06
juli

Tips van de psycholoog: zo verbeter je je Learning Agility

Geplaatst door op in Artikelen
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 6141
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Heb je meegedaan aan het HR Learning Agility Onderzoek? Dan heb je een helder beeld gekregen van de mate waarin jij klaar bent voor de onvermijdelijke veranderingen binnen rollen, functies en organisaties. Om je verder inzicht te geven in het begrip Learning Agility en hoe je je eigen score kunt verbeteren deelt Jan Meijning, organisatiepsycholoog bij HFMtalentindex, enkele tips en tricks.

Heb je nog niet meegedaan? Dat kan alsnog! Meedoen is gratis en je krijgt direct een uitgebreid persoonlijk rapport. Let op: de test bestaat uit 2 onderdelen! 

Test je Learning Agility!

 

Reminder: Wat is Learning Agility?

Learning Agility is het vermogen om op basis van nieuwe ervaringen snel nieuw effectief gedrag te ontwikkelen en dit vervolgens toe te passen. Het is een vorm van leer/verandervermogen en geeft een indicatie van jouw leerpotentieel. Wanneer je hoog scoort op Learning Agility leer je meer en sneller van nieuwe situaties. Je weet meer uit ervaringen te halen, bent voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen, zoekt feedback om van te leren, herkent patronen in onbekende situaties en schakelt anderen effectief in om ervaringen te begrijpen en zinvol te maken.Learning Agility uitleg

Verbeter jouw Learning Agility – verhoog je Self-awareness score

Self-awareness werkt als een hefboom voor het ontwikkelen van Learning Agility. Een hoge score op Self-awareness houdt in dat je goed in beeld hebt wat je eigen sterke punten en ontwikkelpunten zijn. Maar dat niet alleen, het betekent ook dat je een focus hebt op het blijven ontwikkelen van jezelf.

Doordat je in staat bent om aandacht te geven aan je persoonlijke ontwikkeling en je bewust omgaat met het inzetten van je sterke en minder sterke kanten, benut je jouw kwaliteiten beter. Alleen al door je bewust te zijn van jouw eigen Learning Agility-scores, en daar (af en toe) rekening mee te houden, ben je al bezig met het verhogen van jouw Learning Agility.

Jouw Self-awareness score heeft invloed op alle overige Learning Agility-dimensies. Immers, als je je niet wilt ontwikkelen en je  jouw eigen kwaliteiten niet of onvoldoende kent, leer je minder en ook minder snel. Bewust werken aan je Self-awareness heeft zin. Dit kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld te beginnen met regelmatig even aan jouw collega’s te vragen hoe ze jouw performance vonden in de samenwerking. Ook kun je in je agenda tijd inplannen voor reflectie, je voortgang en je aanpak in je werk. Het einde van de werkweek is hier een uiterst geschikt moment voor.

Tips en tricks per Learning Agility dimensie

Zoals reeds beschreven, bestaat Learning Agility uit een aantal dimensies. Deze dimensies geven richting aan de manier waarop jij het makkelijkst en het prettigst leert. Naast Self-awareness zijn dit Mental, People, Results en Change Agility. Jouw aanleg en drijfveren bepalen in welke mate je meer neigt naar elk van deze dimensies. Hieronder vind je per dimensie tips om je Learning Agility te verbeteren.

Icoon Mental Agility 2015Mental Agility:

 • Vraag door als dingen onduidelijk zijn en zorg dat je altijd een helder beeld hebt van wat er is besproken.
 • Maak voor elke bespreking een lijst met vragen die je over het onderwerp beantwoord wilt hebben.
 • Plan momenten in om na te denken over jouw eigen aanpak en wat er beter kan.
 • Maak eens een SWOT-analyse van jouw eigen afdeling.
 • Neem de tijd om zaken uit te zoeken die je in het werk veel tijd en aandacht vragen.

Icoon People Agility 2015People Agility:

 • Ga eens na wat je van elk van je teamleden kunt leren.
 • Probeer eens een dag lang geen tegenargumenten te geven maar alleen tegenvragen te stellen en ga na tot welke nieuwe inzichten je daarmee bent gekomen.
 • Breng in kaart welke informatie je mist en welke vragen je aan welke collega’s zou kunnen stellen.
 • Organiseer een (korte) sessie om kennis en ervaring te delen over een vastgesteld onderwerp.

Icoon Result Agility 2015Results Agility:

 • Ga bij jezelf na hoe je druk ervaart en waar je precies het meest last van hebt wanneer veranderingen in de organisatie plaatsvinden.
 • Haal regelmatig bij je leidinggevende de te behalen doelstellingen op: voor het team én voor jezelf.
 • Houd de resultaten bij van de projecten bij waar je deel van uitmaakt en bepaal ook jouw doelstellingen daarin.
 • Wanneer door druk je aandacht versnipperd raakt aan minder belangrijke nevendoelen, vraag dan om hulp bij je leidinggevende.

Icoon Change Agility 2015Change Agility:

 • Pak van tijd tot tijd een project op waarbij je niet terug kunt vallen op je kennis en ervaring.
 • Wanneer je nieuwe werkzaamheden moet oppakken en je voelt een drempel: maak dan inzichtelijk voor jezelf wat precies je bezwaren zijn.
 • Probeer samen te werken met collega’s die meer geneigd zijn om risico’s te nemen.
 • Benoem bij elke verandering drie voordelen en drie nadelen. Uit de voordelen kun je winst behalen en de nadelen kun je gebruiken om de verandering aan te scherpen.

info jan

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: hr instrumenten HRD

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties