11
apr

Tuinman, hou je gras groen!

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2676
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Uit onderzoek van 4youngpeople en Careerwise onder 1.300 hoger opgeleiden van 20-35 blijkt dat ruim tweederde van de young professionals het komende jaar van baan wil wisselen. Daarvan verwacht een grote meerderheid bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Deze jobhop-mindset van de nieuwe generatie is iets waar veel (met name grotere traditionele) werkgevers last van hebben.

Wij krijgen bij YoungWorks regelmatig vragen van HR-managers die meer inzicht in de belevingswereld van jongeren verlangen om dit hoge verloop van starters te kunnen remmen. Immers, zodra je de youngprofessional van alles hebt geleerd en deze rendabel wordt voor je organisatie, loopt hij/zij weg en gaat vrolijk bij een concurrent aan de slag (waar de opgedane kennis en ervaring ook van pas komt). Daarnaast kampen veel organisaties met een oplopende vergrijzing van hun personeelsbestand en is het dus belangrijk om jonge mensen voor langer te kunnen binden zodat niet over vijf jaar het halve bedrijf leegstroomt om 'leuke dingen' te gaan doen (met pensioen dus).

Op de vraag waarom jongeren zo snel de benen nemen, geeft het onderzoek ook antwoord. Ze willen 'werkgeluk'. Werkgeluk, wat is dat dan? Of belangrijker: Hoe word je werkgelukkig? Volgens het onderzoek wordt werkgeluk in grote mate bepaald door drie factoren: compleet jezelf kunnen zijn op je werk, jezelf kunnen ontwikkelen/ontplooien en jezelf verbonden voelen met de organisatie waar je werkt. Drie elementen uit de selfdetermination theory.

Vorige week sprak ik nog met een vertegenwoordiger van de corporate jongerenclub van een van Nederland's grootste werkgevers. Een van de grote problemen aldaar bleek te zijn dat de youngprofessionals een enorme druk voelen om – verdomme – gelukkig te worden. En dan niet alleen in het werk wat je doet, maar ook in je hobby's, vrije tijd, relaties, op facebook, je reizen of wat je eet. Dit geeft soms nogal wat stress en misschien wel een verhoogde kans op een burn-out. De documentaire Alles wat we wilden is hier een mooi voorbeeld van. We moeten niet vergeten dat de nieuwe generatie is opgegroeid en opgevoed met de mantra's 'Volg je hart/passie' en 'Als je maar gelukkig wordt'. Het resultaat hiervan is een enorme focus op het bereiken van die hoge geluksstaat. Een probleem is wel dat je niet altijd weet waar je gelukkig van wordt. Vandaar ook dat veel youngprofessionals hier antwoorden op zoeken; ze doorlopen coachingstrajecten om hier inzicht in te krijgen. Of ze zoeken hun geluk elders, bij een andere werkgever.

Even terug naar het onderzoek: werkgeluk vind je dus volgens youngprofessionals als je jezelf mag en kan zijn, gestimuleerd wordt in ontwikkeling en je verbonden voelt met je organisatie. Dat zijn dus drie belangrijke knoppen om aan te draaien als je als werkgever je jonge personeel wilt behouden. In onze whitepaper over jongeren als innovatiemotor gaven we al een aantal tips op dit gebied.

  • Pas op met hiërarchische structuren.
  • Vraag jezelf af of jonge medewerkers wel echt serieus genomen worden door de meer ervaren medewerkers.
  • Stimuleer de samenwerking tussen jong en oud op de werkvloer, waarbij het principe van erkende ongelijkheid essentieel is.
  • Zorg dat het OK is om verschillend te zijn en dat daar op een open en respectvolle manier mee om wordt gegaan.

Van belang is om te benadrukken dat in het stimuleren en begeleiden van 'ondernemerschap' een sleutel naar succes voor beide partijen ligt. We weten al een aantal jaar dat ondernemerschap hot is onder jongeren en dat het merendeel graag eigen baas zou willen worden. Het onderzoek onderschrijft deze trend ook volledig. Want het blijkt dat jongeren die ondernemer zijn zichzelf een veel hogere score (een 8) voor werkgeluk geven dan jongeren in loondienst (een krappe 6). De onderzoekers zien als verklaring voor dit verschil dat ondernemers meer met hun eigen passie bezig zijn. Dat geven zij overigens ook vaker aan. Maar naast passie zijn er nog meer redenen waarom ondernemerschap kan leiden tot meer werkgeluk. Als ondernemer heb je namelijk meer autonomie, sta je zelf meer aan het roer en kun je dus ook veel meer jezelf zijn zonder je te hoeven voegen naar een bepaalde organisatiecultuur of structuur. Je hebt kortom meer vrijheid.

En hier zit nou net de crux. Enerzijds willen jongeren meer autonomie, vrijheid en authenticiteit, maar anderzijds blijkt uit hersenonderzoek dat ze vaak niet makkelijk met vrijheid kunnen omgaan en juist behoefte hebben aan structuur. Het is de uitdaging voor organisaties om een vorm van 'begeleide vrijheid' te organiseren die enerzijds appelleert aan de ambitie en behoeften van jonge medewerkers en anderzijds binnen een helder en duidelijk kader kan worden uitgeoefend. Indien je als organisatie slaagt om dit voor elkaar te boksen, blijft jullie gras hoogstwaarschijnlijk altijd groener dan dat van de buren.

Waardeer dit blogbericht:
0

Bij YoungWorks werk ik als senior adviseur op de YoungWorks Academy. Ik creëer leerevenementen voor professionals die met jongeren werken op basis van alle kennis die we over jongeren in huis hebben. Kortom: ik geef lezingen, trainingen en werksessies voor marketeers, communicatiespecialisten, docenten en ouders. Thema's waar ik veel op werk zijn marketing, HRM en onderwijs. Mijn specialiteiten zijn creatieve sessies, concept-ontwikkeling, positioneringstrajecten en arbeidsmarktcommunicatie.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties