30
sept

Waar krijg jij trek van?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2693
  • 0 reactie
  • Afdrukken

'Guts, No Glory!', was dit jaar de slogan van HRday. Hét paradepaardje van de HRcommunity vindt jaarlijks plaats in juni en heeft een wisselend, actueel thema. Debat, dialoog en het delen van ervaringen zijn de bouwstenen voor deze dag. HRday is er voor hr en lijnmanagement op zoek naar vernieuwing en verbetering. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van wendbaar organiseren. Tientallen professionals waren aanwezig op Landgoed Zonheuvel in Doorn om informatie te halen, te brengen en te delen.

Dit artikel is geschreven door Jeanett Visser, Martien Aerts en Suzanne Kastermans.

In control zijn; een nadeel?

Tijdens één van de interactieve sessies sprak een tiental professionals met elkaar over de dilemma's op het gebied van talent development. Wat is een goede balans tussen vooropgezette programma's en intrinsieke motivatie? Hoe zorgen we ervoor dat mensen en talenten die niet in aanmerking komen voor herplaatsing binnen de eigen organisatie, elders beter tot hun recht komen?

Er zijn grenzen aan het ontwikkelen van talent. Nieuwe generaties hebben andere behoeften als het gaat om talent development. Zouden we de focus juist moeten leggen op soft skills? En hoe doen we dat dan? Dilemma's die we bijna allemaal herkennen en erkennen. Met elkaar zijn we op zoek gegaan naar een balans tussen de instrumentele kant van talent development en de intrinsieke drijfveren van mensen zelf.

Guido Heezen, directeur Effectory, zat ook aan tafel. 'We zijn verkrampt en daardoor niet in staat om talentvolle mensen uit te wisselen en deze mensen de ruimte geven,' aldus Guido. 'In control zijn begint in ons nadeel te werken. We halen mensen door een wasstraat, maar vergeten daarbij dikwijls dat ontplooiing begint bij jezelf.' Voordat je weet welke opleidingsmodules je wilt inkopen, wil je weten waar mensen warm voor lopen. Voordat je weet welke snacks je in de muur stopt, wil je weten welke snacks mensen graag eten. Oftewel: 'Waar krijg je trek van?' Dit tiental professionals vindt het hoog tijd om op het vlak van talent development, deze vraag centraal te stellen. In ons eigen netwerk hebben wij afgelopen maanden deze vraag regelmatig aan mensen voorgelegd. Wij willen ter inspiratie een aantal van de reacties met jullie delen.

'Functiewaardering en regeltjes zijn voor mij net spruitjes. Cultuur en leiderschap zijn als chocola'

Hanneke: 'Ik krijg trek van verbanden leggen. Ik krijg trek van synergie. Ik krijg trek van invloed. Ik krijg trek van iets zinvols bijdragen. Ik krijg trek van iets ter discussie stellen. Ik krijg trek van de knuppel in het hoenderhok gooien. Ik krijg trek van een spiegel voorhouden. Ik krijg trek van slimme vragen stellen. En zo lijk ik een hongerig persoon. Echter, lang niet alle onderwerpen vallen mij even goed op de maag. Functiewaardering en regeltjes zijn voor mij net spruitjes. Cultuur en leiderschap zijn als chocola. Hoe zorg je er voor dat medewerkers het beste uit zichzelf halen en dat aan de organisatie geven? Hoe krijgen ze zelf het vertrouwen dat ze het kunnen? Hoe krijgen ze de ruimte van de leidinggevende? Waar moet je prikken om iemand in beweging te krijgen? En wat als iemand wat te beweeglijk is? Mijn beste maaltijd heb ik als ik met deze ingrediënten bezig kan zijn. En het ultieme toetje daarbij is mijn eigen ontwikkeling hierin.'

'Verbinding kan alleen tot stand kan komen door contact te maken aan weerskanten'

Stefan vindt de vraag onmogelijk te beantwoorden. Hij is verbonden aan een wetenschappelijk instituut voor internationaal en Europees recht, dat een duidelijke nieuwe visie en ambitie heeft ontwikkeld. Met zijn specialisaties algemeen internationaal recht, internationaal institutioneel recht en ruimterecht, heeft hij tien jaar als hoofd onderzoek van het instituut zijn bijdrage geleverd. Tegelijkertijd is in die periode binnen het instituut veelvuldig gereorganiseerd, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat het instituut en hij langzaamaan van elkaar vervreemd zijn. Onder andere omdat recent naar voren kwam dat men niet goed op de hoogte bleek van zijn activiteiten in de afgelopen periode.

Wij vragen ons af: Hoe kan het zo zijn dat een hoog gespecialiseerd en intrinsiek gemotiveerde medewerker – die nog in december zijn veertigjarig ambtsjubileum vierde – met een ongekende berg aan ervaring en actuele kennis, niet meer zichtbaar is? En direct hieraan gerelateerd: Wat is er nodig om de verbinding te herstellen? Is dit überhaupt mogelijk? Stefan blijft onverminderd gepassioneerd over zijn werkveld en zijn bijdrage aan de wereld, hij kan niet anders. Het gaat over wie hij is en wat hij doet. Maar het is ook duidelijk dat de werksituatie hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Verbinding kan alleen tot stand kan komen door contact te maken aan weerskanten.

'Leg de lijnen uit in het zwembad, maar geef ruimte voor de vrije slag'

Jessy: 'Ik krijg trek van gave projecten, duidelijke randvoorwaarden en vervolgens alle vrijheid om je te ontplooien. Ik weet ook waar ik misselijk van word, dat is namelijk intern geneuzel. Het remt mij af. Om trek te stimuleren, denk ik dat je mensen een toffe uitdaging moet geven met een budget en een concreet tijdspad. Vervolgens moet je mensen laten gaan, vertrouwen geven en successen vieren. Ik zie het soms als een zwembad. Leg de lijnen uit in het zwembad, maar geef mensen de ruimte om hun eigen slag te bepalen. Met elkaar zwem je één kant op en je weet welke afstand je moet afleggen. Dat is de wedstrijd. Maar je bepaalt zelf welke slag je zwemt. De één is het best in de vlinderslag, de ander geeft de voorkeur aan borstcrawl. Het doel is om aan de andere kant van het bad te komen. De weg ernaar toe bepaal je zelf.'

Iedereen krijgt trek van verschillende dingen. In verschillende mate hebben we behoefte aan zekerheid, waardering en ruimte. In verschillende mate voelen we de behoefte om ons privématig of beroepsmatig ontwikkelen. Vraag het de ander. 'Waar krijg jij trek van?'

Jeanett Visser is Client manager, programma manager internal branding en IDcoach, Martien Aerts is Senior HR manager Albron CP en Suzanne Kastermans is HR consultant bij SBI training & advies

Waardeer dit blogbericht:
0

Suzanne Kastermans is HR adviseur bij SBI training & advies. Zij adviseert de relaties van SBI op het gebied van (strategisch) HR beleid, - personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid van mensen. Suzanne is overtuigt van de wisselwerking tussen mens en organisatie. Medewerkers die op een natuurlijke manier 'meedoen', oftewel duurzaam participeren. Organisaties zijn effectiever als medewerkers meedenken en meedoen en medewerkers ervaren meerwaarde door co-creatie. Organisatiedoelstellingen behalen door succesvol samen te werken heeft voor Suzanne een belangrijke waarde. De succesformule van SBI 'samenwerkt' is daarom een formule die aansluit op haar persoonlijke visie. Vanuit deze visie verbindt zij ook mensen binnen organisaties om de ontwikkeling van organisatie en individu te stimuleren. Daarnaast maakt Suzanne deel uit van de innercircle van de HRcommunity en is zij medeverantwoordelijk voor het domein coaching & training.

Reacties