27
mrt

Waarom moeilijk doen, als het samen kan?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2477
  • 0 reactie
  • Afdrukken

2018, iedereen is druk met het vinden van de juiste nieuwe medewerker voor de organisatie. Dat is erg begrijpelijk en noodzakelijk. Het is echter net zo noodzakelijk om niet het zicht te verliezen op de aanwezige talenten binnen de organisatie.

Zaak dus voor recruiters om hun organisaties zo interessant te maken dat er veel nieuwe medewerkers naar toe komen en belangrijker nog, daar blijven. En tegelijk de taak voor HR om de bestaande talenten te blijven binden en boeien voor de organisatie. Dit is een lastige opgave en de organisatie moet door voordat de productiviteit stil staat of zelfs achteruitloopt. Het is belangrijk om de groep werkenden die in de organisatie aanwezig zijn zo goed mogelijk in te zetten. Een belangrijke sleutel hierbij is de samenwerking, bij onboarding met je naaste collega’s of leidinggevende. Uit onderzoek (Driessen HRM) blijkt bijvoorbeeld dat binnen de sector zorg & welzijn de belangrijkste pijler voor geluk een goede relatie met collega’s is.

Hoe is het dan toch mogelijk dat je voor bijvoorbeeld een koffiezetapparaat een uitgebreide gebruikershandleiding krijgt en dat die er niet is bij zo’n belangrijk element voor de medeweker alsmede voor de organisatie: het samenwerken met je naaste collega(‘s) of leidinggevende?

Productief dankzij je buurman

Tot voor kort dachten we dit te kunnen doen met de bekende beloningen zoals bonussen, extra vrije dagen, incentives, trainingen, enzovoorts. Het blijkt uit onderzoek van Harvard dat de productiviteit van iedereen ook stijgt als men naast de juiste persoon met de juiste productiviteit zit.

Uit onderzoek is gebleken dat als men een collega (die naast iemand zit) vervangt door iemand die bijvoorbeeld twee keer zo productief is, de buurman of buurvrouw minimaal 10% productiever worden. Dit werkt overigens twee kanten op; het kan dus ook negatief uitpakken als er iemand naast je zit die minder productief is.

Dit resultaat kan nog meer verbeterd worden als naast de grotere productiviteit van de buur, ook nog eens de op menselijk vlak de verhouding optimaal is. Het is echter gebleken dat het erg moeilijk te bepalen is of het gaat werken, er zit niets anders op dan het in de praktijk te gaan ervaren.

De gebruikershandeling tussen 2 personen

In de praktijk blijkt dat bijvoorbeeld bij leerling-en-leermeestertrajecten, of bij hiërarchische en junior-seniorverhouding, of bij millennials-en-babyboomersamenwerking op de werkvloer er veel behoefte is om inzichten te krijgen in elkaars kracht en complementariteit om daar een gezamenlijk voordeel mee te doen. Juist voor deze situaties, en zo ook voor het voorkomen en oplossen van conflicten tussen twee personen, heeft L&D Support het Relatie-Model ontwikkeld. Dit is een model dat persoonskenmerken van beiden analyseert en omschrijft hoe deze twee personen succesvol met elkaar kunnen samenwerken.

Opmerkingen zoals: ‘ik had nooit verwacht dat jij ook zo ambitieus was omdat je dat nooit uitspreekt’, of ‘Jemig, ik ging als leermeester toch elke dag met de goede bedoeling de verkeerde zaken uitleggen aan mijn collega leerling’ of ‘we begrijpen elkaar nu pas echt en kunnen samen door bij dit bedrijf’ zijn reacties die naar voren komen.

Kortom, de gebruikershandleiding tussen twee personen bestaat en helpt zowel de beide collega’s alsmede de organisatie om gelukkiger en productiever te kunnen zijn.

Wil je meer weten over het Relatie-Model? Neem dan contact op met Rob Daamen (L&D Support) 020-6645002 of email naar .

Waardeer dit blogbericht:
0

Rob Daamen is reeds 30 jaar actief in de wereld van personeel. Hierin zijn recruiten, aannemen en inhuren expertises die hij zich eigen heeft gemaakt. Het recruiten heeft zich zelfs gericht op scouting (lees recruiten) van talentvolle voetballers voor de Engelse voetbalmarkt.


Inmiddels is Rob overgestapt naar L&D Support Nederland, leverancier van metingen en rapportages waar zijn kennis en kundes goed inzetbaar zijn en hij mede daardoor een bijdrage kan leveren aan het gebruik en verdere ontwikkeling van de producten.

Reacties