen en elkaar helpen, voortdurend op basis van voortschrijdend inzicht bijstelt hoe je werkt en de afdeling zelf steeds energievoller inricht. Ga vlammen!

Heb je een voorbeeld van een bedrijf met een goed lopende talentafdeling?

Ik begeleid een reclamebureau dat in 2011 nog een single bureau was en nu inmiddels een groep van zeven bureaus die elkaar geweldig aanvullen. De directeur/eigenaar startte in 2011 met het opschrijven van een lange-termijndoel (ideaal: één van de ingangen van de Vlam) en het benoemen van zijn talent (‘aan elkaar knopen’). Dat laatste is ook precies wat hij gedaan heeft: steeds weer op geniale wijze nieuwe kleine bureaus aan zijn groep toegevoegd. Inmiddels is werken op basis van talent wijdverbreid. Dat is een geweldige hulpmiddel om in al die nieuwe relaties elkaar snel te leren kennen en te benutten. Wat ik ook een prachtig gebruik van de Vlam vind in dat bedrijf: de teamleden hebben ook allemaal een ideaal geformuleerd (zowel over werk als privé) en dat is nu vast onderdeel van de contacten tussen het bedrijf en de medewerkers. Hoe kunnen we samen zorgen dat jij tot je recht komt?

Welk boek ligt op je eigen nachtkastje?

Recentelijk ben ik erg geïnspireerd door Reinventing Organisations van Frederic Laloux die heel praktisch aangeeft hoe zelfsturing kan werken. Dat boek is ook voor afdelingen waar een leidinggevende is, een echte aanrader. Want uiteindelijk zou dat het doel moeten zijn van leiding: een ander helpen de beste versie van zichzelf te worden die steeds autonomer kan werken. Wat ik ook een geweldig boek vind is het Amerikaanse An Everyone Culture van Robert Kegan over bedrijven die als bewust gekozen concurrentievoordeel een krachtige leercultuur hebben ontwikkeld.

Vanaf komende week kun je tweewekelijks lezen over de ingangen die Kees gebruikt.

Kees Gabriels Talentafdeling

 

Waardeer dit blogbericht:
0